"Viac potešenia zo zvuku, avšak s kompromismi."
Takto nejako by sa dal jednou vetou charakterizovať relatívne nový produkt od Teufel-u.
Teufel Concept G 850 je solídny 5.1 set určený k PC, ktorý je v predaji od februára tohto roka a nahradil (alebo skôr vytlačil) svoje 2.1 dvojča, Concept D 500.
V tejto minirecenzii zhrniem moje prvé skúsenosti s týmto setom, prípadne poukážem na rozdiely oproti D 500.
Teufel Concept G 850 THX

Zopár mesiacov mi neustále hral 2.1 set Concept D 500, avšak pri pozeraní filmov som sa neustále zahrával s myšlienkou skúsiť surround. Dlho som vyberal vhodné domáce kino, pozeral som aj po kombinácii AVR a pasívnych bední, ale do takých 1000 € by to bolo všetko o veľkých kompromisoch. A keďže ja som bol so svojím 2.1 setom veľmi spokojný, najmä pri hudbe, tak som ho "upgradoval" na 5.1 a objednal Concept G 850 v akciovej cene 499 € (z 599 €). Medzitým som predal "staré" Teufely a začal si izbu mierne upravovať pre potreby 5.1 zvuku.
Balenie
Objednávku som podal v sobotu, v pondelok na obed už boli repro na ceste cez UPS. V piatok na obed boli u mňa doma. Reproduktory prišli zabalené v dvoch väčších krabiciach o celkovej hmotnosti vyše 30 kg. V jednej krabici s rozmermi 515x475x290 mm som našiel satelity s príslušenstvom a v druhej 565x536x360mm na mňa vykukol 13 kg ťažký(ľahký) subwoofer. Reproduktory boli v krabici bezpečne uložené a starostlivo dvojnásobne zabalené do sieťky a igelitu. K setu som si objednal aj reprokáble v hodnote 35 €, kde som dostal 30m dlhý kábel s priemerom 1.5mm a tri Y káble (2x cinch - 3.5mm jack) dlhé 1.5m.
Balenie reproduktorov

Parametre
Papierovo je tento set rovnaký ako D 500 s tým rozdielom, že zosilňovač napája celkovo 6 reproduktorov, pričom samotnému subwooferu dodáva 160 W. Celkový udávaný výkon zosilňovača triedy D je 360 W. Najnižšia dosiahnuteľná frekvencia subwoofera je 35 Hz pri -3 dB.
Porovnanie G 850 a D 500 (dlhodobé zaťaženie reproduktorov)

Satelity
Predné a zadné satelitné reproduktory sú použité zo setu D 500. Ich RMS výkon je 35 W, frekvenčný rozsah je 135 až 22 000 Hz. Citlivosť je nadpriemerných 88 dB (v kategórií PC reproduktorov) a maximálny akustický tlak je 103 dB/1m. Satelity sú osadené jedným 19mm výškovým reproduktorom a jedným stredobasovým s priemerom 100mm. Center je papierovo rovnaký a je to len otočený satelitný reproduktor naležato. Pôsobí to namňa trocha lacným a odfláknutým dojmom.
Subwoofer
Rovnako ako satelity aj subwoofer bol prevzatý zo setu D 500, pričom zmena nastala len v zosilňovači a ovládaní hlasitosti. Subák je na čelnej strane vybavený dvoma 160mm reproduktormi s hliníkovou membránou. Basreflex smeruje smerom nadol. RMS výkon subwoofera je 150 W. Frekvenčný rozsah je 35 (-3 dB) - 150 Hz. Maximálny akustický tlak je 105 dB/1m. Na zadnej strane nájdeme len základnú výbavu vstupov a výstupov a sadu troch prepínačov. Prvým vypíname a zapíname subwoofer a ďalšími dvoma nastavujeme zabudovaný ekvalizér, ktorý upraví zvuk v závislosti od toho, či sú repro namontované na stene alebo uložené voľne na stole. Vzadu chýba ešte rebrovanie pasívneho chladiča. Na čelnej strane nájdeme tri kolíky, s ktorými sa ovláda hlasitosť basov a celková hlasitosť. Tretím sa systém vypína a zapína. Predĺžený ovládač hlasitosti sa tentokrát nedodáva, rovnako nedostanete ani diaľkový ovládač. Šetrilo sa, ale našťastie nie na úkor zvuku.
Pohľad na subwoofer

Zvukový dojem
Pri počúvaní hudby v stereo režime, kedy hrajú len dva predné reproduktory, je to jednoducho nádhera. Filmy však vďaka 5.1 systému dostali úplne nový rozmer. Absolútne sa v tomto smere nedá porovnávať 2.1 systém Concept D 500 a 5.1 G 850. Priestorový zvuk nič nenahradí.
Krátka video ukážka
Kupovať, nekupovať?
Zvuk je v každom smere príjemný, veľmi dobre sa počúva a neunavuje. Pri zapnutí/vypnutí nič nepraská, ak reproduktory nehrajú, nepočuť ich. Takisto sa na ne dobre pozerá a vyzerajú decentne. Kto si nepotrpí na konektivite ale naopak chce výborný zvuk na hudbu, prípadne rád robí doma diskotéky alebo usporadúva filmové večierky a má 600 € navyše, dostane za svoje peniaze pekný produkt.

Plusy:
- fantastický zvuk v stereu,
- neuveriteľný zážitok z priestorového zvuku,
- dynamika a podanie priestoru,
- stredové pásmo,
- výkon a maximálna hlasitosť,
- naozaj nízka spotreba aj v zapnutom stave,
- možnosť vypnúť subwoofer,
- možnosť zapnúť zabudovaný ekvalizér,
- celkový dizajn.
Mínusy:
- slabá konektivita,
- chýbajúci diaľkový ovládač,
- chýbajúce ochranné mriežky,
- vzhľadovo nesymetrický centrálny reproduktor,
- krehké ovládanie hlasitosti,
- čierny klavírny lak sa kamaráti s prachom.