Stránka 2 z 2

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 10:54
od janzat
chtel jsem se zeptat, mám na LCD televizi Samsung pripojeny antenni vstup ze strechy. Pres nej chytam signal normalne a taky pres vestaveny DVBT tuner.
Který z těch signálů je kvalitnější?
Jinak vůbec nevím jak nastavit obraz. Když mám automatický formát tak je to roztáhnuté, když přepnu na 16:9 tak je to podlě mě uplne to samé. Jaký je tedy rozdíl?

Když pak přepínám na "zvětšení" tak je to asi výřez, ale už to není aspoň tak zdeformované.
Normálně televize asi vysílaji 4:3, že?

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 12:07
od THeBaNDiT
Tak digitalny prijem by mal byt vo vseobecnosti kvalitnejsi, resp. nemal by trpiet neduhmi analogoveho prijmu (zrnenie, duchovia a pod.), proste u digitalneho prijmu obraz bud ide, alebo nejde, alebo ak je signal slaby, tak v obraze vznikaju silne artefakty... a pri analogu, ak je slabsi signal, sami vieme, aky moze byt obraz nekvalitny, zrnity, zvuk zasumeny, duchovia a pod.

Z Tvojho prispevku usudzujem, ze mas oba signaly vyborne, teda aj digitalny aj analogovy... takze vlastne nemas problem, mozes si vybrat.

K nastaveniu Automatickeho formatu u Samsungu: kedze este stale drviva vacsina stanic vysiela v 4:3 (pripadne v 4:3 s ciernymi pruhmi), tak si v nastaveni obrazu nastav Automaticky format na 4:3, a ked pozeras televiziu, nastav si profil Automaticky format. Ak ide normalne 4:3 vysielanie, mas normalny obraz. Ak zacne televizia vysielat 16:9 (a ma v signale aj informaciu o tom, niektore maju, niektore nie), TV Ti pomer stran prepne automaticky na 16:9.

A ked uz pozeras program v 4:3, mas este moznost upravit si ho na celu obrazovku, a to viacerymi sposobmi:
1.) prepnut si ho na 16:9 - obraz sa natiahne do stran - neodporucam, zdeformovany obraz
2.) prepnut na Siroky zoom - obraz sa hore a dole oreze, mozes si ho hore a dole posuvat - pouzitelne, ale u mna povacsinou obraz malicko zdeformovany, roztiahnuty do stran
3.) prepnut na Zvacsenie - obraz sa hore a dole oreze ako v predoslom pripade, mozes si ho posuvat hore a dole, ale navyse mozes menit aj jeho vysku, takze si podla oka doladis sirokouhlost (tak, aby obraz nebol deformovany)

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 13:28
od janzat
takže v menu televize dám automatický formát 4:3, pak při koukání aut. formát a měl by být 4:3 ok?

A při zprávách na nově se to samo přepne kna 16:9 a u jiných 16:9 pořadů jo?

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 13:34
od beat
Ehm.. kde se nastavuje "Automatocký formát 4:3"? :mrgreen:

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 14:01
od THeBaNDiT
beat: u mna je to v nastaveniach obrazu, ak si dobre pamatam, musis "kliknut" na Dalsie... (alebo tak nejako, je to proste v 2. stranke z dvoch)

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 14:23
od beat
Jasný...já spíš narážel na to, že volba "Automatický 4:3" tam není. Je tam jen formát - automatický, 16:9, 4:3, šitroký zoom, zvětšení.... a pak je další podmenu a to režim obrazu.

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 14:36
od THeBaNDiT
ano, spravne, myslim, ze sa vsetci rozumieme... :) Janzatovi tam chybalo slovicko "na", ale myslim, ze to myslel rovnako, a totiz: "takže v menu televize dám automatický formát na 4:3"

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 15:17
od janzat
Jsem z toho trochu magor.....

Sedím Ted u televize a mám v menu nastaveno:
Formát: Automatický formát
Režim obrazu: 4:3


Při sledování TV mám zapnutý automatický formát (pře tlč. P. Size) a vše v pohodě, vysílání 4:3 po stranách černé pruhy. Ale když jsou na Nově zprávy nebo hokej na CT2 , tak mi to udělá černé pruhy nahoře a dole a obraz se uplně šíleně roztáhne...jako ještě víc než 16:9...to nechápu.

Mám to tak nastaveno správně podle toho co jste mi tu psali? Díky

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 10. 2007 21:46
od THeBaNDiT
hm, tak to neviem... neviem, v akom formate chodia u vas na Nove spravy a na CT2 hokej... :/

Z nasich programov na kablovke mam skusenost akurat s JOJkou, ked ide film sirokouhlom formate, automaticky mi telka prepne obraz do spravneho (sirokouhleho) rezimu... a mam to nastavene na Automaticky format a rezim obrazu 4:3.

Janzat, skus trosku polaborovat s nastaveniami v tom automatickom formate... mam na mysli ten rezim obrazu, daj ine moznosti a prepinaj na ten hokej resp. spravy, ze co to bude robit... ;)

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 10. 2007 08:35
od janzat
No tak jsem si s tím včera hrál.
Když beru signál přes DVBT tak mi to pěkně jede přes 16:9 když je pořad 16:9. Když je 4:3 musím to pak manualně prepnout jinak je to deformovane....to same kdyz prepinam kanaly.
Kdyz to beru normal pres antenu tak mam problem a proste pekny obraz 16:9 mi nejde nijak zapnout. Porad mi to haze pruhy nahoru a dolu a je to tak 16:7 a fakt hodne zdeformovane....

Nejak jsem nepochopil co se vlastne nastavuje v tom menu ten "formát" a "režim obrazu", viz predchozi prispevek....nevim co si tim pomuzu, pak stejne musim porad prepinat na dalkaci...

A jeste nevite jak to ze kdyz zapnu menu v DVBT (program, info k poradu apod.), nezobrazuje se mi ceska diakritika? Jsou tam misto toho symboly a dost spatne se to čte...
Da se tam nějak dostat normalne cestina nebo aspon bez hacku a carek ale bez klikihaku? :-)

THX, THX, THX....

16:9 s černými pruhy nahoře i dole

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 11. 2007 20:34
od olaf.70
Tak jsem si to tydy celé pročetl a jsem z toho úplně jelen. Mám plazmu Samsung PS42C96HS. Chytám analogové Tv vysílání + satelitní DigiTV.
1) Když zapnu automatický formát, tak se mi obraz, který je vysílán ve formátu 4:3 roztáhne (zdeformuje) na 16:9.
2) Při automatickém formátu však mají pořady vysílané ve formátu 16:9 (např. televizní noviny na Nově, fotbal na ČT2,4) na obrazovce černé pruhy nahoře i dole a obraz je nějak roztažený. Jak už tu psal kolega přede mnou, jakoby to byl formát 16:7.

Očekával bych, že když nastavím "automatcký formát", tak se pořady 4:3 přepnou opravdu na 4:3 a pořady vysílané 16:9, že se zobrazí přes celou obrazovku (proč ale ty pruhy nahoře a dole?).

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 11. 2007 20:52
od ilja2001
Olaf.70: Odpověď je jednoduchá. V analogu se u nás 16:9 nevysílá. To co se vysílá, je vždy 4:3. Takže pořady připravené v 16:9 se ještě před posláním do éteru upraví na formát 4:3 přidáním černých pruhů. V tom případě tyto pořady i širokoúhlá obrazovka zobrazuje s černými okraji. Některé TV mají jakousi detekci černých okrajů a dovedou obraz zvětšit tak, aby ořízly ty černé pruhy. U téměř všech TV 16:9 je funkce zoom, jejíž pomocí lze obraz zvětšit tak, aby zaplnil celou obrazovku bez černých pruhů. Problém je akorát v tom, že takto zvětšený obraz má menší rozlišení než skutečné 16:9.
Jak je to u DigiTV nevím, ale myslím, že obdobně jako u analogu, alespoň u většiny stanic.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 11. 2007 21:03
od olaf.70
Díky za rychlou odpověď.
Ještě jsem zkoušel formáty obrazu u připojeného domácího kina a nevím co si mám myslet.
Pustím film 16:9 a přesto mám na TV černý pruh jak nahoře, tak dole. No a obraz se zdá být roztažený. Domácí kino mám k TV pipojené SCART kabelem.
Pustím DVD s filmem 4:3 a obraz se roztáhne (zdeformuje) na 16:9.

//al.ish: Sloučeny příspěvky. Používej volbu Editovat.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 11. 2007 23:36
od THeBaNDiT
hmm... a mas na domacom kine nastaveny pomer stran na 16:9? (kedze uz mas TV s tymto pomerom stran)

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2007 10:49
od Inazuma
koupil jsem si Samsung LCD TV LE37M87BD a mám problém nastavit obraz tak, aby se automaticky přizpůsobil vysílanému poměru stran.

Automatický formát nefunguje.
Při volbě automatický formát se nestane nic, pokud se vysílaný poměr změní. Zkoušel jsem různé kombinace nastavení, ale nepodařilo se mi to nastavit.
Mám nastavené takto:
Formát - Automatický formát
Režim obrazu - 4:3

Používám iterní digitální tuner. Při přepnutí kanálu je obraz asi 1/2 sekundy v poměru 16:9, poté se "automatiky" přepne do 4:3. Bohužel i tehdy, když je vysílaný poměr 16:9. Občas to na chvilinku přeskočí na 16:9, ale opravdu jen výjimečně.

Externí settop box i počítač s DVB-T kartou to detekují správně.

Na různé zoomování jsem si nezvykl (chybí část obrazu). Ani mi nevyhovuje roztažení 4:3 obrazu do 16:9.
Přepínání jednotlivých rozměrů je docela zdlouhavé - je třeba vždy projet všechny režimy popořadě (nedá se přepínat jen mezi dvěma).

Dále byl problém v českých znacích v EPG - pomohlo až znovu spuštění průvodce od začátku a jako zemi nastavit Velkou Británii (info z nějaké diskuse na internetu).
Jedná se zřejmě o nějakou chybu ve firmware.

V návodu je napsané, že se aktualizace firmware vysílá v běžném TV vysílání - funguje to i v ČR?