Nahrávání na USB

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vormen 6. 1. 2025 10:32

Ahoj, po 7 letech kupuji novou telku a mám vybranou LG 50" UT73. Jasně, je to totální dno, ale bude pracovat spíš jako zvuková kulisa. Co mě ale zarazilo, že už ne všechny televize umí nahrávat na USB a časový posun. U LG to tuším jde, ale nemůžu dohledat nikde v ofic. parametrech, že to tak je. Tohle je pro mě zásadní. Může to někdo potvrdit? A bluetooth sluchátka předpokládám připojit půjdou. Děkuji.
vormen
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 6. 1. 2025 15:17

Dobrý den, díval jsem se na parametry v dTestu. Televizor dle testu umí nahrávat na USB i časový posun, samozřejmě podporuje bluetooth sluchátka. Obrazově by neměl být totální dno, má VA panel a Direct LED. Obrazově je hodnocený dobře až na špatné pozorovací úhly a nízký jas. Zvuk by také neměl být úplně špatný. Pouze systém je pomalý. Pokud máte zájem mám všechny parametry stažené ( včetně nastavení obrazu), velikost souboru 4 MB.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vormen 6. 1. 2025 16:05

Perfektní, moc děkuji! Akorát jsem zjistil, že tahle řada nemá světelný senzor, takže bych vzal 50UR7800, který ho má a VA panel má taky. Rozdíl je, že novější model má panel 8 bit a starší 8+2 FRC. Raději bych teda ten bez FRC, ale zase nemá ten senzor. Nahrávání a BT budou mít snad stejné. Rodiče mají UQ7000 a obraz i zvuk mi přijdou OK a dokonce i plynulost systému, tak snad o rok novější model nebude horší. Je to hrozný, ale konkrétní parametry k modelům se nedají nikde najít, ani kompletní návody.
vormen
Junior

Odeslat příspěvekod vormen 8. 1. 2025 09:48

Tak nakonec jsem objednal 50NANO81. 8 bit VA panel bez FRC.
vormen
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 8. 1. 2025 10:39

FRC (Frame Rate Control) je technologie používaná u televizních obrazovek a monitorů k dosažení vyššího počtu barev. Pomáhá simulovat více barev, než kolik je fyzicky možné zobrazit na panelu. Toho je dosaženo rychlým střídáním sousedních barev, což lidské oko vnímá jako jednu barvu. Tímto způsobem lze dosáhnout širšího barevného spektra a lepší kvality obrazu, zejména u panelů s nižším počtem barev.

neplést s PWM
Blikání obrazovky při regulaci jasu je často způsobeno technologií zvanou PWM (Pulse Width Modulation). PWM reguluje jas obrazovky tím, že rychle zapíná a vypíná podsvícení. Při nižších úrovních jasu se podsvícení zapíná a vypíná častěji, což může způsobit blikání, které je pro některé lidi viditelné a může být nepříjemné.

FRC u 8bitových panelů není na škodu, spíše naopak, není tedy důvod se mu vyhýbat.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vormen 8. 1. 2025 11:00

PWM řeším aktivně u telefonů, stejně jako dithering. Proto vím, že pro moje oči je právě horší časový rozklad (FRC). Tyhle levné LG televize používají všechny PWM pro řízení podsvitu a to na 120Hz, resp. 240Hz při režimu Expert. Můj starý LCD Panasonic taky bliká na 100-120Hz a snesu ho, tak snad s tím nebude u nové TV problém. Sehnat levnou TV zcela bez PWM nejde a jediná o které vím, je Sony X75WL, ale ta zase nemá timeshift a kupoval LG oled za 25 a víc nechci.
vormen
Junior

Odeslat příspěvekod SSakul 8. 1. 2025 11:46

Opravdu mají tyto tak nízkou frekvenci ? Tcl má minimálně u některých modelů jako např c765 PWM na frekvenci 10000 Hz, ale netuším jak to mají jejich levnější modely.. každopádně 120hz mi přijde šílené
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vormen 8. 1. 2025 12:43

Je to tak, pokud se něco nezměnilo, jako že určitě ne: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/image-flicker
vormen
Junior

Odeslat příspěvekod vormen 9. 1. 2025 20:48

Telka je doma a musím říct naprostá pecka. Těch 7 let navíc oproti mé staré telce je znát. Obraz nesrovnatelně lepší a zvuk použitelný, takže nemusím zapínat soundnar. Iphone, android, BT sluchátka, všechno funguje jak má, rychlost menu a přepínání naprosto ok, jsem rád, že jsem nekupoval nic dražšího.
vormen
Junior