Ještě jednou bych chtěl poděkovat uživateli kalimero73 za opravdu dobrý tip, a s dovolením sem přepostuji některé odkazy.
Koupil jsem ho zde, 5.3. jsem jej objednal, zaplatil přes PayPal, a 11.3 mi ho GLS dovezl.
V balení je vše, vč. 2.0 HDMI kabelu, jen baterie do DO nebyly součástí balení.
Takže jdem na to

Poté co jsem přehrávač zapojil, přišlo nemilé překvapení…

Při prvním zapnutí totiž naskočí Úvodní základní nastavení – a jako první je volba jazyka. Samozřejmě jsem vybral češtinu, potvrzuji OK, nic se neděje, zkouším jiná tlačítka, nic, nic! Prostě volba češtiny nejde potvrdit. Takže restart, úvodní nastavení se už neobjevilo, jdu rovnou do Quick Settings – Other – Language – zvolím češtinu, tentokrát je zvolena a zaškrtnuta. Ovšem nic se neděje, vše je pořád v angličtině. Jdu na Úvodní obrazovku, vše v angličtině. Jediné co je v češtině, je když na Úvodní obrazovce zvolím APPS, tak pak jsou jen pouhé 2 ikonky s českým popisem – jedna z nich je Nastavení – kde už je vše v češtině, ale jedná se o nastavení Androidu. Nic, říkám si asi starý firmware, jdu opět do Quick Settings – Other – Upgrade – Online update (jinak přehrávač si sám automaticky nastavil LAN připojení k netu, a to funguje – vyzkoušel jsem), je tam verze 1.6 (vím, že už je dávno verze 2 a výše), dám tedy Online Update, ale napíše mi to Your software is up to date

No nic, jdu tedy na forum, kde jsou nejnovější firmware, stáhnu si na flešku nejnovější stabilní (2.1.30) – zip se nerozbaluje, může se nahrát i na flešku kde už jsou jiné soubory, zastrčím do přehrávače, u Upgrade zvolím USB update, a už to jede, vše automaticky, poté samovolný restart a je to tam. Ovšem i když je zaškrtnutá čeština, vše je pořád v angličtině… Ach jo…

Takže zkusím ještě jednu „fintu“, dám tovární nastavení (Restore Factory). Po restartu naběhne opět Úvodní základní nastavení, ale situace se opakuje, češtinu prostě nelze potvrdit.

Vzdávám to…
Pak se tedy soustředím na menu a nastavení (i když je vše v angličtině). Vše je krásně přehledné, jednoduché, nic se neseká, vše je plynulé a svižné, tak to má být.

Jak už jsem psal, přehrávač jsem připojil LAN kabelem k routru a přehrávač si nastavil připojení k netu automaticky, vůbec jsem se nemusel o nic starat. Wi-Fi jsem nenastavoval, to jsem vypnul.
V recenzích se píše, že to má prý ZDMC přehrávač (fork KODI), ale v nastavení – Playback – Stream player vidím jen dva: Nuplayer a Native Player – oba dva se mě zdají být stejní, mám zaškrtnutý ten Nuplayer. Vlastně na Úvodní obrazovce je ještě HOME THEATER 2.0 (ale ten jsem ještě nezkoušel), zmiňovaný ZDMC nikde nevidím, a to ani pod APPS. Pozn.: přitom zde vidím, že u přehrávače jde ruština a i ZDMC přehrávač je přítomen. Ale tady zase ale píší, že je potřeba ZDMC nainstalovat, tak nevím..
Ale to vůbec nevadí, na Úvodní obrazovce zvolím MEDIA CENTER a už si mohu vybrat z připojených disků libovolný film. Jo, připojení disků a jejich načtení je velmi rychlé, a to vč 2TB HDD.
Jak už psal kalimero73, přehrání filmů z disků je opravdu otázka pár kliknutí, paráda.

Filmy jsou seřazeny dle složek a abecedy – ale dá se pohybovat pouze směrem od A do Z, ne i naopak, jak jsem byl zvyklý u mého stařičkého WD TV HD LIVE.
A pro volbu titulků, zvukové stopy, atd., se na DO jednoduše zmáčkne Menu a je to opět vše přehledné a účelné.
Jinak DO je perfektní, má všechny funkce, podsvícená tlačítka, jedno tlačítko dokonce přepíná funkci myši a horních 5 zvláštních tlačítek jsou učící se.
Samotné přehrávání je perfektní i obraz. Nic se neseká, zatím jsem nezaznamenal, že by to něco nepřehrálo. A to i dokonce jeden UHD film co mám (2160p.UHD.BluRay.X265.10bit.HD) na mé HD 8bit TV to hraje velmi dobře, i když obraz je oproti té samé verzi filmu co mám v HD, poněkud tmavší, ale to jsou prý všechny UHD 10 bit filmy. Takže převod z UHD na HD funguje skvěle, taktéž přehrávání 3D: tady se přehrávač zeptá, zda to má přehrát v 2D nebo v 3D.
Takže přehrávání filmů je perfektní.
Ovšem další problém nastal, když jsem se přes vestavěný prohlížeč (Chrome) připojil k netu a šel na YouTube přehrát nějaká videa. Přehrává je OK, ale bez zvuku…

A ještě jedna věc: na jedné flešce mám 2 videoklipy, jeden je v mp4 druhý v avi. Ani tady to nepřehrálo žádný zvuk. Ovšem musím dodat, že zvuk nepřehrál ani můj starý WD TV HD LIVE. Také nevím čím to je, ale předpokládám, že by mohl být problém v předávání zvuku mezi přehrávačem a sestavou Onkyo, na kterou je přehrávač napojen (ovšem ani v Onkyu jsem žádný zádrhel v nastavení neobjevil), protože připojím-li flešku přímo do TV, televize přehraje soubory vč. zvuku.
Jinak přehrávač nemá HDR+, HDR10+, ani Dolby Vision (vysvětlivka).
Resumé po krátkém vyzkoušení: i přes popsané dílčí problémy, je to velmi dobrý přehrávač, oproti Formuler Z7+ , který jsem původně zamýšlel, je rozdíl obrovský, vlastně nesrovnatelný. Ačkoli je Zidoo také Android, vše je přehledné a jednoduché, vše už je přednastaveno, netřeba nic ladit, nic stahovat, zkoušet, laborovat. Ten kdo psal tu „recenzi“ na ten Formuler Z7+, tak to je spíše PR článek.
Recenze Zidoo Z9S: tady a tady.
Srovnání Zidoo Z9S s OPPO UDP-203: zde.
Forum: tady a tady.
Jinak samozřejmě případně sem doplním nové poznatky.