LG 32LQ570B6LA - problém při přepínání kanálů

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pebu86 21. 10. 2022 06:07

Jdu si sem pro radu.
Na této tv při přepnutí z kanálu slovenských kanálů na kanály Novy nebo Primy, tak se na tv objeví černý obraz s hláškou: Nepodporovaná služba. Když se ale přepne ze slovenských na ČT, tak kanál funguje normálně. Strýc pak musí přepnout na kanál ČT a zpět na Novu nebo Primu. Volal sem na LG podporu, tam mi řekli, že pošlou vyjádření emailem. A v emailu stálo, že tv je lokalizována vždy jen pro jednu zemi - ČR nebo SR a nelze vybrat oboje současně. A jelikož při přepínání českých kanálů funguje tv korektně, mnou popisované fungování tv je způsobeno o lokalitou používání tv. A v tomto případě se nejedná o závadu výrobku.
Chci se proto zeptat, jestli tady někdo neměl stejný problém a nějak ho nevyřešil. Strejdovi tv fungovala ještě před týdnem normálně. Obávám se, že by to mohl být nový firmware. Na reklamaci by to nepoznali, protože by ladili jen české kanály.
Tv jsem svému strýci doporučoval a je z ní extrémě rozladěný (73 let), tak sem mu navrhl, že ji od něj vykoupím, ať si koupí jinou televizi. Stála v ew.cz jen 4.600 Kč a nechci mít v rodině zlou krev kvůli doporučení tv.
Pebu86
Junior

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 21. 10. 2022 09:19

Tak pokud tohle dělá TV a výrobce to vlastně ještě potvrdí, je LG bezkonkurenčně největší odpad na trhu. V příští aktualizaci čekejte vypínání o půl desáté večer, abyste nepřetáhli večerku. (Vím že to není rada, na tohle se nedá nic napsat. Jedině nekupovat LG.)

Jako řešení mě napadá používat set-top-box. Ale to není řešení, to je další komplikace.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 21. 10. 2022 11:08

Zdroj TV kanálů je DBV-T2 nebo nějaký kabelový operátor, případně IPTV? Televize je koupená v ČR a určená pro tento trh? Používá se nějaká kódovací karta (CA)?
Jsou nastaveny správně region, jazyk...?

Zkusili jste dát TV do továrního nastavení a znovu přeladit kanály?
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 21. 10. 2022 17:04

Správný směr nastoluje tombas. Je třeba nám doplnit přesné údaje o typu televizního vysílání, které strýc využívá, případně, jestliže je využit dekódovací modul s kartou, který přesný typ.

-- 21. 10. 2022 18:31 --

Tak ještě pár věcí „na slepo“.

Zde ... https://www.lg.com/cz/podpora/software- ... 70B6LA.AEU pokud je to Tebou zmíněný TV, je evidentně vydán nový software, a to s datem 19. 10. 2022. Datum vypuštění do web prostředí se nemusí teoreticky úplně shodovat s datem, kdy si ho natáhl televizor, takže bych se orientoval dle verze.

1. překontroluj, zda se strýci opravdu natáhl tento nový software.

ANO) Pokud ano, vyzkoušel bych nejdříve totální obnovu do přepravního nastavení a následné nové ladění a nastavení.

NE) Pokud ne, nainstaloval bych nový software, klidně z flešky. Následně bych televizor obnovil do přepravních hodnot a znovu nainstaloval a naladil.

Jestliže výše uvedené nepomohlo, přičemž tedy v TV je nový software, avšak dostal se tam automatikou, nikoliv ručně z flešky, zkusil bych televizoru tento vnutit z flešky. Takzvaně bych přehrál stejnou verzi stejnou verzí. Než bych však toto provedl, udělal bych reset TV. Po něm přeskočím všechny kroky, které přeskočit jdou... tj. co nemusím, nenastavuji, neladím. Pak natáhnu nový software. Po instalaci provedu opět obnovu do přepravních hodnot a nyní teprve vše nainstaluji a nastavím.

Obecně...

Jestliže výrobce neuvádí, že jeho výrobek není schopen běžného provozu v příhraničním pásmu (jestliže tedy jde o pozemní digitální příjem), kdy není ochoten se tento, a ještě až po aktualizaci softwaru, vyrovnat s přepnutím mezi stanicemi z více oblastí, jedná se pro mě o závadu. Zde se lze pídit po případné instalaci původního softwaru, zda tento pomůže/nepomůže. Nicméně bych TV reklamoval. V minulosti jsem se zatím nesetkal s tím, že by některý televizor/STB měl problémy tohoto typu, přičemž by byly brány, jakožto korektní chování z důvodu země určení. Nicméně nejsem právník, ani technik.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pebu86 21. 10. 2022 18:52

Tv je koupena v ČR v electroworldu, používá se pouze DVB-T2 a je nastavena země Česko a jazyk Český. Dekodovací modul v tv není žádný. Provedl se i tovární restart. Po restartu to jednou dobře přepnout šlo, pak zase už ne. Děkuji za každou radu. Zítra nainstaluji aktualizaci přímo z flešky a provedu před tím tovarní restart. Děkuji.
Pebu86
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 22. 10. 2022 09:56

Restart si nepleť s resetem. Po aktualizaci se restart provede automaticky, ale Ty následně ručně udělej ještě reset.

Pebu86 při zkoušení bych ještě testl přehodit prostředí do slovenštiny a případně angličtiny. Ne místo instalace, ale prostředí/jazyk. A zkusil přepínání.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 22. 10. 2022 17:10

Pebu86 přišel jsi na něco zajímavého? Nebo to prostě nefunguje? Jestli ne, dal bych to na oficiální reklamaci s popisem, abys dostal písemné vyjádření. Hned na začátku jim můžeš sdělit, že pokud tuto anomálii nebudou schopni řešit s rozumem, obrátíš se na organizaci pro spotřebitele.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pebu86 22. 10. 2022 20:21

Večer jsem byl u strejdy a nový firmware se aktualizoval sám přes WiFi včera, dnes na USB se firmware neukázal k aktualizaci. Provedl sem tovární reset nastavil i zemi Slovensko i jako jazyk a pořád stejná hláška Nepodporovaná služba při přepnutí ze slovenských na české komereční stanice, kupodivu při přepnutí na stanice ČT kanály ČT fungovaly normálně. No nic tv jsem od strejdy "koupil" za 4600 Kč a zkusím ji prodat někomu, kdo nechystá zahraniční kanály na DVB-T2 za 4000 Kč. Nechci se se strejdou hádat, ani ho vysílat na reklamace, má 73 let. Popř si tv nechám, budu stavět domek, tak se bude hodit do trucovny.

-- 22. 10. 2022 21:27 --

Spálil sem se u doporučení tv LG, a proto už nebudu nikomu nikdy radit, s nikým nic řešit a o nic se nestarat. Taková lekce je k nezaplacení. Sám mám Philips Oled, na ni nedám dopustit, ale už bych pro jistotu nedoporučil ani západ slunce, aby někdo náhodou neoslepl a neobvinil mě že ztráty vidění.
Pebu86
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 22. 10. 2022 20:38

Marně přemýšlím nad tím, proč to ten televizor dělá. Nevzpomínám si, že bych něco takového někde viděl. Rád bych znal důvod.

S tím doporučením. To dobře znám. Snažíš se, ale stejně budeš za Lojzíka :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod michalko58 24. 10. 2022 06:13

Mohol si este schvalne objednat jeden taky isty kus cez internet a vyskusat, potom by bolo jasne, ze je problem v znacke/modeli, alebo danom kuse.

S tym odporucanim je to dvojsecna zbran. Niekedy sa zadari, inokedy nie. Najviac vie vytocit, ked ta kvoli tomu niekolko dni otravuju, ty im hladas tu najlepsiu moznost za urceny rozpocet, a nakoniec si kupia nieco uplne ine. :-)
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Pebu86 24. 10. 2022 14:11

Mohl sem objednat další tv a pak ji vrátit, ale strejda mě vytočil, a já doma jedu na IPTV přes HDMI, tak už to nechám být. Ona každá zkušenost se cení.
Pebu86
Junior