TCL 2022 [Obecná diskuze]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod lithrai 29. 4. 2023 20:15

Rodičom sa pokazila TV a kúpili sme teraz TCL C631. Pozerajú len IPTV, tuším od Orangeu. Podľa mňa je tam problém s obrazom. Keď je nejaká scéna vo filme v šere alebo v tme, na obrazovke nie je vidieť absolútne nič. Predtým mali nejaký lowend Samsung a ten to robil tiež. Je to dané tým, že sú to lacné TV a ten panel nemá dostatočnú svietivosť? Alebo sa to dá odstrániť nastavením obrazu?
lithrai
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 30. 4. 2023 08:27

Tento model používá displej typu VA, který má velmi dobrý kontrast kolem 1:5000, což znamená, že dokáže i v tmavých plochách zobrazit dostatek detailů. Chyba bude v nastavení obrazu, případně jeho tovární kalibraci.
Nejdříve bych vyzkoušel nastavit obrazový profil KINO, který bývá v podání barev nejpřesnější. Případně se dá lehce upravit teplota, pokud by byl hodně do žluta. V pokročilém nastavení obrazu jsou položky "úroveň černé" a "gama". Citlivým nastavením hodnot těchto dvou položek je možné částečně eliminovat ztrátu detailů v tmavých plochách. U úrovně černé bych dal hodnotu 55, max. 60, což už je docela výrazné zesvětlení. Je potřeba dělat úpravy s citem, jinak dojde ke ztrátě kontrastu a obraz bude jak vyšisovaný. Citlivě lze nastavit i hodnotu gama, která má ovšem vliv na celý obraz, nejen tmavé plochy.
Je taky dobré nejdříve vypnout dynamický kontrast, lokální tlumení, dynamické barvy a další tyhle automatické úpravy obrazu.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lithrai 30. 4. 2023 10:17

OK, vďaka za rady tombas. Pozriem sa na to. Inak ten popis u položky Gamma je chybný? Je tam napísané: Upravuje jas obrazu v strednom rozsahu. Vyššie číslo zvyšuje jas obrazu. Lenže ono je to presne opačne! Vyššie číslo práveže ztmavuje obraz.
lithrai
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 30. 4. 2023 11:25

Pokud televizor nabízí umělou inteligenci pro úpravu obrazových parametrů, stejně tak práci se světelným čidlem, je třeba první i druhou volbu deaktivovat, jinak se změny neprojeví s adekvátní kadencí.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 30. 4. 2023 12:01

lithrai píše:OK, vďaka za rady tombas. Pozriem sa na to. Inak ten popis u položky Gamma je chybný? Je tam napísané: Upravuje jas obrazu v strednom rozsahu. Vyššie číslo zvyšuje jas obrazu. Lenže ono je to presne opačne! Vyššie číslo práveže ztmavuje obraz.
vyšší číslo Gamma znamená tmavší obraz. Standardní hodnota je 2.2.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Artass91 9. 5. 2023 17:00

MacRieder007 píše:Včera byl u mne servis,vyměnili celou desku,nahrál nový firmware a jede to k plné mé spokojenosti.Tady ty chyby prý způsobuje nedostatečná kontrola při výrobě,mastí to jak se dá a pak to musí napravovat servisy.

Tak to je super, zitra me ceka taky vymena (udajne deska), ale dam vedet, co vymenili a jaky je stav. Musim taky pochvalit servis, komunikace super. Kez by vymena pomohla.

Edit: Tak technik si TV vzal na dilnu, ze pry je tam spatne jeste neco dalsiho, pry snad panel.Zkusi to vymenit a kdyz to nepomuze, tak nam posle protokol at nam to vyreklamuji a mame si vybrat neco jineho. Pry jestli muze doporucit, tak jinou znacku. Asi dost problemu tohoto typu. Tak jsem minimalne 14dni bez TV.
Artass91
Junior

Odeslat příspěvekod HalelujapYco 11. 5. 2023 02:13

Zdravím! :) Můj dotaz se týká nefunkčnosti 4K@120Hz při připojení k PC. Testováno na TCL 55C835 a 65C835. Vyzkoušel jsem úplně všechno, obraz se vždy po pár minutách ztratil (a poté zas objevil). Při 4K@120Hz HDR obraz problikával neustále. 4K@144hz nešel vůbec.

Určitě si řeknete že jsem měl špatný HDMI kabely... Neměl :D koupil jsem jich víc jak 10 značek a všechny byly HDMI 2.1 od 1m až po 5m... Vyzkoušel jsem dvě různé nVidia RTX3070 a problém tam byl stále....

A teď to nejlepší... když jsem to samý testoval na LQ C2, tak to fungovalo bez problémů hned a stabilně.

Máte někdo stejnou zkušenost?
HalelujapYco
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kuba78 11. 5. 2023 08:28

PC jsem nezkousel, ale muj xbox series ukazuje 4K/120 v poradku a funguje. kdyz pripojim mac, tak ten ukazuje tez 4k/120 a funguje. televizi identifikuje jako "beyond TV" profil a kdyz zapnu dynamicky rozsah, tak TV se prepne na HDR10/PQ16, stale pri 4K/120.

kabely mam tyto https://www.alza.cz/alzapower-core-prem ... 070896.htm a televizi 75C835

zkus si pohrat s ovladacema, nastavenim karty nebo tak neco. dela to na vsech portech televize? a co jine pristroje s timto vystupem na te konkretni televizi, delaji to same nebo ne? TV jako takova se spravnym kabelem urcite 4K/120 podporuje a funguje pokud neni nejak rozbita.
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 11. 5. 2023 09:13

Game mode musí být v TV zapnutý.
Jinak zkusit reset do továrního nastavení.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fireman666 12. 5. 2023 09:03

pekny den,kupil som 75 C 835 a mam problem pri hrach na ps5..vsetko mam nastavene ako ma byt,kabel hdmi 2.1.Hry vyzeraju rozmazane,presvetlene,Lokalne tlmenie sa da nastavit,len ked vypnem VRR,a......skusal som nastavenia aj podla inych chalanov,co maju tento TV a nic..viete nejaku radu?
fireman666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Artass91 23. 5. 2023 20:21

Tak se mi dnes vratila 55"c835 ze servisu, vymenili nakonec celou zakladni desku. Po nastaveni vsech mnou pouzivanych rezimu jak obraz tak zvuk zatim drzi a predesle problemy se neobjevuji. Doufam, ze to takto vydrzi. Jeste zkusim Game Mode.
Artass91
Junior

Odeslat příspěvekod MacRieder007 26. 5. 2023 16:32

Mě ji měnil doma,trvalo to asi 30minut a od té doby nejsou žádné problémy.
MacRieder007
Kolemjdoucí

Předchozí stránka