Impedance reproduktorů

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 12. 2014 13:26

Samozřejmě, že je v případě provozu 4 Ohm beden na 8 Ohm zesilovači lepší a bezpečnější vědět, kam a v jakém pásmu impedance při reálném poslechu padá. K provozu soustav, které padají například pod 4 Ohmy v oblasti třeba kolem 150-200 Hz je nutné přistupovat jinak než k provozu soustav, které padají např. na 6 Ohm v oblasti třeba 2 kHz. To chápe každé hifi dítě.

Že to nechápe Denkez, který např. zcela odlišné součástky považuje za shodné nebo který plamenně obhajuje vylučující se teorie, je jaksi koloritem tohoto fóra :-).
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod cvakatko 11. 12. 2014 14:17

Ještě se dovolím zeptat na řešení, ono asi obě budou špatně, ale alespoň doporučit vhodnější variantu.
Když už sem řešil to repro do obýváku, tak sem se konečně rozhoupal udělat si i hudbu v pracovně, ale s ohledem na to, že místnost je velká a navíc i dispozičně atypická bych rád využil čtyři přední reproduktory. Resp., mám čtyři stejné sloupy jamo, které bych rád oba napojil na výstup zesilovače front levý a pravý. Aby mi hráli na stereo všechny, surround tam bude taky, ale jinde, hlavně chci poslouchat stereo.
A teď, ten reciever (onkyo) má výstupy front A a front B. Oba je možno zapnout současně a k oběma je možno připojit přední repro. Pak je možnost, připojit dvě sady repro paralelně pod svorky frontu A. Z hlediska impedance a vůbec, co je vhodnější? Děkuji.
cvakatko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 11. 12. 2014 16:06

Oba způsoby připojení jsou rovnocenné. AVR ale bude téměř jistě přetížený už při ca střední hlasitosti, ledaže by se jednalo o čistě 8ohmové bedny.
Komě toho zvukově nic nezískáš, spíš naopak.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cvakatko 12. 12. 2014 19:28

Díky za info, nějak to vyzkouším a uvidíme, jestli se zesilovač bude moc hřát, tak bych to musel vyřešit druhou sestavou, ale nerad, ono to hraje dost, ARV je sice starý, ale výkonu má dost, většinou jsem tak ve třetině rozsahu. Jinak nečekám že mi to zvuk vylepší, jen ho prostě potřebuju dostat jinam, místnost je debilní dispozičně, zhruba ve tvaru L, cca 9x7metrů, navíc s proměnlivou výškou stropu, to nezaškatulkujete.
cvakatko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 13. 12. 2014 01:55

Přetížení se vůbec nemusí projevit na tom že by se stroj nějak více hřál. Pokud má dobře fungující ochrany tak se projeví proudovou limitací, která se následně projeví negativně na zvukovém projevu zesilovače (nárůst zkreslení zejména ve špičkách, neschopnost řádně kontrolovat reproduktory). Pokud ochrany fungují špatně nebo nejsou obsažené vůbec (což je u AVR běžná záležitost) tak se také může stát že nějakou nedefinovanou dobu to zesilovač bude snášet a pak udělá majiteli pápá. Je sice pravda že obvykle se jedná o vadu celkem snadno opravitelnou, ale většina lidí dnes dává před opravou přednost nákupu nového přístroje (protože má papírově lepší parametry ale přitom hraje stejně blbě ne-o mnohdy hůř pokud se jedná o levný kousek - no neber to).
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 12. 2014 10:48

Pokud ochrany fungují špatně nebo nejsou obsažené vůbec (což je u AVR běžná záležitost)...

Tazatel uvedl, že má starší výkonnější AVR Pioneer. Že by výrobce Pioneer patřil k těm neseriózním, u kterého je běžné, že nevybavuje své AVR nadproudovou a tepelnou ochranou? No, možné je vše, chtělo by to ale důkaz místo slibů.
Tímto není dotčen smysl mého příspěvku z 11. 12.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 21. 3. 2025 14:40

Mám zesilovač, na kterém je napsáno, že s jedním párem beden lze připojit bedny 4 - 8 Ohm, se dvěma páry 8 Ohm. Aktuálně mám připojen jeden pár 8 Ohm a druhý, co má napsáno 4 - 8 Ohm. Funguje to takto roky i na vysoké hlasitosti. Ty bedny, co mají napsáno 4 - 8 Ohm bych chtěl nahradit bednami, co mají psáno 4 Ohm. Jak moc je to blbý nápad?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 3. 2025 20:47

Bez uvedení typů zařízení (zesilovače i beden) je váš dotaz velmi obecný, podobně jako "chci jet na dovolenou, ale nevím, zda tam mé auto dojede".
Zjednodušeně lze říct, že bedny s údajem 4–8 Ω budou většinou v této hodnotě a pod 4 Ω by se neměly propadat. Naopak repro přímo uvedené jako 4 Ω může jít výrazně níže.
Z Vašeho dotazu není jasné, jak máte připojeny ony páry. Budu předpokládat, že Váš zesilovač má okruhy A a B, tedy 2× stereo.
Pokud posloucháte vždy oba okruhy souběžně, můžete repro zapojit do série. Výsledek pak bude cca 12 Ω, což je pro zesilovač OK. Nicméně 8Ω pár bude potenciálně hlasitější, protože dostane 2× větší proud.
Do toho se ale míchá citlivost reprobeden (dB/W/m), která by hlasitost mohla vyrovnat. Například bude-li 4Ω pár mít citlivost 93 dB a 8Ω pár citlivost 89 dB, bude hlasitost obou párů víceméně stejná.
Těch proměnných je více a vidíte, jak je důležité znát přesné typy zařízení :)
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Denkez 22. 3. 2025 12:25

Saskr: Co tě vede k tomu, že hraješ současně na 2 páry reprobeden?
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 24. 3. 2025 16:16

Do psí díry to je nějaký složitý :-D

Ano, je to 2× stereo, jednotlivý okruhy jdou zapínat čudlíkama.
Zesík: Dual CR 900 RC https://www.radiomuseum.org/r/dual_digi ... 0_rc.html#
První pár repro: Sony SS h991
Druhý pár repro: PureAcoustics XTI100S, což jak vidím jsou zadní surroundy z domácího kina.

A ty PureAcoustics bych rád nahradil repráky LG FBS162V (repro mikrosystém FB162).

Denkez píše:Saskr: Co tě vede k tomu, že hraješ současně na 2 páry reprobeden?
Líp to hraje. Ty Sony jsou takový hrombedny, PureAcoustics tomu dost přidají na výškách.
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 3. 2025 16:55

Ano, to bývá relativně častý jev, kdy uživatel páruje dva horší sety, aby získal potenciálně lepší výsledek. Toto řečeno, zde ke zlepšení dojde jen těžko.
Repro vyrobené ke konkrétním mikro/mini systémům není univerzální a často spoléhá na DSP uvnitř toho systému. Výrobce tím řeší použití mizerných komponent na straně reproduktoru a jejich částečnému sladění na straně zesilovače.
I ty první Sony spíše patří do kategorie "daruji za odvoz". Proto bych Vám doporučil zbavit se všech těchto repro-párů, chvíli šetřit a pak v bazaru najít něco v kategorii alespoň za 3-5 tis.
Samozřejmě záleží na tom, co posloucháte, jakou máte místnost a požadavky na velikost beden.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Sasakr 24. 3. 2025 17:49

To mám jako audio v kanclu, většinu času na podkres, odpoledne to občas trochu osolím. To není žádná soustava na hifi poslech. Na to spotify z kompu to stačí. Jen jsem chtěl zkusit, jestli to s těma LG bednama, co se mi tu taky válej, nebude lepší. Ty mi s totiž s origo zesilovačem (tj. tím mikrosystémem FB162) přijdou v rámci levné spotřební elektroniky docela super. A to se bavíme pomalu o 20 let starým mikrosystému, tak nevím, jestli to už tehdy bylo zprzněný DSP.
Sasakr
Junior

Předchozí stránka