[recenzia] Teufel Concept G 850 THX

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Trymore 16. 6. 2013 11:46

Teufel Concept G 850 THX
"Viac potešenia zo zvuku, avšak s kompromismi."

Takto nejako by sa dal jednou vetou charakterizovať relatívne nový produkt od Teufel-u.
Teufel Concept G 850 je solídny 5.1 set určený k PC, ktorý je v predaji od februára tohto roka a nahradil (alebo skôr vytlačil) svoje 2.1 dvojča, Concept D 500.
V tejto minirecenzii zhrniem moje prvé skúsenosti s týmto setom, prípadne poukážem na rozdiely oproti D 500.

Teufel Concept G 850 THX
Obrázek Obrázek

Zopár mesiacov mi neustále hral 2.1 set Concept D 500, avšak pri pozeraní filmov som sa neustále zahrával s myšlienkou skúsiť surround. Dlho som vyberal vhodné domáce kino, pozeral som aj po kombinácii AVR a pasívnych bední, ale do takých 1000 € by to bolo všetko o veľkých kompromisoch. A keďže ja som bol so svojím 2.1 setom veľmi spokojný, najmä pri hudbe, tak som ho "upgradoval" na 5.1 a objednal Concept G 850 v akciovej cene 499 € (z 599 €). Medzitým som predal "staré" Teufely a začal si izbu mierne upravovať pre potreby 5.1 zvuku.

Balenie
Objednávku som podal v sobotu, v pondelok na obed už boli repro na ceste cez UPS. V piatok na obed boli u mňa doma. Reproduktory prišli zabalené v dvoch väčších krabiciach o celkovej hmotnosti vyše 30 kg. V jednej krabici s rozmermi 515x475x290 mm som našiel satelity s príslušenstvom a v druhej 565x536x360mm na mňa vykukol 13 kg ťažký(ľahký) subwoofer. Reproduktory boli v krabici bezpečne uložené a starostlivo dvojnásobne zabalené do sieťky a igelitu. K setu som si objednal aj reprokáble v hodnote 35 €, kde som dostal 30m dlhý kábel s priemerom 1.5mm a tri Y káble (2x cinch - 3.5mm jack) dlhé 1.5m.

Balenie reproduktorov
Obrázek

Parametre
Papierovo je tento set rovnaký ako D 500 s tým rozdielom, že zosilňovač napája celkovo 6 reproduktorov, pričom samotnému subwooferu dodáva 160 W. Celkový udávaný výkon zosilňovača triedy D je 360 W. Najnižšia dosiahnuteľná frekvencia subwoofera je 35 Hz pri -3 dB.

Porovnanie G 850 a D 500 (dlhodobé zaťaženie reproduktorov)
Obrázek

Satelity
Predné a zadné satelitné reproduktory sú použité zo setu D 500. Ich RMS výkon je 35 W, frekvenčný rozsah je 135 až 22 000 Hz. Citlivosť je nadpriemerných 88 dB (v kategórií PC reproduktorov) a maximálny akustický tlak je 103 dB/1m. Satelity sú osadené jedným 19mm výškovým reproduktorom a jedným stredobasovým s priemerom 100mm. Center je papierovo rovnaký a je to len otočený satelitný reproduktor naležato. Pôsobí to namňa trocha lacným a odfláknutým dojmom.

Subwoofer
Rovnako ako satelity aj subwoofer bol prevzatý zo setu D 500, pričom zmena nastala len v zosilňovači a ovládaní hlasitosti. Subák je na čelnej strane vybavený dvoma 160mm reproduktormi s hliníkovou membránou. Basreflex smeruje smerom nadol. RMS výkon subwoofera je 150 W. Frekvenčný rozsah je 35 (-3 dB) - 150 Hz. Maximálny akustický tlak je 105 dB/1m. Na zadnej strane nájdeme len základnú výbavu vstupov a výstupov a sadu troch prepínačov. Prvým vypíname a zapíname subwoofer a ďalšími dvoma nastavujeme zabudovaný ekvalizér, ktorý upraví zvuk v závislosti od toho, či sú repro namontované na stene alebo uložené voľne na stole. Vzadu chýba ešte rebrovanie pasívneho chladiča. Na čelnej strane nájdeme tri kolíky, s ktorými sa ovláda hlasitosť basov a celková hlasitosť. Tretím sa systém vypína a zapína. Predĺžený ovládač hlasitosti sa tentokrát nedodáva, rovnako nedostanete ani diaľkový ovládač. Šetrilo sa, ale našťastie nie na úkor zvuku.

Pohľad na subwoofer
Obrázek

Zvukový dojem
Pri počúvaní hudby v stereo režime, kedy hrajú len dva predné reproduktory, je to jednoducho nádhera. Filmy však vďaka 5.1 systému dostali úplne nový rozmer. Absolútne sa v tomto smere nedá porovnávať 2.1 systém Concept D 500 a 5.1 G 850. Priestorový zvuk nič nenahradí.

Krátka video ukážka

Kupovať, nekupovať?
Zvuk je v každom smere príjemný, veľmi dobre sa počúva a neunavuje. Pri zapnutí/vypnutí nič nepraská, ak reproduktory nehrajú, nepočuť ich. Takisto sa na ne dobre pozerá a vyzerajú decentne. Kto si nepotrpí na konektivite ale naopak chce výborný zvuk na hudbu, prípadne rád robí doma diskotéky alebo usporadúva filmové večierky a má 600 € navyše, dostane za svoje peniaze pekný produkt.
Obrázek

Plusy:
  • fantastický zvuk v stereu,
  • neuveriteľný zážitok z priestorového zvuku,
  • dynamika a podanie priestoru,
  • stredové pásmo,
  • výkon a maximálna hlasitosť,
  • naozaj nízka spotreba aj v zapnutom stave,
  • možnosť vypnúť subwoofer,
  • možnosť zapnúť zabudovaný ekvalizér,
  • celkový dizajn.

Mínusy:
  • slabá konektivita,
  • chýbajúci diaľkový ovládač,
  • chýbajúce ochranné mriežky,
  • vzhľadovo nesymetrický centrálny reproduktor,
  • krehké ovládanie hlasitosti,
  • čierny klavírny lak sa kamaráti s prachom.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin2133 16. 6. 2013 12:26

Velmi by mě zajímalo přímé srovnání s mými Edifier DA5000 Pro nebo s dražšími S550.

Jinak velmi pěkná recenze :-)
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Trymore 16. 6. 2013 12:34

Čítal som tvoju recenziu, bolo by to zaujímavé a užitočné, porovnať jednotlivé produkty, ale v mojom okolí stačí ľuďom hudba z mobilu... takže, nikoho s Edifier nenájdem :D
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin2133 16. 6. 2013 12:37

No, vím přesně o čem mluvíš :-D
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 16. 6. 2013 15:26

Kuchni výhybku :o)
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Trymore 16. 6. 2013 16:05

Tu, tu a tu máš elektroniku z 2.1 setu, ktorý rozoberal Areadvd. Škoda, že nerozobrali aj satelity :)
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 16. 6. 2013 17:19

Jo to jsem už viděl jak si to linkoval před časem jinde. Bohužel tam je vidět leda tak spínaný zdroj a ten zrovna moc nehraje. Ostatní je vidět leda tak z kilometru a nelze podle toho poznat nic.
Zkus dofotit pajšl těch satelitů ;o)
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Trymore 16. 6. 2013 17:33

Na satelitoch nevidím žiadne skrutky, čelná strana vyzerá nalisovaná alebo nejako inak nasadená, čím by som predpokladám stratil záruku, takže o 2 roky sa ozvem :D
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 16. 6. 2013 18:15

Jasně v pohodě. Asi to soudruzi u NDR nerozebiratelně zalepili po vzoru soudruhů z číny. Lepidlo je přeci jen levnější než šroubek. Ale jinak ty bedny nevypadají špatně, ten výškáč ve zvukovodu se mi líbí tak doufejme že tam není jen kvůli designu. Ostatně proto mě to i zajímá protože jinak jde spotřebka zcela mimo můj zájem. Tohle alespoň budí moji zvědavost. Ne že bych to chtěl - jen zvědavost.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Trymore 16. 6. 2013 18:26

Neviem, ako hrá napr. taký Nautilus od B&W, ale tento výškač rozhodne nie je len na okrasu. Písať o tom, že hrá krásne nemá žiaden zmysel, lebo to môže byť len relatívny pojem. Ale keby tieto repro nehrali tak presvedčivo, tak si ich asi nekupujem takpovediac znova ;)
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 16. 6. 2013 22:22

Já sice vím jak Nautily hrají, ale to je v v tomto kontextu celkem irelevantní.

Mě se líbí že ty výškáče jsou právě v tom zvukovodu, což by mohlo znamenat (když vyloučíme designovou stránku) že by mohly být dělené zajímavě nízko a nebo výrobce použil 6dB výhybku níže než obvykle, ale pomohl tomu alespoň takto (spekulace). Pokud je to tak, tak to znamená že alespoň na některé věci výrobce nehází bobek a mohlo by mít cenu se s tím zkoušet zaobírat dál. Kdyby třeba někdo potřeboval poradit levnou, ale ne zcela odpadní spotřebku nebo tak něco. Poslechnout si to nemůžu tak mě zajímá alespoň co je uvnitř.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Phoenix1271 24. 6. 2013 07:42

Off-topic:
Ahoj, stejně jako autor recenze uvažuji o přesedlání z Concept D 500 na tento nový 5.1 set. Vzhledem k tomu, že teď stavím nový PC, tak se chci zeptat, co byste mi poradili za zvukovou kartu. Na starém PC je 2.1 systém připojen přes Asus Xonar Essence ještě do starého PCI. Co se teď dívám, tak za těch pár let trh se zvukovými kartami docela ochabl - tzn. má vůbec smysl kupovat nějakou kartu (a případně jakou?) a nebo se spokojit s integrovaným audiem na desce? Díky za případné připomínky.
Phoenix1271
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Trymore 24. 6. 2013 08:18

Ahoj, integrovaná zvukovka na doske podporuje 5.1 zvuk? Ale aj keby, neuspokojil by som sa s ňou. Ja to mám zapojené na túto kartu a nič mi nechýba. Myslím, že za ten malý peniaz to bude stále lepšie ako integrovaná, a navyše vďaka USB sa môžeš vyhnúť ruchom z pc. Ak by si ostal na integrovanej, tak možno by sa ti zdal G 850 omnoho horší ako D 500 (ktorý bol zapojený na xonar essence). A to aj preto, že G 850 ma trocha iný zvuk (nevravím, že horší, skôr lepší) v stereu.

Vďaka zvukovke spomínanej hore získaš aj to, čo chýba G 850 - diaľkový ovládač. Myslím, že sa to oplatí.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Phoenix1271 24. 6. 2013 09:19

Díky za odpověď. Integrované zvukovky na deskách už dávno podporují 5.1/7.1, ale kvalita bude asi různá. Spíš bych přemýšlel o této zvukovce. Má také externí ovladač, ale zároveň vyměnitelné op-ampy a 6.3mm jack na sluchátka, což by bylo velké plus pro mé Sennheisery, které používám po nocích. Ruchů z PC bych se u ní nebál, stínění vypadá podobně jako u Xonaru, s kterým jsem velice spokojený. Jediná nevýhoda je trochu větší peníz, ale tak to už u těchto věcí bývá. Za kvalitu se platí.

Ještě by mě zajímalo to stero u Conceptu G 850 musíš přepínat na subwooferu nebo to jde snadno softwarově? Nedokážu si moc představit pořád lézt za těžko přístupný stůl a vzadu lovit přepínač.
Phoenix1271
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Trymore 24. 6. 2013 10:10

So zvukovkami nemám veľa skúseností, ale aj tvoj výber nevyzerá zle.

Čo sa týka sterea, tak nemusíš nikde nič prepínať.
Uvediem príklady:
  • film s 5.1 zvukom- hrajú všetky reproduktory,
  • keď počúvam hudbu tak hrajú len predné dva,
  • ak si prehrám video z mobilu tak hrá len center, atď.
Vzadu na subwooferi si len upravuješ ekvalizér aby to vyhovovalo tvojej miestnosti a umiestneniu satelitov. Alebo si môžeš úplne vypnúť subwoofer.

Skúšal som počúvať hudbu aj v 5.1, prípadne 4.1. Najmä v elektronickej hudbe to vytváralo veľmi zaujímavý priestorový zvuk, ale pri normálnej hudbe sa osvedčilo krásne stereo. Všetko som prepínal softvérovo, vo foobare2000 cez pluginy.
Trymore
Mírně pokročilý

Další stránka