Volba AV receiveru 2.0

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 31. 5. 2023 20:45

Tak HDMI je užitečné i v případě stereo. Umožní komfortní ovládání receiveru (automatické ON/OFF a volume).
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 31. 5. 2023 21:15

Výhoda optiky je samozřejmě galvanické oddělení přístrojů.
Marantz CD-17, PM-16, Pioneer PL-630, B&W 802N
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 31. 5. 2023 23:58

A souvislost s úvodním dotazem?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 1. 6. 2023 09:03

Psal, že připojí telku přes optiku, já myslím, že je to lepší propojení a jako argument uvádím galvanické oddělení přístrojů, HDMI je podle mne zbytečné.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2023 09:09

Lepší připojení to určitě není. Nefunguje právě ovládání HDMI CEC, většina vícekanálového zvuku atd. Osobně bych si nikdy receiver k ozvučení TV bez HDMI ARC nekoupil. Pokud nejsou problémy v elektroinstalaci, není třeba galvanicky oddělovat.
iMAC -> Audirvana->RME ADI 2 DAC FS->Cayin HA-1A ->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+ -> Pioneer SX-S30DAB -> Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 1. 6. 2023 09:20

Kdybychom řešili vícekanálový zvuk, tak souhlasím, HDMI by bylo užitečnější. Ale stereo je přes optiku lepší řešení.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2023 09:26

I stereoreceivery umí pomocí Dolby Pro Logic simulovat prostorový - vícekanálový zvuk do 2.0 a nebo 2.1 a to docela obstojně. Určitě líp, jak když tuto funkci nemají.
iMAC -> Audirvana->RME ADI 2 DAC FS->Cayin HA-1A ->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 1. 6. 2023 09:48

Jasně, poraď, který stereo receiver tuto funkce má a který to umí z HDMI simulovat. Odpověz na úvodní otázku.

Já jsem prošel stereo receivery do nějakých 20tis. a vybral jsem, dle původních požadavků, nejlepší volbu, Yamaha RN402D.

Požadavky jsou docela náročné, nejsem si jistý, když přidáme další, třeba HDMI připojení nebo Dolby Pro Logic, jak píšeš, jestli vůbec nějaká volba bude existovat nebo vyjde třeba jen Denon.

Taky si myslím, že zvuku pomohou lepší bedny, proto tlačím cenu přijímače pod 10tis. ať na ně zbyde více financí.

Navýšení rozpočtu by situaci samozřejmě usnadnilo, otevřely by se možnosti jít do Atoll, Block, Magnat, Paris ... a samozřejmě všech plných AVR s tím, že necháme další kanály ležet ladem. To mi ale připadá taky divné.

-- 1. 6. 2023 09:57 --

Dolby Pro Logic simulovalo nebo dekódovalo prostorový zvuk z 2.0 na 5.1 a pak i výš, nevím, jestli to teď inženýři z Dolby LABs umí i speciálně donwmixovat z 5.1 na "prostorové" 2.0.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 6. 2023 15:24

Co kdybychom nechali na Lubro, aby on se rozhodl, zda pro jeho zamýšlené použití bude HDMI vstup užitečný nebo ne?
Mimochodem, já mám také "jen" stereoposlech, ale HDMI vstup u receiveru byl u mě podmínkou.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 1. 6. 2023 16:18

Svého času zde panoval názor, že jakmile to má HDMI, už je to receiver(vykuchaný 5+1) a ne integrovaný plnotučný stereo zesilovač, tudíž na hudbu horší...
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2023 16:30

Kuba4 píše:Jasně, poraď, který stereo receiver tuto funkce má a který to umí z HDMI simulovat. Odpověz na úvodní otázku.

Třeba Pioneer SX-S30DAB/ Onkyo TX-L20D (je to totéž zařízení v jiných skříních).
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 1. 6. 2023 17:30

Jak už jsem psal na začátku,tu koupi neplánuji hned teď,ale zřejmě někdy po prázdninách,max. na podzim. Snažil jsem se získat nějaké dostupné informace a případně Vaše osobní zkušenosti. Další věc je i finanční rozpočet,prostě za receiver 2.0+repro jsem to předběžně viděl do cca 30.tis.Kč,možná max. do 35.tis.Kč. Jako jednu z variant mohu akceptovat ten Denon DRA-800H + Signature ES55 (ES60),pokud by se sehnala ta Yamaha R-N402D např. za 10.tis.,zbývalo by logicky více na repro...i když otázkou jaké. Nejsem žádný znalec či náročný audiofil, nechci to ani na nějakou vážnou hudbu,apod. Převážně rock (flac z usb),int.radio a občas nějaký akční film s lepším zvukem než má TV.
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2023 17:49

Myslím, že to co sis vybral je na tvoje použití úplně v pohodě. Jak jsem psal, výhoda HDMI je, že to všechno ovládáš jednou dálkou, zapíná/vypíná se to s TV atd., ale s optikou to bude hrát samozřejmě taky a souhlas s tím, že nejvíc peněz narvat do beden. Ovšem receiver je musí umět nakrmit.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 3. 6. 2023 20:16

Ještě taková drobnost...kdybych se rozhodl pro ten Denon DRA-800H a vzal k tomu ty Polk Signature, zda by postačovaly ty menší ES55 anebo by bylo lepší připlatit cca 5.tis. Kč za ty o něco větší ES60? Samozřejmě ty mají o jeden středobasový reproduktor více...tady to v té recenzi trochu ten rozdíl rozebírá - https://www.youtube.com/watch?v=Qr0hewg40Ao
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 3. 6. 2023 20:24

To se odvíjí od velikosti místnosti. Mám Polk S55 (což bude patrně starší ekvivalent ES55) v místnosti cca 6x5 metrů a mám někdy až pocit, že je na to ta místnost malá. Tedy ty moje bedny na to absolutně a s rezervou stačí. Bas jsem pořešil subem Polk HTS12, ne že by to nebasovalo, spíš naopak, ale u filmů ti takový bas žádné sloupy nezahrají (myšleno výbuchy v akčních filmech atd.).
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka