Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem projektoru do obývacího pokoje.
Plánuji 125' plátno (v podhledu), místnost bude zatemnitelná. Naše volba projektoru místo TV je motivována:
1) Velkým obývákem
2) Nechceme mít běžně tak velkou část stěny zakrytou TV (k dané vzdálenosti by byla potřeba poměrně velká)
3) slibujeme si, že projektor nebude tak svádět k pouštění si ho jako kulisu
Bohužel při rekonstrukci nebude financí úplně nazbyt, takže by se mi hodilo, abych mohl ozvučení řešit postupně. Nejčastěji budu krmit projektor z AppleTV.
Můj původní favorit byl XGIMI HORIZON Pro (LED).
Výhodou by bylo, že má obstojné repráky, které by na pár měsíců stačily a ozvučení bych mohl řešit, až se zase finančně trochu spravím. Recenze měl také dobré. Nicméně, zaujalo (a zklamalo) mě, když jsem našel, že všechny XGMI Horizon mají slabinu v kontrastu - většinou ho neuvádí a v nějakých měřeních skončily s čísly pod 1000:1.
Pak se objevil XGIMI HORIZON S Pro (LED + laser), který je dnes asi o 8 dražší a krom počtu HDMI je ve všem lepší. Bohužel jen jedno HDMI znamená, že že mi (myslím) odpadá varianta jít do ozvučení od Sonosu, o kterém jsem uvažoval, a musel bych poctivě koupit AV receiver (což nemusí být nutně špatně).
Někde mezi tím visí varianta XGIMI HORIZON Ultra.
Nicméně, teď jsem v recenzích narazil na "ekonomickou variantu":
Optoma UHD38x (lampa)
Svítivost 4000 ANSI lm, kontrast 1 000 000:1, ale zase životnost a "rychlost" lampy
Můj hlavní dotaz - máte někdo zkušenost s některými z výše zmíněných projektorů?
Co vybrat? Je modernější a dražší laser/LED lepší volba, než svítivější a kontrastnější lampa? Případně, máte nějaký jiný tip na projektor, který stojí za zvážení?
Moc děkuji
Přikládám obrázek místnosti: