od kammo122 23. 10. 2009 23:07
ja priamo ne ale vela ludi to tvrdi ,...,sak skus najst nejake recenzie
naprikllad vyssi model od akai AM-69 sa povazuje za highend ---nasiel som take neco : Po neúspěšném hledání modelu Technics s integrovaným DAC a nemožnosti sehnat za slušnou cenu SONY ESD model taktéž s DAC padla volba na nečekaně dostupný a přitom levný model AM-67 (stál mě 153Eur – cca 3900,-). Cenovku ve své době se mi nepodařilo získat, odhaduji okolo 25-30tis. v roce 1989, což mohl být můj cca půlroční plat. byl to tedy lov ve vodách neznámých a neověřených, nicméně díky místnímu fajnšmekrovi „vlado.ba“ na AKAI jsem měl psychickou podporu a šel do toho.
Jak vidíte na fotografiích, jedná se o klasickou konstrukci z 80tých let, na první pohled nenadchne bravurním rozmístěním, uspořádáním, či masivními kondenzátory a trafy. To důležité se však skrývá pod „pokličkou“. AKAI je vybaven špičkově. Trafo je krásně odstíněné měděnou páskou, veškeré el. kondenzátory jsou špičkové značky Nippon třídy Audio. Baterie osmi výkonových tranzistorů není nic menšího než Sanken. Takamishawa přepínací relé, Volume nejznámější a nejlépe hodnocené značky ALPS. DAC je osazen čipy Nippon (4-8time oversampling multi-function filter), BurrBrown PCM67P (1-Bit BiCMOS Dual 18-Bit DIGITAL-TO-ANALOG CONVERTER) a Toshiba (Hex inverter). Prostě sečteno, výběr nejlepších součástek své doby, dodnes vysoce ceněných.
A AKAI se ukázal jako velmi schopný přístroj i v prvním testu na poměrně slabých malých regálech KEF Q1. Vymáčkl z nich takové detaily a takovou pravdu nástrojů, kterou jsem u mě doma naposledy zaznamenal na sestavě Sonus Faber Concertino ve spojení se zesilovačem NAD 370. (bylo zapůjčeno od jednoho zdejšího hifisty). Kupodivu ale tehdy onen NAD z Kefů toto nevymáčkl. přisuzuji to kabeláži, nyní používám velmi solidní ATLAS bi-wire speciální bi-wire kombinaci. Tehdy jsme hráli na byť značkovou dvojlinku. Ale klidně to může být i tak, že si NAD s KEFy tolik nerozumí. Rozehrál bravurně jen Conccertina.
Rád bych jej vyzkoušel i na náročnějších bednách a porovnal se soupeři, abychom ukázali jak je vlastně takový levný a starý AKAI dobrou koupí. Zatím nemám kde. V Brně hledám nabídku k testování.
CA 540A , JBL LX600