[Recenze] Genius SW-HF 5.1 6000

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod thePrayer 2. 8. 2009 17:16

Jelikož tento set již nějaký týden vlastním, rozhodl jsem se sepsat menší recenzi. ;)

Objednání, rozbalení, zapojení...

-Po objednání následovalo čekání na doručení. Bohužel Česká Pošta je Česká Pošta a tak jsem raději seděl před domem. Doručovatel přijel kolem 4 hodiny odpolední a ne že by balík vyndal a snažil se ho doručit, on vyskočil z dodávky, letěl k dvěřím a chtěl vhodit lístek s tim že mne nezastihl. Kdybych ho div nechytil za ruku, tak ten 25 kilovej balík táhnu z pošty ještě teď. :D

-Díky bohu jsem zboží dostal a tak jsem plný očekávání začal doma rozbalovat. 25kilový objemný balík uchovával obří subwoofer a 5 satelitů (2přední 1 centrální přední a 2 zadní)

Obrázek

-Soustava má výkon 200 WATT, Samotný subwoofer má 100W, Satelity každý po 20W. V balení se nachází 6 cinch - 6 cinch (s redukcemi na 3 jacky) A ještě dráty na připojení satelitů.

- Plusem je určitě dálkové ovládání, nemusím se natahovat na štelář na subwooferu. Pro někoho může být rozmístění tlačítek nečitelné, ale jde o zvyk. Subwoofer má displej modře podsvícen. Mínusem je , že při vypnutí i do standby se ztratí nastavení hlasitosti satelitů.

-Všechny audio vstupy a výstupy jsou na zadní straně subwooferu. Jedná se o jeden 6ti kanálový cinch vstup a tři stereo cinch vstupy. (Např. k TV.) a klipsny na dvojlinku k satelitům.

(mezi vstupy můžete pak přepínat na wooferu/ovladači) - DVD/Aux/Aux2 atd..

Obrázek

-Při rozbalení balíku mne udeřila do nosu dřevěná vůně :D Sice repra ze dřeva nejsou, bude to nějaká dřevotříska. Imitace třešnového dřeva se mi velmi líbí :)
-Každý satelit má sundavatelnou mřížku, komu by se to líbilo takhle Obrázek
Obrázek
Zapojení
Je to jednoduché. Nejdříve spojte dvojlinkou satelity se subwooferem. Já to dělal tak, že jsem si rozestavěl repra a pak svedl kabel k wooferu. Poté jen připojte cinche (buď stereo nebo 6tikanál) do své zvukovky/DVD/receiveru , dejte do elektřiny a hotovo :)

Kablíky zde - Obrázek
Testování
- Po zapojení satelitů s wooferem a připojení do 6tikanálového vstupu do zvukovky, jsem se dal do horlivého testování. :D Testoval jsem hudbu a filmy

Muzika - všechny žánry co poslouchám, čili od metalu po EBM.
Filmy - Zkoušel jsem filmy jak se stereo zvukem, tak i filmy s DTS.

-Repra na hudbu moc nejsou, ale i přes to přehrají hudbu solidně. Není to perfektní přednes, ale když potřebujete udělat kravál, jsou to ty pravé repra. :) Basy jsou solidní, hutné, překvapivě přesné. Asi nejlepší složka, basy se této sestavě povedly. Subwoofer neduní ale basuje, což se zase nemusí líbit bassheadům. Středy a výšky jsou slabší, ale to se dá čekat, pokud chcete kvalitní poslech hudby za málo peněz, doporučuju sluchátka nebo repro za 100 000. ;) :D

-Přesto jsem s hudbou z repro spokojen, pokud přecházíte z nějakých 2.0 noname PC speakerů, budete se cítit jako v nebi. ;) Audiofilové si určitě zanadávají, co je to za šunty.

-Další plus je že se hudba nemá zkreslení i při velké hlasitosti. Nejlíp mi na nich zní darkwave, EBM, a power metal.

-Určitě silnou disciplínou jsou filmy. A to hlavně ty s vyšší kvalitou. (Repra nemají DTS,Dolby dekodéry, musíte mít na to program nebo zvukovku, která rozdělí hudbu do správných kanálů)

-Zkoušel jsem: LotR.The.Return.of.the.King.Extended.Edition.2003.HDTV.720p.DTS.x264-ESiR se zvukem DTS 1500kbit.

-Byl jsem dost nadšen, zvuk nádherný, přesný, nezkreslený, oproti hudbě jako by to byly jiná repra, pomalu jako v kině. Nemám velkej pokoj, spíš takovej kamrlík a tak zvuk zní krásně, Určitě bych se je nebál použít k lepšímu domácímu kinu. Na filmy je to za tu cenu jednička. Subwoofer krásně doplnuje satelity.

-Poté jsem zkoušel klasický díl seriálu v avi se stereo zvukem a to Stargate Atlantis 2x01 The Siege. Zvuk běží ve všech reproduktorech a opět projev nezklamal. Na filmy je to prostě jako dělaný.

Shrnutí, zhodnocení.

-Za cenu zhruba 2700.- dostanete vyváženou sestavu s kvalitnímy basy, a průměrnými výškami a středy. Pokud máte rádi výborný zvuk k filmům a občas rádi potrápíte sousedy Rammsteinama na plný pecky nebo doma děláte technopárty, jsou tyto repra jako dělaný pro vás. :) Za málo peněz hodně muziky. Samozřejmě audiofil bude hledat úplně jinde a za jiné peníze a jiné značky, ale tento set je mířen pro lidi co maj rádi dobrý zvuk ale nechtějí nebo nemůžou za to dát desetitisíce.

-Hodnotím takto. (jako ve škole)

Zpracování: 2- (hlavně za to mazání nastavení satelitů)
Výkon hudba: 2-3
Výkon filmy: 1*
Cena/výkon: 2

Celkem za 2.

Cena - 2700 s DPH.-
-Myslím že tyto bedny neudělají ostudu u žádného milovníka filmů i dobré hudby. Pro začátek je to dobrá koupě.

(fotky nejsou moje, ale z czc, fotky přiložim vlastní až seženu trochu kvalitnější foťák :D)
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 2. 8. 2009 18:40

Plusem těchto PC Speakerů je, že je na nich vzhledem k nízké ceně použito opravdu hodně materiálu a zvukový projev vzhledem k ceně opravdu není úplně katastrofální. Zásadní nevýhodou jsou desítky chyb v elektrickém zapojení, které u převážné většiny kusů těchto PC Speakerů způsobí po nějaké době (zřejmě po "vyschnutí" filtračních elektrolytických kondenzátorů) velice nepříjemný a hlasitý brum. Domnívám se, že tyto chyby tam jsou "vyrobeny" záměrně, aby po skončení záruky zákazníka donutily k investici do servisního zásahu nebo nákupu nových PC Speakerů, protože podle mého názoru by bylo nejjednodušší použít katalogová zapojení TDAček a ne "vymýšlet" zapojení vlastní. To by ale fungovalo moc dlouho a to výrobce jistě nechtěl. Zde je popis chyb a návod na jejich nápravu staršího modelu. Podle mě by bylo jednodušší to celé vyrobit znova:
http://www.svethardware.cz/forum/archiv ... 22138.html
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Balda_87 2. 8. 2009 18:54

tyjo oni mu zaslali schema bedynek jo? Se divim.
ale k recenzi, dřív jsem o nich sníval :-D ale slyšel jsem o nich neco na způsob tomu co řekl Kozousch.
Já nechápu, proč se divíš že stereo avi hraje ze všech beden? :-D to je stad samozřejmost. teda záleží na softu kerým přehráváš, ve vlc playeru je to myslím samozřejmé, vím že u winampu mi na 5.1 sestavě hrává jen přední strana, ale tam to jde tušim nastavit... rozhodně bychale neřekl wow, hraje to ze všech :-D
možná se ale pletu, že je to samozřejmé, jen jsem se s tim nikdy neasetkal, že by za to mohly bedny.
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

iPod classic 160GB (rockboxed).
└> Sennheiser IE8 + Denon AH C551
+ ZoomH4n - mrštný lapač kmitů

Canon 1100D + Canon EFS 17-85mm
Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 2. 8. 2009 19:11

Já ty bedny detailně neznám (měl je můj kamarád a pro brum je vyhodil), ale předpokládám, že když mají kromě 5.1 vstupu i stereo vstupy, tak při přepnutí na stereo vstup hrají přes nějakou integrovanou výhybku, aby přes stereo vstupy hrál i subwoofer a ne jenom přední bedny. Jak to je?
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod thePrayer 3. 8. 2009 06:07

Kozousch - Ty stereo vstupy jsem nezkoušel, leda tak zkusit tam píchnout mp3 bych mohl zkusit. :D

Balda - Já tam pouštim většinou 6channel rovnou, při hudbě jen zapnu CMSS 3D a hrajou všechny pěkně :)

Jinak brum se neobjevuje zatím vůbec (klep klep) :D
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aurelius9 3. 8. 2009 09:55

Chvalim peknu recenziu, dobre sa cita! :tleskani

Sam vlastnim starsi model 5005(brat ma 6000), zvukovo su tieto repra dost podobne, preto uplne suhlasim so vsetkym, co si v recenzii uviedol. Mam pocit, ze tieto repra su casto nepravom hanene. Elektronika pouzita v tejto zostave je primerana cene, len samotna "lepsia" stavebnica zos. so sin. vykonom cca 2x40W s pouzitim dymovnic TDA 2030-2040 stoji vyse 15,-eur, otazka elektrolytov je taktiez diskutabilna. Chciet za 90,-eur repro s podarenym prevedenim, DO, primeranymi menicmi a nadpriemernou elektronikou, to nech sa rovno natoci pokracovanie Alice v krajine zazrakov ;-) V tejto cene skratka nemaju konkurenciu(mozno s vynimkou istych modelov od logitechu).
Cowon D2 4GB + DIY cmoy + Sennheiser HD555 (bye...) Beyerdynamic DT990 Pro, Koss PortaPro, Creative EP630

Fujitsu Siemens AMILO Pa1538 - Creative X-Fi Surround 5.1 - Genius sw-hf 5.1 5005

Nokia 5800 XM
aurelius9
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MAOrh 3. 8. 2009 14:10

Bohužek "BRUM" je u těchto bedem už cca 3 roky starý neduch, který stále přetrvává... :-\
V dnešní době je těžké být největším debilem, konkurence je veliká!
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod jahvodka 15. 8. 2009 09:29

Je mozne tuto zostavu napojit na notebook Lenovo SL300?
Bude to hrat priestorovo?
Dakujem
Dakujem:
BUBANovi za pomoc v sekcii Motorola! :)
thePrayerovi za pomoc z avfora :)
jahvodka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod thePrayer 15. 8. 2009 10:02

jahvodka: Jistě že je to možné, kabelem jack-> 2xcinch do aux vstupu, ale bude to hrát jen stereo.
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyZi 15. 8. 2009 12:40

u těchto repro se to má tak, že dokud člověk neposlouchá na nějaké "kvalitnější" sestavě tak je z nich v podstatě nadčen. Sám jsem dlouho používal základ Genius SW 5.1 a byl jsem spokojenej, pokud člověk poslouchá především elektronickou hudbu tak jsou ok a filmy samozřejmě. Už jsem sice přesedlal na o něco vyšší level a je to znát, ale pro nenáročného posluchače stojí za to
JohnyZi
Junior

Odeslat příspěvekod TommyT 15. 8. 2009 19:01

Súhlasím, ale akonáhle človek počuje už niečo mimo PC bedničiek, tak sa ku Geniusom už vracať nechce. ;-)
Matrix Mini-i -> NAD C370 -> Wharfedale Diamond 9.3
TommyT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PavOOl 20. 8. 2009 12:39

mám podobný repráky, model 5005 a nikomu bych je nedoporučoval. Už jdou podruhý na reklamaci, poprvý sem je vypnul a už nešly zapnout a podruhý, když jsem poslouchal, tam něco shořelo, prostě rána jako prase a konec. Nevim jak je na tom tenhle model ale imho to bude podobný...
Moderátor fóra K750i.net
K750i@W800i R1BC002 CID 49 RED+hromada patchů
PavOOl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JohnyZi 20. 8. 2009 15:00

to je daný těžce masovou produkcí, já měl jeden kousek původních SW 5.1 nikdy nebyly na reklamaci hrají dodnes, žádný brum ze zdroje... chce to štěstí na dobrej kousek:)
JohnyZi
Junior

Odeslat příspěvekod jogin3 25. 8. 2009 16:34

Ja mel uplne ty prvni serie. byl to hit, sme to prodavali o sto set. mel jsem je doma, kolega mel doma aparaturu za 80 000Kc, samo ze se to neda vubec srovnat, ale uznal, ze za 3600Kc v tu dobu myslim staly, ze je to vyborna cena/vykon.

dnes mam doma Logitechy Z-5500, genius by sem uz ted bohuzel nekoupil za Logitechy, je to jina trida, jina muzika. ale tem co nechteji utratit majland. vrele doporucuju. Tahle nova serka je dobra, par chybek ma, ale je dobra. prekvapila me i basreflex roura na tech satelitech :mrgreen: Docela ulet, ale tak nakou funkci tam hraje , ale asi malou.

Bohuzel jsem je jeste neslysel hrat, opet prodavame je o sto sest, ale nemel jsem jeste moznost. ale verim, ze neduch predchozi rady, coz byl slaby subik je vyresen.

Tak at hrajou :tleskani 8-)
jogin3
Junior