Zahnuté televizory ano, či ne? [obecná diskuze a anketa]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Má výrazný pozitivní přínos „zahnutí“ panelu u televizoru, tak jak se nyní děje?
Jednoznačně ano. 2 %  2%  [ 2 ]
Jednoznačně ne. 40 %  41%  [ 40 ]
Ano, ale televizor musí mít adekvátní velikost (65" a více). 31 %  31%  [ 31 ]
Ano, ale jen za určitých okolností. 17 %  17%  [ 17 ]
Zahnutí panelu bude populární až v budoucnosti. 7 %  7%  [ 7 ]
Celkem hlasů : 97

Odeslat příspěvekod Tonito 15. 5. 2014 10:30

Prakticky nikdo nekupuje TV jen proto, aby před ní seděl sám. Zahnutý panel je pro mě osobně hovadina stejně jako 4K rozlišení ... Je to jen další "výkřik do tmy" od výrobců. Kromě Japonska snad neexistuje trh, kde by se 4K rozlišení mělo šanci prosadit. Ani tak "bohaté" evropské státy jako jsou Anglie, Německo nebo třeba Francie nemají peníze na kompletní přechod na 4K ...

Už vidím, jak si na předražených 4K LCD panelech bude pár jedinců ukájet nad "bomba" fotkama z kompaktních fot´áků v cenové relaci okolo 3.000,-!

Dodnes tady nemáme skutečně funkční Full HD se špičkovým datovým tokem a už se zase uživatelům vymývají mozky, tentokrát 4K rozlišením a zahnutým panelem. >:-(
TV - PANASONIC TX-P60ZT60E A professionally calibrated!
BD player - PANASONIC DMP-BDT700EG
AV receiver - PANASONIC SA-BX500EG-K
Speakers - 4 x PANASONIC SB-PF800E-M, PANASONIC SB-PC800E-M, PANASONIC SB-WA800E-M
Tonito
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 15. 5. 2014 10:53

Na druhou stranu, před mnoha lety lidé psali úplně stejné komentáře o FullHD... Technologie se zlevňují obřím tempem a poptávka po velkých obrazovkách neslábne. Filmový průmysl na 4k slyší velmi dobře a my doopravdy nevíme, co bude za několik let...
Možnost být 3m od 120 palcové obrazovky a mít perfektní ostrý obraz, to by se mi moc líbilo.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Tonito 15. 5. 2014 11:55

Petulda :

Tady si dovolím nesouhlasit. Přechod z SD na Full HD musel vidět i poloslepý a byla to malá obrazová revoluce, nadneseně řečeno. Ovšem přechod mezi Full HD a 4K není tak velký, jak se nyní snaží marketing cpát lidem do hlavy! Navíc ani ta ostrost není až tak úplně v pohodě, protože právě tím, že je to LCD technologie, tak ta ostrost ve 4K už je občas "přes hranu" oproti skutečné realitě.

Kolik myslíš, že by si asi výrobci zaúčtovali za ten 120-ti palcový panel ve 4K? Technologie sice slevňují, ale ruku s tím i výrobci snížují kvalitu. Myslím, že letošní LCD u některých výrobců jsou toho jasným důkazem. Takže abychom se dostali na určitou cenu, tak to někde musíme ošidit ... Ostatně to potvrzují i "levné" 4K panely nabízené v Číně nebo USA.

P.S. Mám 60-ti palcový panel 2.20m od oči a pokud je na něm odpovídající signál ve Full HD, tak není co řešit ... ;-)
Speakers - 4 x PANASONIC SB-PF800E-M, PANASONIC SB-PC800E-M, PANASONIC SB-WA800E-M
Tonito
Junior

Odeslat příspěvekod šeďour 15. 5. 2014 12:21

Já nevim jak vy, ale já se na "zahnutou" obrazovku dívám celej život a doposavaď jsem s tím byl vždycky spokojenej.
Ale teď, hlavně posledních pár let, mě neustále někdo přesvědčuje o tom, že bych se měl už konečně tý "zahnutý" televize*) zbavit a konečně si pořídit televizi s plochou obrazovkou.

A vy tu začínáte řešit opět problém, či výhodu "zahnutý" obrazovky, tak asi s tou plochou ještě nějakej čas počkám.

*)rozuměj...vypouklýho céertéčka :D
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 15. 5. 2014 15:00

Tonito:

Nárůst rozlišení mezi SD a Full HD je výrazně menší než nárůst rozlišení mezi Full HD a 4k. To je prostý fakt, jasná čísla.
A představa, že se 4k bych měl plochu 4 Full HD televizí s jemností obrazu dnešních Full HD, to mi přijde jako poměrně zásadní nárůst...

Se "správnou" ostrostí na správně nastaveném LCD není problém.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Tonito 15. 5. 2014 15:45

"šeďour " :

Bud´ v klidu, již brzy se dočkáš. Věřím, že v rámci tradiční masírky budou firmy příští rok nabízet jako zaručený High End vypouklé "rybí oko" ve 4K ... :D

Petulda :

Ano, čísla nelžou. Ale doporučuji ti mít tu možnost (možná už si ji měl, nevím) porovnat stejně velké a nakalibrované úhlopříčky ve Full HD a 4K na vlastní oči. Sám budeš překvapený ... A navíc to 4K rozlišení zaregistruješ pouze ve správné vzdálenosti a u statického obrazu. V pohybu ho od Full HD nerozeznáš ... Chce to zachovat si zdravý rozum a nenechat se masírovat ...

Jak jsem psal výše, v současné době je pro mě osobně jakýkoliv zahnutý nebo 4K panel naprosto zbytečný.
Tonito
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 15. 5. 2014 17:08

Tak ono zatím to 4K je pouze o těch pixelech, ale až k tomu přijde ten větší color gamut a vše okolo, tak pak to bude podle mě paráda :)
Nemyslím, že je třeba něco mermomoc hejtovat, když je to defakto v plenkách...první plazmy taky nebyly žadná výhra a kde jsou dnes...
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 15. 5. 2014 19:00

S větším gamutem atd. ovšem budeme muset přejít na jinou technologii, protože LCD ...
Navíc zobrazení pohybu na LCD při té pomalé odezvě nevyužije pořádně ani to FullHD.
Když to obrátím - pro větší gamut není z technickýho hlediska rozhodující rozlišení.
Limitní rozlišení, které může divák využít je otázka preferovaného sledovacího úhlu - zjednodušeně - v které řadě v kině by seděl.

Zahnutá TV je naopak lepší i při sledování z úhlu - tedy i pro více diváků - když se to s tím zahnutím nepřežene

1.PNG
1.PNG (2.32 ) Zobrazeno 7543 krát

-- 15. 5. 2014 19:04 --

Jiná věc je, jak to působí tak nějak "psychovizuálně", já bych zahnutou nekoupil
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 15. 5. 2014 22:24

Tonito:
Ano, na dnesnich zaplatitelnych uhloprickach to prilisny rozdil neni... Stejne jak tomu bylo pri nastupu Full HD.

Tu moznost jsem mel, vlatne ji ma kazdy v nejakem vetsim meste, 4k TV jsou uz bezne vystavene v obchodech.

Faktem je, a na tom se asi shodneme, ze rozliseni obrazu predbehlo ostatni technologie. At uz v moznostech barevneho gamutu a jemnosti gradace (kde neni az tak velkym omezenim technologie LCD, viz graficke monitory), nebo v moznosti vyrobit dostatecne velkou plochu TV, na ktere by 4k melo moznost plne vyniknout - rekneme nad 100 palcu.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod evlo 17. 5. 2014 12:39

hexxisek píše:140" ze 3m ??? zkoušel sis to v realu?

Ne, ale za cca 3.5-4 mam 130" :)

Jako mohl bych si posunout gauc dopredu a zkusit to, ale jsem sem asi moc liny :D Nicmene to by samozrejme resilo to zahnuti.

No hlavni problem je (pro nekte samozrejme) s tim, ze obraz je uz dost vysoky, takze je potreba mit ho vcelku nizko.
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 17. 5. 2014 14:58

storm:
Jenže při pohledu zboku do konkávně tvarované obrazovky dosáhneš různého zkreslení v jejích různých částech, ve výsledku je mi to méně příjemné, než šikmý pohled na rovnou obrazovku. Zkus si to třeba s listem papíru popsaným textem, podívej se na něj šikmo a pak po úlem, přičemž ho prohneš dovnitř.

Ano, pokud bude prohnutí velmi malé, tak i efekt bude minimálně, ale to bude pak i efekt zahnutí z přímého pohledu.

Aby to mělo smysl, obrazovka by musela být opravdu velká, ne to, co má dnes většina domácností, kde je prostor, odkud se její členové na TV dívají, třeba 2x tak široký proti TV (třeba 4 pohodlně usazení lidé).
.
alfah4ns
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 17. 5. 2014 16:24

Je to přesně tak jak píšeš tak.
Tak aspoň budou levnější ty "obyčejné" ploché - dtto 4k vs. FullHD
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman84 23. 5. 2014 21:33

Tak si tady zdůvodňujte proč ne zahnutou a proč ne 4K, já si zahnutou 55" koupil a jsem spokojenej ;)
Žádnou nevýhodu nevidím a je na ni krásnej pohled i když je vypnutá.. :)
Hitman84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petulda 24. 5. 2014 00:19

A jaký praktický přínos má zahnutí u takhle relativně malé úhlopříčky?
Podle mě z 95% jen to, že je to něco nového a neobvyklého.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod stormborec 25. 5. 2014 09:43

Problém zahnutí u malé úhlopříčky/velké sledovací vzdálenosti je prostě ten, že se pak díváš na zdeformovanej obraz a to je všechno co tím získáš.
4k rozlišení (resp. rozlišení vyšší než FullHD) má smysl pokud se na to díváš ze vzdálenosti menší než 3x výška 16:9 obrazovky.
stormborec
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka