Upgrade Yamaha HTR-4065 pri prechode z fullHD na 4K?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod hasufeal 2. 9. 2023 12:38

Ahojte, potreboval by som poradiť, budem potrebovať novší receiver?

Mám Yamahu HTR-4065, a som s ním spokojný. Pripojený bol k fullHD TV a celú zostavu som používal väčšinou na pozeranie filmov, zdroj medíí bolo PC pripojené cez HDMI, alebo externý hardisk.

Budem kupovať novšiu TV, nejaký 4K QLED TV.

1, Môj receiver má uvedené že prepustí aj 4K video signál, čo je na dlho dostačujúce. Má zmysel kupovať nový možno iba kvôli novším štandardom ako 4K60Hz, HDR10+, Dolby Vision, DTS Virtual:X, Dolby Atmos ...?
Viete mi povedať či cez neho prejde aj takýto signál alebo to bude iba klasické video bez? Prípadne či upgrade iba kvôli tomuto zato stojí a mám ho kde využiť, pri pozeraní stiahnutých filmov či pozeraní netflixu?

2, Zároveň sa aj sťahujem a chcel by som pripojiť receiver k domácej sieti kvôli pozeraniu a počúvaniu, pravdepodobne bezdrôtovo, aby som nemusel ťahať sieťový kábel cez pol domu z PC, možno k domácemu serveru, vzdialenému disku alebo pri púšťaní obsahu z mobilu. Ako by to bolo najlepšie urobiť v obývačke? Alebo postačí pôvodný receiver a len pripojený do siete sieťovým káblom?

Rád si nechám poradiť.

Vďaka.
hasufeal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod caspian13 14. 9. 2023 11:55

Ak budeš mať zapojený av- receiver cez hdmi arc, tak by ti to mohlo stačiť.
Z PC dáš 4k hdmi kábel do tv a z tv dáš další kábel z hdmi označeným ako arc alebo e-arc do av receiveru.
Obraz budeš mať 4K hdr a zvuk pôjde do av receivera.
Problém nastane pri formáte DTS. Ten väčšina výrobcov doslova bojkotuje a ignoruje.
Ak by si mal zapojený av receiver a tv ako doteraz tak síce 4k ti prejde ale hdr, hdr+, dolby vision ti cez to neprelezie.
Ja sám som presne ako ty. Na prehrávanie používam PC. A po kúpe nového TV som prešiel na zapojenie cez hdmi arc. Bohužiaľ som prišiel o DTS.
Teraz mám YAMAHU HTR- 3067 no plánujem že prejdem na Denon AVR-X1700H len musím našporiť peniaze. Keďže som tento rok kúpil nový tv. A teraz kupujem postupne nové repro pre dolby atmos.
Ak dolby atmos nechceš a stačí 5.1 môže ti stačiť aj DENON AVR-S660H alebo DENON AVC-S660H.
caspian13
Junior

Odeslat příspěvekod hasufeal 16. 9. 2023 11:22

Ďakujem za odpoveď, aspoň niekto :-) , kto ma podobné problémy.

Lenže nový TV asi nebudem pripájať cez hdmi k PC, nakoľko TV bude v obývacej izbe a PC plánujem mať v pracovni. Takže pripojiť TV alebo receiver (asi vlastne oboje, PC k prenášaniu obrazu a receiver na hudbu pri vypnutom TV) by som chcel už iba buď bezdrôtovo k domácej sieti alebo sieťovým káblom, ale to je tiež nepravdepodobné kvôli dlhému káblovániu. Skrátka to chcem mať už modernejšie a pohodlnejšie.

K DTS, pokiaľ boli prehravane filmy z ext. harddisku pripojeného do TV, tak mi fungovalo. Nepamätám sa ako to bolo pri prehrávaní cez hdmi z PC, nakoľko teraz nie som doma a nemôžem to skúsiť. Ale chcem sa vyhnúť tomu aby som musel zase prehrávať z HDD pripojeného k TV.

Ako je to s DTS, HDR a Dolby vision pokiaľ bude zdroj napr Netflix aplikácia v TV? Ak sa nemýlim, tam by to malo fungovať všetko, dúfam.

Koniec koncov, mám pocit že všetky 3 technológie nestoja za veľa, resp ich zrejme tvorcovia nevyužívajú, pretože rozdiel v kvalite obrazu je sotva badateľný
https://youtu.be/L7K9Pd4UhLk?si=l0yYJ3oDxiYPbf2c
Naposledy upravil hasufeal dne 16. 9. 2023 12:35, celkově upraveno 2
hasufeal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 16. 9. 2023 11:27

Posuzovat rozdíl mezi HDR a DV podle videa na Youtube je celkem mimo...
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod hasufeal 16. 9. 2023 13:32

Chápem, preto som sa tiež pýtal, či majú tieto technológie význam ..
hasufeal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 16. 9. 2023 15:14

hasufeal píše:Ale chcem sa vyhnúť tomu aby som musel zase prehrávať z HDD pripojeného k TV.

Ale to budeš muset i s novým zesilovačem. Reciever ti z svého USB video nepustí a po síti také ne.
Na Dolby Atmos ještě potřebuješ další repro.
Pokud nemáš doslova zbytečné peníze, tak si nech Yamahu.
jito
HD SATan