Koupě nové TV 65 palců

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod peblo10 21. 3. 2025 08:22

Dobrý den.

Po delší době bych chtěl koupit novou TV do obývacího pokoje.

Pozorovací vzdálenost bude cca 3 m.

Vybral jsem si tyto 2 kousky.

Mohl bych poprosit o radu, kterou vybrat?
Moc díky.

https://www.planeo.cz/tcl-65c845x2#parametry

https://www.planeo.cz/lg-oled65b46la
peblo10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 21. 3. 2025 09:56

TCL dělá výborné ledky, ale při podobné ceně ber určitě OLED.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 21. 3. 2025 11:40

Rozhodně OLED. Rozdíl v obrazu je víc než markantní.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 21. 3. 2025 13:27

Těch výhod oledu je víc, než výhod ledky a led má hlavně většinou lepší poměr cena výkon za velikost úhlopříčky. Pokud stojí stejně, tak pri stejné velikosti už na straně led zbývá diskutabilní maximální jas, celoplošná bílá a trošku přirozenější máznutý pohyb místo lehce trhaného

Ale na straně oledu máš těch výhod víc. Velice široké pozorovací úhly ( na tom TCL musíš sedět vyloženě na středu, pokud chceš mít filmový obraz blížící se oledu ) pokud sedíš jen relativně mimo osu výškově nebo z úhlu, dochází již ke gamma shiftu . Na oledu tohle neřešíš..

Jinak maximální jas, přes den dejme tomu ale na večerní koukání má OLED jasu víc než dost a přes den má take více než dostatečně. Nedokáže třeba tak dobře přesvitit přímé slunce jak 3k nits ledka, ale za me je jednodušší zastřít, pokud chce člověk filmové koukání přes den, než to tlačit jasem a na večerní koupání je OLED dokonalejší.

Jinak i výborné algoritmy TCl stejně nezabrání nějakému lehkému bloomingu, který vyleze více z úhlu a který opět na oledu člověk neřeší... Díky většímu kontrastu bude dojem z HDR výborný i z papírově slabší B4 a ta kontrola obrazu na jednotlivých pixelech je prostě super.

Za daných podmínek nevidím moc důvod, proč vybrat 845 místo B4. Ber dokud jsou, za danou cenu v 65" není co řešit.. není to tak dávno kdy lidé platili u oledu 35k za 55" a 65" olizovaly 50k
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bobolit79 21. 3. 2025 16:07

Mam o neco mensi vzdalenost, vlastnim 65” LG OLED a neměnil bych, oproti predchozimu Samsungu Qled je ten obraz mnohem hezci, prirozenejsi a kdyz si pustis 4k film v HDR nebo dolby vision tak budes valit oci :-)
Bobolit79
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 21. 3. 2025 17:23

Bobolit79: líp bych to nenapsal. Mám LG B9 65, tedy pět let starý, nejnižší model. Kdo k nám přijde a nezná OLED technologii, tak nestačí valit oči, pokud jim pustím 4K HDR. To ti žádná LED, QLED ani MiniLED nedá ani dnes.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 21. 3. 2025 17:58

Už bohužel nemám možnost pořídit na porovnání další, a protože je to foceno mobilem, je to třeba brát s rezervou a jde spíš jen o zajímavost než nějaké objektivní srovnání... každopádně jsem udělal pár fotek mezi GZ950 a C765 když přišla TCL.. Jo oled je super, ale velikost člověk nenahradí a fakt minimálně některé ty miniledky od TCL z přímého pohledu proti oledu hodně dorovnávají. Ale jak už jsem řekl, při stejné ceně za stejnou velikost nevidím důvod nevzít OLED. Ledka se bere, když je možnost mít kvalitní led 75/85 velikost za cenu 65" Oledky.

Jinak je na fotce i hezky vidět, jak OLED bez problémů zvládá HDR i během dne a rozdíl skoro 3x násobku nits v reálu krom celoplošné bílé vidět neni, takže příspěvky o slabém jasu a jen večerním koukáním u Oledu jsou mimo mísu.

Po TCl jsem pokukoval dlouho a i když jsem s TV spokojen, další TV by ideálně časem byla nová Tandem Oled, snad se časem dostanou v 77" pod nějakých rozumných 50k :)

Každopádně .. Vzhledem k ceně.. Vem Oled :)
Přílohy
IMG_20250321_165238.jpg
IMG_20250321_165306.jpg
IMG_20250321_165409.jpg
SSakul
Mírně pokročilý