Samsung UE55H6200 - uroven ciernej/kontrast

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 19. 4. 2015 14:51

Zdravim, riesim momentalne jeden mensi problem, skusim to popisat nejak podrobnejsie o co ide. TV mam nastavenu ako HDMI - PC, takze znizeny intputlag (aj ked zdaleka nie taky, aky som si predstavoval) a povypinane postprocessing efekty. Na pozadi ako desktop mam nastavene cierne solid pozadie. Akonahle na TV nezobrazujem nic ine, obraz sa akoby vypol co sa tyka podsvietenia a cierna je naozaj krasne cierna aj z pripadneho pozorovacieho uhlu. V podstate akoby bola TV vypnuta.

Akonahle vsak pretiahnem biele okno exploreru z monitora na TV, zacne sa plynulo podsvietovat obraz a cierna prestava byt ciernou. A zalezi, jak moc to okno pretiahnem na TV, ak je to napr. 1cm, tak uz vidiet, ze sa cela plocha obrazovky podsvieti a cierna je uz trochu do nadychu modra. Ak plynulo presuvam okno dalej a TV zobrazuje stale sirsi a sirsi kus toho okna, tak stupa jas na celej ploche dalej az sa z ciernej stane vcelku seda s pripadnym modrastym nadychom, ak sa nedivam na TV uplne kolmo.

Neviete, preco dochadza k tomuto inak nepeknemu javu? Nemala by mat TV local dimming? preco zvysuje intenzutu podsvietenia aj na uplne opacnej strane, nez je to potreba a tym kazi kontrast? Moze zato nejaky ten dynamicky kontrast? Nebol by som to nejak extra riesil, keby sa nejednalo zrovna o PVA panel s kontrastnom 5250:1 a ciernou 0.03. To uz vazne moj IPS monitor ma 5x ciernejsiu ciernu a to radsej ani nebudem porovnavat farebny kontrast a celkovo farby, ktore su tak o 3 urovne vyssie, nez na spominanej TV. Mam to iba zle nastavene, alebo je to normalny jav? Pokusim sa v noci, az bude dostatocna tma, natocit video o tom, co popisujem. Prijmam akekolvek tipy ci nazory, celkom mi to vadi.. :hm
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 19. 4. 2015 21:23

Totálně černá je jen u zcela vypnutého podsvícení. Lokální tlumení podsvícení u H6200 je v širších zónách, proto se postupně zapne zbytek. Nic není dokonalé. Skutečný Local Dimming bývá až u top modelů... a mezi námi - některé telky ho kdysi dávno měly propracovanější.

To je můj názor, třeba mě někdo opraví, doplní.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ...drát 19. 4. 2015 22:23

nastavenie pre model 6400 malo by to byť zhodné
http://reviews.lcdtvbuyingguide.com/sam ... tings.html
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 20. 4. 2015 03:17

Hmm, tak to je potom celkom bieda :( Inak H6400 pouziva iny panel, takze kalibrovat podla neho bude nezmysel..
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 4. 2015 08:36

Ani s vypnutym dimmingom nemoze byt na ips lepsia cierna ako na VA. To je nezmysel.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 20. 4. 2015 15:33

Kludne ti to predvediem na vlastne oci, ak si z Brna alebo budes mat tu vylet. Mam Achieva Schimian s totoznym panelom, co sa osadzal do Dell, HP i do Apple Cinema 27". Ked dam klonovat fotku, tak farby (a teda i kontrast) je uplne niekde inde, pri priamom porovnani ma clovek dojem "vyblitych farieb" pri pohlade na TV. Cierna by bola ciernejsia za predpokladu, ze TV zobrazuje 100% solid black pozadie, akonahle tam dam co i len 1% bielej, viditelne nastartuje podsvietenie, ktore jednak presvita a jednak zafarbuje do sedo-modrasta, ak sa clovek diva nie uplne kolmo. IPS monitor nema ziadnu povrchovu upravu, je totalne leskly (ani krycia vrstva) a i vdaka tomu su farby i cierna take, ake maju byt. Netrpi typickym glow effectom ako vacsina IPS a taky nema zmatnovaciu povrchovku, takze bez skreslenia ci "perletoveho" efektu. Ked mi niekto poradi, ako sa co i len priblizit k jeho cierno-ciernej farbe na udajne premakanejsom PVA panely s lepsou ciernou, tak mu za to zaplatim. Fakt, pride mi trosku odveci merat v recenziach uroven ciernej, ked ju meraju za nerealnych podmienok, ked je cela plocha solidna cierna a podsvietenie vypnute. To mi je platne asi ako... Ked akonahle TV musi zobrazit co i len 1 pixel bielej, tak cela krasna cierna ide do ***** a meni sa na sedu, neprehanam, o 3 triedy horsiu a neporovnatelnu s 8bit IPS.. Proste cely potencial panela zabity podsvietenim a to este neriesim to, ako nerovnomerne je. Preco moze IPS monitor zobrazovat bielu plochu s ciernym obdlznickom v strede tak, ze cierna ostava krasna homogenna cierna bez akehokolvek presvitu a na TV to ma od ciernej naozaj daleko. Netvrdim, ze je to priserne zle a neda sa nato pozeerat, ale popravde som od PVA panela cakal uplne nieco ine. Povedzme aspon ciernu aku mam na monitore. Moze s tym suviesiet roztec bodov a prilis siroka mriezka v pripade 55" fullHD, kde pomedzi pixely presvita viac svetla, kdezto u monitoru s 1440p a 27" su body tak blizko a mriezka tak jemna, ze k tomu nedochadza? Velka skoda, ze Vam to nemam ako poriadne nafotit alebo natocit, kedze cocka v mobile bude upravovat iso a kopu dalsich postporcessing veci a nakoniec to nebude porovnatelne. :/
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 4. 2015 17:40

Niekde bude zakopany pes.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 20. 4. 2015 20:01

spiritlcd:
Asi si perfekcionista a to je problem....
Tv je vyrabana pre masy, ktorym to je uplne jedno a nic neriesia.

Predaj LCD na bazosi a kup si OLED od LG :D
bylinnycaj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 20. 4. 2015 21:13

uznavam, mam a kladiem vysoke naroky na kvalitu obrazu a zvuku. na druhu stranu, na TV cumim 1/10 casu, nez na PC. Preto som sa ohliadal po TV pre masy, avsak z ktorej obrazu mi nebude na bliti. Je mi jasne, ze nemozem ocakavat rovnaku kvalitu pri 55", ked ten monitor stoji skoro tie same prachy v 27", preto som ani nezalozil vlakno "preco ma PVA panel nahovno farby", ale riesim vyhradne kontrast u ciernej, o ktorej tu citam na forach samu chvalu (0.03, za tie prachy). Uz z principu, ako tu uz aj zaznelo, by PVA panel nemal mat za ziadnych okolnosti horsiu ciernu, nez IPS/PLS panel. Ale ma. A zacinam mat dojem, ze panel ako taky zato vobec nemoze, ale to priserne sprasene podsvietenie +nejaky ten matny filter(u ktoreho mam paradoxne prave pocit toho glow efektu - cim vacsi uhol, tym viac modroseda-zrnita miesto ciernej) totalne degraduje potencial PVA technologie a dochadza tam k unikom svetla priamo umerne k intenzite podsvietenia. Na Shimian mozem kukat z akehokolvek uhlu a nevidim ziadne ***** kontrastu ani glow efekt, panel je leskly, jedine co moze prekazat je prave odraz svetelneho zdroja, ale s tym som sa zmieril a uprednostnil som zive farby -je to dan. Ja mam proste pocit, ze ten panel dokaze bud dobru ciernu, ked dam backlight a brightness na 0 a mozem sa divat iba v noci, alebo sa zmierim s rozumnym jasom, ale s ciernou sa mozem rozlucit. Mozna som narocny, mozna mam zly kus, mozna len zly profil (ale skusal som uz kadeco), no zacinam lutovat, ze som nesiel aspon do H7000 pripadne do philipsa 8209... Ale fakt, asi som naivny, ocakavat za 20k pri 55" slusny obraz, to nie je dnes realny poziadavok. :/

//bylinnycaj: Skoda, ze som H7000 nevidel nazivo vedla 6200, asi by som volil inak. Ale zato som videl UE55HU8500 a ten obraz bol luxusny, mozna sa aj dotahoval na obraz Shimiana. :)
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod ...drát 20. 4. 2015 21:50

myslím že si tou uhlopriečkou trafil klinec po hlave nedajú sa porovnávať rozdielne uhlopriečky pri rovnakom rozlíšení,aspoň nie 27" a 55" to samozrejme nie je prípad čiernej skôr farieb a jemnosti obrazu
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 20. 4. 2015 23:33

jemnost mi neprekaza, divam sa na TV z 4m a i preto som po dlhom vahani volil nakoniec 55", povodne som chcel 47-50". Je to tak akurat v mojich podmienkach, aj 60" by to znieslo. ;) Kazdopadne TV ako taka super za ten peniaz, obraz ked to nakrmim kvalitnym obsahom, tak parada. Ale zarazilo ma, ze sa tento panel co sa tyka ciernej vychvaluje do nebies, recenzie namerali 5250:1 staticky kontrast a 0.03 ciernu, co je najlepsi vysledok do asi 30 tisic pri tejto uhlopriecke, aspon teda papierovo. Takze to mala byt taziskova vlastnost konkretne tohto modelu 55H6200 a to, co malo ako prve cloveka prekvapit v pozitivnom smere. A nakoniec to je vec, ktora mi na nom vadi najviac? :D Nieco mi tu nesedi..

-- 20. 4. 2015 23:54 --

Jo a podotykam, ze je to celkom rusive, ten dimming.. Teraz sa divam na dokument z prima zoom a okolo su cierne okraje (obsah videa) a hrozne je vidiet preblikavanie intenzity podsvietenia podla jasu zvysku obrazu v strede. Fakt hruza..
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod Spiritlcd 21. 4. 2015 01:13

test foto + video, rozhodne to neni kvalitne porovnanie, ale cierna po ocekovani monitora je celkom konstantna na hodnotach RGB 0:2:1 na celom ciernom stvorci, na TV je to od 0:3:2 cez 5:10:9 v strede, az po 15:18:20 pri krajoch s bielou. Dalej video pokus, podotykam, ze nazivo je to ovela intenzivnejsie ako na kamere. Doporucujem sa zamerat na na pravy dolny rok a specialne na 55 sekundu, kde je to vidiet asi najlepsie. Toto ludia povazuju za hlboku ciernu? Tento ambilight som si naozaj neobjednal. :)

Achieva Shimian IPS - http://i.imgur.com/sfaot4I.jpg
Samsung UE55H6200 - http://i.imgur.com/uWitXJB.jpg

Video led dimming failu - https://youtu.be/mPCpuGxesS8

Co vy nato?

-- 21. 4. 2015 01:43 --

+vyssie opisovany jav: https://youtu.be/uV3P3cQXj08
Spiritlcd
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 21. 4. 2015 06:08

Spiritlcd v jednom z obrazových režimů se dost mění intenzita podsvícení a je to pro někoho docela rušivé. Prehoď na režim Kino a uprav si ho. Tam Ti to dělat "od výroby" nebude.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 4. 2015 09:22

H6200 pokial viem dimming nema. Ten to robit nemoze. Keby to malo dimming, zapinalo by sa to po segmentoch, nie cely obraz naraz. Takze problem bude niekde v nastaveni, alebo mozno je to vlastnost toho PC rezimu. Ako pise mgx, skusnejake kino ci sa to bude spravat rovnako.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 21. 4. 2015 10:06

Spiritlcd píše:+vyssie opisovany jav: https://youtu.be/uV3P3cQXj08

Myslim, ze tento jav neodstrani ziadny rezim tohto TV.
(mozno jedine tak utlmi na prijatelnejsiu vecernu uroven, tymi nizsimi hodnotami jasu a podsvietenia v danom rezime)

Osobne myslim, ze tvoj problem by nevyriesili k spokojnosti,ani tie 2 led lcd tv co si spomenul (H7000,philips 8209)
http://www.rtings.com/info/what-is-local-dimming
bylinnycaj
Mírně pokročilý

Další stránka