Stránka 1 z 3

aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 14:28
od alltracboy1
takze mam 2x ARN-226-03/4 4 ohm, 3x zosik EZK 053 kde je TDA7250 + dva zdroje jeden pre jeden zosilovac a druhe pre dva zosilovace. A ptom este nejake dva plosaky cez ktore idu potenciometre na vysky, basy, vahy a hlasitost. Da sa z toho nieco zbuchat za rozumnu cenu?

vygooglil som, ze tieto reproduktory potrebuju uzatvorenu bednu, cize ziadna diera pokial som dobre pochopil, o objeme 22-30litrov. Pokial mam dva take reproduktory a chcem tam nejak narvat aj zosilovac s trafakom, musim pripocitat do objemu aj omejm tych komponentov? Mate nejaky typ, nakres na takyto typ subwooferu? Mam dva reproduktory a zatial som videl iby nakres na pasivny sub do auta pre dva reproduktory. Poradte prosim aby som zasa nevyrobil nejaku hlupost ako naposledy. Ideal by bol ak by sa tam dali dat aj dalsi zdroj so zosilovacmi a zo subwoofera by isli aj satelity a center. Chcem to k TV.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 15:51
od pech.
ty litry se mi zdají málo, uzavřená ozvučnice je správně, ale objem spíše 35-45l.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 18:45
od ThalesX
Souhlas, tenhle reprák spíš tak 35 litrů uzavřených. Ale počítej s tím že to není žádný zázrak. Spolu s verzí 05 je to ten nejlowendovější reprák co se jim v TVM povedlo vyrobit. Ale zase je to lepší jak čínský noname. Nebylo by od věci potunit ho za pár korun magnetem. Už se to tu probíralo, budeš-li mít zájem tady Pech ti dodá link na jeho vlákno.

Předně by si se měl rozhodnout zda chceš mít zesilovač vestavěný dovnitř, nebo bude raději samostatný. Já bych se v tomto případě přikláněl k samostatnému. Vede mě k tomu to že ten jakože sub sice nějak fungovat bude, ale není to žádný zázrak, takže předpokládám že časem pořídíš něco lepšího. Bylo by pak škoda dělat tu elektroniku znova pokud jí uděláš kvalitně. Při upgradu vyměníš jen reproduktor s bednou a bude.

V tomto místě bych to prozatím stopnul a vyčkal co z tebe vyleze. Hlavně si nejsem zcela jistý, zda jsem tvou předposlední větu pochopil správně. Chápu tě správně že chceš vyrobit nejen subové řešení, ale aby součástí elektroniky subu (tj. výkonový zesilovač + filtr) byly i zesilovače pro satelity? Pokud ano měl bys specifikovat nějak své nároky, rozpočet a napsat co jsi schopen zrealizovat, eventuálně co k tomu hodláš připojovat za satelity, zda ti jde o řešení 2.1 nebo 5.1 atd. Prostě se rozepiš. Čím více informací dodáš tím větší je šance že ti bude optimálně poraděno.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 19:15
od alltracboy1
Chcem nieco k TV a je mi jedno ci to kupim nove..len som chcel nejak skusit vyuzit tie diely co mam. Stary subwoofer som dnes rozobral. V podstate mam 3 dvojkanalove zosilnovace som som pisal v tom druhom threade. Dva su namontovane v bedni co som robil pre zosilnovac a jeden bol v tom sube. Ak by som nieco mal vyrabat tak 5.1 alebo aspon sub, center a dva satelity. Zrealizovat som schopny vsetko, ale iba v medziach zdraveho rozumu.. ked mi povies ze to aj tak nebude dobre hrat.. kaslem na to a kupim nieco do 400 eur. Mozno aj ten teufel co som spominal, alebo nieco s recieverom od yamahy.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 21:48
od ThalesX
Psal si o EZK053. Takový zesilovač neznám. Nemyslel si náhodou EZK KMD9253 ?

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 6. 2013 22:31
od alltracboy1
EZK 053 je napisane na plosaku a je tam osadeny TDA7250. Podla obrazku je to to co si pisal. Len tam mam ine tranzistory.

edit: toto bude asi on: http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/ksd7251.htm

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 6. 2013 01:26
od ThalesX
Obecně zesilovače založené na tomto obvodu nejsou příliš kvalitní, zejména co se spolehlivosti týče. Hodně ale záleží na napájení. Při napájení do dejme tomu 30V do jednoduché zátěže se to ještě dá, zejména s těmi kovovými trandy ON semi (dříve Motorola). Při vyšším napájení a zejména do reaktivní zátěže nastávají problémy (ač se v dokumentaci píše že je pro 4ohm zátěž dovoleno 35V a pro 8ohm až 45V). Pak má zesilovač ve špičkách tendenci odcházet zdánlivě bez důvodu. Pokud jsou moduly osazené tranzistory TIP142/147 pak je vhodné napájecí napětí ještě o cosi snížit, jelikož tyto tranzistory jsou vhodné jen do cca 50-60W výstupního výkonu, nikoliv do 100-125W jak udává EZK. Proto by bylo záhodno zkontrolovat jak je napájíš a co tam máš reálně osazené a pak se uvidí co dál. Pokud budou napájené rozumně tak to použít půjde i když to nebude zcela optimální. Změř to.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 6. 2013 10:09
od alltracboy1
trafak som dal spravit sekundar 2x 22V vykon 210VA, aspon taky bol v subwoofery. V zosilovaci bude porobne len viac vystupov a vyssi vykon. Trafaky sa dali spravit na tie zosilovace. Kolega akurat pozeral tento obrazok http://mirulu.borec.cz/GeniusHT/genius_13.jpg a povedal ze tie magnety tam moc nezavazia, tiez ze neodymove magnety na sebe su zbytocne lebo sa nezosiluju.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 6. 2013 14:48
od ThalesX
Tak to máš dobré žes to nehnal na hranu, s takovým trafem by to mělo pracovat ještě OK (sám jsem přesně tuto kombinaci kdysi měl), přesto bych preventivně doplnil SS ochrany.

Co myslíš slovem "nezavazia"? Pokud tím myslíš "nevadí" nebo "nepřekáží" tak ano - nevadí a nepřekáží. Nicméně z kontextu tvé věty plyne spíš to že tam "mnoho neudělají", což není pravda. Je to jasně patrné na měření i na poslechu (pevnější zvuk, vyšší citlivost). Ty dva neodymové magnety na sobě tam nejsou ani tak kvůli posílení, ale proto aby byly stejně vysoké jako původní magnet a tudíš se daly těmi kousky plechu vytvořit rovné pólové nástavce aby došlo k propojení s původním magnetickým obvodem.
Nicméně to co je na obrázku byl jen takový experiment. Funguje to, ale upřímně řečeno bych neměl trpělivost se s tím babrat. Mnohem jednodušší a levnější (i když s o cosi menším účinkem) je nalepení prstence feritového magnetu tak, jak se to probíralo zde:

viewtopic.php?f=1709&t=1087970&start=135

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 6. 2013 16:09
od alltracboy1
dobre vies teda co mam zhruba.. da sa z toho zbuchat nejaky subwoofer co nebude iba huhnat? Tu velku bednu co som mal asi nevedeli tie repraky vybudit. Dala by sa ta bedna nejako proporcne zmensit tak aby vyhovovala tymto reproduktorom? Pacilo sa mi ako tam boli tie reproduktory proti sebe, vraj tam potom netreba vyhybku? Otazka mimo off toppic, kde sa daju pozriet nejake schemy na 3 pasmove reprobedne ktore by nepotrebovali subbwoofer? Alebo to sa musi vsetko nejak navrhnut a vypocitat individualne?

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 6. 2013 19:20
od ThalesX
Napsal jsem sem jeden ukrutně-ukrutně dlouhý příspěvek, kde bylo úplně všechno, načež mi známý poslal nějaký přiblblý odkaz na který jsem klikl a slítl mi prohlížeč. Takže asi budeš mít pochopení pro to, když moje nervy budou potřebovat nějaký čas aby se z toho vzpamatovaly a nezačnu to psát znova hned? Grrrrrrr...

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 6. 2013 19:22
od alltracboy1
jasne.. to sa mi tiez stava :D

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 6. 2013 16:08
od alltracboy1
nasiel som na tie repro takuto schemu http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... ic_335.jpg

ten isobaric by mi aj vyhovoval.. v podstate vy to bolo tak isto zapojene ako v tom visatone. Len by som to cele prehodil do mensej bedne. Alebo je este nejaky iny napad ako zuzitkovat tieto "skvostne" repraky?

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 6. 2013 16:25
od ThalesX
Nejprve se tě zeptám - kolik si schopen do toho investovat? Ptám se kvůli řídící elektronice, abych pak nedatloval něco, co nebude potřeba.

Re: aktivny subwoofer s ARN 226-03/4

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 6. 2013 16:58
od alltracboy1
mam zdroj, zosilovac a repraky..drevo na bednu asi problem nebude a pokial tam treba nejaku vyhybku tak do 20 eur. Pokial by to malo byt viac to uz mozem rovno za 200 kupit hotovy sub ktory asi bude lepsi. Uz to co som pisal je material za minimalne 100 eur takze moc vyssie by som nechcel ist. Jedine ze by to slubovalo neskutocny sub a to pri tych reprakoch pochybujem :D