Tak jsem se nakonec rozhodl že napíšu větší uživatelskou recenzi o novém miniprojektoru 3M. Na AVmanii byla zveřejněna video-recenze tohoto projektoru ale já bych vám chtěl přiblížit praktické používání tohoto malého projektoru a některé jeho nedostatky.
Design a praktičnost na výborné úrovni!
Začněme designem tohoto projektoru. Myslím že v této kategorii a při rozměrech neuvěřitelných 115x50x22mm působí projektor velice příjemně a žádnou ošklivostí neoplývá.
Ještě musím dodat jednu informaci že projektor váží pouhých 152 grmů! To znamená že si ho dáte do kapsy a nemáte bouli na kalhotách.
Projektor vedle Nokie N95:
Konektory, redukce, kabely …. Trochu zmatek ale vše nakonec funguje!
Ano tak bych asi nazval další část mé recenze. Po rozbalení krabice jako první vyndáte samotný projektor a s radostí hrabete dál a vyndáváte ostatní příslušenství … musím vám říct že vám to moc dlouho trvat nebude protože ho opravdu není mnoho.. V balení najdete ještě klasický VGA kabel do počítače, cinch kabel pro připojení třeba k DVD přehrávači + malá redukce se dvěma cinchy na dvou stranách a samozřejmě nabíječku a baterii která není vložená v projektoru pak nějaké manuály ve kterých se maximálně dozvíte jak vyšroubovat a zašroubovat šroubek pro vložení baterie

První projekce = veliká radost ….
Ano po velice náročném vyšroubování snad nejmenšího šroubku na světě a vložení baterie jsem zapojil projektor do nabíječky a připojil k notebooku VGA kabelem.. Ještě bych rád zmínil že projektor má baterii která vydrží asi 70 minut pokud je plně nabiá a když dojde nezbývá nic jiného než využít nejbližší zásuvku. Po zapnutí se automaticky zobrazí logo 3M a projektor neustále hledá zdroje obrazu. Po pár sekundách se notebook přepne do rozlišení 1024x768 a poměru stran 4:3. Toto rozlišení je maximum co dokáže projektor nativně zobrazit. Samozřejmě je kompatibilní i s vyšším rozlišením. Namířím projektor na zeď a pustím film a jsem úplně nadšen tímto projektorem. Projektor nechám běžet asi hodinu v kuse a po hodině promítání zjistím že se projektor poměrně dosti zahřívá což je způsobeno absencí jakéhokoli větráčku a to také znamená že projektor je naprosto tichý.
Ovládání projektoru?….. žádné není!
Ano jediné co můžete nastavit je tak maximálně zaostření obrazu a to je tak vše ..
Bohužel projektor nemá korekci lichoběžníkového zkreslení to znamená že musíte projektor namířit přesně vodorovně na střed plátna pokud chcete aby byl obraz rovný. V tomto momentu vzniká hlavní problém tohoto projektoru! Na spodní straně je závit pro jakýkoli stativ nebo malý tripod ale kdo by čekal že nějaký malý stativ bude v balení … ani náhodou! Protože nemám projekční plátno na podlaze byl jsem nucen koupit větší fotografický stativ. A zde je další problém tohoto projektoru dodávaný VGA kabel je tak krátký že když dáte projektor na stativ tak vám délkou nestačí ani pro připojení k notebooku .. tento problém se dá vyřešit tak maximálně přidržováním notebooku u projektoru nebo podložení počítače třeba knihami …
Domácí kino: NE! , Firemní prezentace: ANO!
Pro použití jako domácí kino naprosto nevhodný přístroj ale na rychlou projekci se docela hodí.. Zde má tento projektor velikou výhodu. Je totiž kompatibilní téměř se vším ..
Od mé Nokie N95 až po fotoaparát Sony … Je tomu opravdu tak! Zvětšit obraz můžete téměř z každého přístroje! Při použití jako domácí kino vás v první řadě zamrzí jas který je u tohoto projektoru na samém dnu. Mluvíme o svítivosti pouhých 7 lumenů což je prakticky nic a kontrast 1000:1 také není žádný zázrak. Přesto obraz o úhlopříčce 125 cm vykouzlíte v dobře zatemněné místnosti úplně bez problémů. Pokud se spokojíte i s menší velikostí obrazu tak si můžete i v místnosti trochu rozsvítit. Já osobně promítám na plátno 140cm široké a při této velikosti je obraz naprosto čistý a jasný při naprosto zatemněné místnosti. Ale to hlavní je životnost LED diody která je odhadem neuvěřitelných 20000 hodin! Pro představu je to sledování přibližně každý den dva dvouhodinové filmy po dobu devíti let!
Shrnutí a verdikt!
Tento přístroj je velice vhodný na powerpoint prezentace či prohlížení fotek z dovolené ale určitě se nehodí ke pravidelnému sledování filmů. Řekněme že je toto pouze začátek této nové kategorie mini-projektorů která se brzy rozroste o další nové zase o kousek lepší přístroje.
Pokud často cestujete nebo jste pouze veliký fanoušek video-techniky tak je tento projektor určen přímo pro vás. Já patřím spíše k těm pokročilejším fanouškům a pro to jsem se rozhodl ke koupi tohoto projektoru a nikdy toho nebudu litovat!!
Hodnocení kvality: 9/10

Cena v České Republice: cca 7.600 Kč
Cena na Slovensku: cca 370€
Cena v USA: cca 350$
Celá galerie fotografii projektoru a projekce (aktualizováno) : http://avgalerie.zive.cz/showgallery.ph ... user=87149
Autor článku: Marek Veselý