HDR na Samsung TV

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod radon 13. 6. 2025 20:12

Zdravím, potřeboval bych poradit. Zatím jsem nemusel řešit, jaké HDR má konkrétní film, protože mám Sony a ta umí všechny formaty. Teď ale bratr zvažuje Samsung OLED TV 65s90d a já mu neumím (s ohledem na scházející podporu Dolby Vision) poradit.

1) jak bude HDR fungovat na Prime+, jak na HBO a jak na Netflixu? Přizpůsobí se tomu ty streamovací platformy a přepnou se do režimu HRD10+ a obraz bude jen nepatrně horší nebo to bude bez HDR, tedy jak u kterého filmu?

2) a druhý dotaz, pokud se dostane k stáhnutému HDR filmu v ripu, tam je zřejmě typ HDR zakódovaný natvrdo v tom kontejneru, takže pokud bude film v Dolby Vision uvidí jen zmršený obraz nebo si s tím ta TV nejak poradí za cenu mírného zhoršení kvality?
Sony 65X93J, AVR Pioneer VSX 935, Monitor Audio Silver 300, Polk Signature Elite ES35, Pro-Ject RPM1.3
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radon 26. 6. 2025 10:27

nulový ohlas, tak si odpovím sám alespoň na druhý bod (který řeší nejspíš i první). Seriál Last of Us 2 stáhnutý v 4K HDR se mně na mém Sony hlásí jako Dolby Vision a vypadá pěkně. No a na tom Samsungu, který Dolby Vision nepodporuje vypadá ... kurňa fix ještě líp :-).
Do pozadí technologie jak to má Samsung vymyšlené nevidím, ale zřejmě si osahá film, rozpozná HDR a použije na něj nějaké své HDR dekomprese na bázi HDR10+ a sice neoficiálně, ale Dolby Vision přehraje a to s pěknými barvami i dynamikou stínů. Tím že to je OLED to nakonec vypadá kapánek líp, než moje Sony. Resp. nejsem si jistý jestli líp i pro režiséra filmu, protože Sony vypadá tak nějak přirozeně, zatímco Samsung trochu jako "wow to je demo možností OLED?", ale to už jsou drobnosti ... :-).
Sony 65X93J, AVR Pioneer VSX 935, Monitor Audio Silver 300, Polk Signature Elite ES35, Pro-Ject RPM1.3
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 26. 6. 2025 17:43

Nepřirozenost podání není drobnost. Ano, to neznamená, že se davu nebude takový obraz líbit.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod radon 27. 6. 2025 10:03

no jo, jenže neumím posoudit, který z těch obrazů je "ten správný". Na jednu stranu se o Sony vždy psalo že má vyvážený a příjemný obraz (což potvrzuji), ale na druhou umí OLED rozsvítit i barvy, které LCD z principu bude mít vždy matnější. A chtěl to tak autor nebo ne?
Navíc ty rozdíly nejsou velké, chtělo by to ty TV vidět vedle sebe ...
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 27. 6. 2025 10:10

"spravnost" vykresleni obrazu a "libivost" se nemusi vzdy potkat. Dokonce bych rekl, ze se ve vetsine pripadu ani nepotka. Dalsi vec je, ze muzes mit obraz vykresleny, jak si to autor pral a stejne se ti to nemusi libit. Nerejpej v tom. Nastav si TV jak se ti libi a uzivej si obrazu. ;)
kultus
Mírně pokročilý