Audyssey kalibrace reproduktorů

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 27. 11. 2024 09:44

Ahoj všem,hraju si doma s kalibrací reproduktorů. Mám reciever denon avc x 3800h. Má zabudovaný Audyssey XT32. Dále bych chtěl použít apku Audyssey MultEQ Editor. Problém který řeším, je ten, že v Audyssey XT32 nelze měnit nastavení mid range compensation. Ale reciever tuto kompenzaci po zkalibrování automaticky provede. Umí to jen Audyssey MultEQ Editor. Pro moderní reproduktory je lepší ho nechat vypnutý. Výhybky jsou dnes vyladěny lépe než u starých reproduktorů a není tam ten propad, který tahle kompenzace dříve řešila. Proto je vhodné tuto funkci vypnout. Jde nějak nahrát do MultEq Editor kalibraci z Audyssey XT32 a pak jí upravit? Další dotaz, nezkoušel jste někdo na kalibraci použít A1 Evo nástroj? Výsledky jsou prý vynikající, bohužel moje angličtina je mizerná a dělat to podle videí na YouTube si netroufnu....
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Me_jle 27. 11. 2024 10:34

Ahoj, aplikace rozšiřuje úpravu kalibrace, nejen zapnutí/vypnutí mid range compensation. Vřele doporučuji videa na youtube, našel jsem tam dvě,která provází celou kalibrací a doporučením některých nastavení aplikace. Aplikaci sám jsem zakoupil a použil a těší mě, že ji lze používat na neomezeném množství zařízení, ne jako program pro PC, ktery stojí 200$, ano to nastavení je na profi úrovni, ale pouze jen pro jedno zařízení a dál licence nejde přenášet.

-- 27. 11. 2024 11:05 --

Kalibraci z receiveru do aplikace např. v tabletu nelze nahrát, ale provedeš novou kalibraci přes aplikaci. Zařízení s aplikací musí byt na stejné síti jako receiver. Kalibrace je úplně stejná jen ji ovládáš přes app. Další výhoda je, že si můžeš v ramci aplikace udelat několik kopii měření a v těchto kopiich si uděláš různá nastavení, a na konec si to pošleš do receiveru a vyzkoušíš co je pro tvoje uši nejlepší.
Me_jle
Junior

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 27. 11. 2024 11:07

Ahoj to všechno vím, jde mi o to,že podle parametrů, by měla být lepší kalibrace Audyssey XT32, než nastavení z MultEQ. Audyssey XT32 má víc stupňů měření atd. Pokud bych to měl platit, radši bych už zvolil ten DIRAC....Šlo mi jen o mid range compensation. Jak ji nastavit při použití kalibrace z Audyssey XT32. Ne z kalibrace MultEQ.
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Me_jle 27. 11. 2024 11:09

Nemyslím si, že kalibraci provádí aplikace, provede ji zařízení a přenese to do aplikace, kde ji můžeš doupravit.
Me_jle
Junior

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 27. 11. 2024 12:24

Šlo mi o to, jakou verzi měření používá MultiEq. Už jsem to našel. MultiEq použije verzi, jakou má tvůj reciever. Takže to je v pohodě, můžu tedy vše nastavit přes apku. Ty jsi si zaplatil verzi pro PC Audyssey X ? Jak velký přínos to mělo? Teď sleduji videa kde to měří přes to A1 Evo, vypadá to super, možná zkusím tohle, ale je tam dost kroku a možností a komentář v angličtině je pro mě peklo....
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 27. 11. 2024 12:55

Zapni si automatický překlad titulků, pokud je to na YT.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Me_jle 27. 11. 2024 12:55

Já koupil aplikaci pro mobilní zařízení, mám ji na tabletu. cca. 650,-.
Po použití pár věcí, které tato apka umožňuje, u mě je rozdíl slyšitelný (změnu zaznamenala manželka - pro mě rozhodující faktor :-) ).

Taky jsem potřeboval jako ty jen se dostat k rozšířené editaci.

Pro moje potřeby je specializovaný kalibrační soft. pro PC od Audyssey nebo Dirac, zbytečný. Nemyslím si, že v mojich podmínkách by byl tak rozdíl ve zvuku tak velký v ceně softu 200-400$ a plus cca. 150$ za kalibrovaný mikrofon. To raději ty peníze narvu do úpravy akustiky nebo do koncových zesilovačů.
Me_jle
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 10:24

Tiez mam denon 3800h a urcite odporucam za 20e mobilnu apku multieq. Hlavne vyhody su moznost vypnutia midrange kompenzacie, obmedzit filtrovanie na max 400-500hz, moznost manualne menit eq jednotlivych repro, jednoduche ulozenie, editacia roznych profilov a nasledne nahravanie do avr podla potreby...za 20e nie je o com.
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 28. 11. 2024 13:08

Je to verze Audyssey MultEq? Tu mám zdarma staženou z google play, vše co popisujete, tam je, všichni píšete, že jste ji platili, to mě mate.... O ten mid range mi jde především, to jsem udělal. Ale ten frekvenční ořez mi přijde nějakej divnej. Zkoušel jsem různé hodnoty, 500 až 700 ale zvuk měl strašně výšek. Mám to zkusit oříznout ještě víc? A děláš to u všech beden, nebo jen u front?
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 14:00

Ja som tuto za 20e kupoval https://play.google.com/store/apps/deta ... sseyMultEq

Ano u vsetkych repro okrem subov. Lebo nad tych 500hz uz audyssey je zbytocna a robi skor hluposti ide hlavne o nizke frekvencie ktore treba korigovat
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 28. 11. 2024 15:03

No, přesně tuhle verzi mám zadarmo...Dobře ještě to zkusím oříznout na 500.Ten mid range máš předpokládám vypnutý....
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 15:45

Ano vypnuty aj dymamic volume a eq. Fajn by bolo si to aj vediet zmerat cez umik-1 a REW
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 28. 11. 2024 16:48

Jo, tohle všechno jsem taky vypnul. Crossovery jsem dal na 80 u všeho a LPS na 120.Mám sestavu Mission ZX4 sloupy a centr. Satelity zatím staré quadral. Jedu 5.1 ( Atmos by mi už neprošel u manželky)Sloupy mám na bi-amp tam byl rozdíl poznat. Do 14 dnů budu mít konečně subwoofer. Bude dělaný na zakázku, tak se na to těším, až to bude komplet... Máš ještě nějaké tipy, co se ti osvědčilo?
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 18:05

Ano ze cim viac subov tym lepsie :)
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 28. 11. 2024 19:18

Podívej se na kalibraci přes A1 Evo, na YouTube je několik videí, to vypadá luxusně....
prorok_pupinek23023
Junior