"Príjemný priestorový zvuk za príjemnú cenu. A nie len to."
Je sobota večer, nudím sa, tak som sa rozhodol, že znova napíšem pár riadkov o tom, čo mi robí radosť na stole už zopár týždňov.
5.1/7.1 set určený predovšetkým k hrám na PC a konzolách- takto charakterizuje Teufel svoj najnovší produkt v kategórii PC reproduktorov. Teufel Concept E 450 je najvyšší model z rady E alebo z PC surround systémov s malými satelitnými reproduktormi k filmom a hrám. Teufel správne zaradil svoj produkt na využitie k hrám a filmom, ale prekvapí svojim podaním aj pri počúvaní hudby.
Teufel Concept E 450

Po výborne zladenom 5.1 sete Concept G 850 THX som sa ulakomil na túto novinku, kde ma zaujal dominantný subwoofer. Za 399 € môžete mať doma decentný set so subwooferom o veľkosti malej chladničky. Pre tých, ktorým stačia basy, ich dostanú maximum a ako bonus príjemne hrajúce satelity. A nie, nie je to žiadne otrepané bum-cink.
Balenie
Reproduktory prišli ako zvyčajne po štyroch dňoch od objednávky cez UPS. Objednané v sobotu, v pondelok na obed potvrdené odoslanie balíkov a v piatok na obed som ich už vybaľoval. No pravdupovediac, krabicu s rozmermi 711x511x530 mm a s váhou vyše 30 kg som mal trocha problém vyniesť po schodoch. Doručené mi boli aj tri ďalšie menšie krabice so satelitmi, ich stojanmi a jedným setom káblov. V krabici so satelitmi som našiel 4 satelitné reproduktory a jeden centrálny reproduktor s krásnym lakovaním a pekným jednoduchým dizajnom. Set káblov obsahoval tri káble jack-2x cinch a jedna 30 metrová medená dvojlinka s priemerom 1,5 mm. Podstavce satelitných reproduktoroch sú obyčajné plastové a pôsobia lacným dojmom. Niekde sa šetriť muselo. Všetky reproduktory a ich časti boli starostlivo zabalené v priesvitnej fólii, v jemnom papieri a ešte dodatočne v polystyréne.
Pohľad na výborne hrajúci centrálny reproduktor

Parametre
E 450 je označovaný ako 5.1 set s možným rozšírením až na 7.1 set, keďže zabudovaný kombinovaný zosilňovač triedy AB a D celkovo dodáva výkon až ôsmim kanálom a to šiestim satelitom, centrálnemu reproduktoru a samotnému subwooferu. Satelity a centrálny reproduktor dostávajú po 25 W RMS, subwoofer zhltne až 150 W RMS. Celkový RMS výkon pri 7.1 konfigurácii dosiahne 325 W. Maximálna spotreba sa môže vyšplhať až k 700 W, v režime standby je to menej ako 1 W.
Satelity
Satelitné reproduktory sú malé čierne lakované dvojpásmové reprosústavy s prekvapivo príjemným zvukom. Disponujú jedným 80 mm stredovým reproduktorom a 19 mm výškovým reproduktorom s deliacou frekvenciou 3 500 Hz. Ich citlivosť je 85 dB/1W/1m čo sa dá považovať za štandard v tejto oblasti. Frekvenčný rozsah je 150 - 20 000 Hz čo je vzhľadom k cene a fyzikálnym možnostiam nutne prijateľné. Čo je však podstatnejšie, zvukovo sú na tom veľmi dobre. Ich prednes je neutrálny, výšky ani stredy nijako nevyčnievajú. V porovnaní s D 500 alebo G 850 nehrajú tak sviežo, stredové pásmo nie je tak výrazné, ale zas nemožno povedať, že by bolo potlačené, ako to je zvykom u komerčných lacných PC reproduktorov.
Pohľad na satelitný reproduktor

Subwoofer
Varovanie: nasledujúce riadky nech nečítajú zarytí hifisti alebo nech ich berú s rezervou. Pripomínam, že reč je o kategórii PC reproduktorov určených pre mladšiu populáciu...
Subwoofer je kategória sama o sebe a hlavne on bol dôvod, prečo som tento set kupoval. Už po vybalení z krabice zistíte, kto bude v dome pánom. 27 kilogramové monštrum s rozmermi 625x400x400 mm len tak ľahko nestrčíte pod stôl. Vnútorný objem je 65 litrov. To najlepšie sa skrýva v jeho spodnej časti: 12 palcový (cca 300 mm) basový reproduktor. Spolu s výkonom 150 W RMS si môžete byť istý, že do bežných miestností s rozlohou do 30 metrov štvorcových to spraví peknú zvukovú kulisu k hrám, filmom ale aj k hudbe. Ak porovnám intenzitu a hĺbku basovej zložky s drahším G 850, tak E 450 vyhráva na celej čiare. Basreflex je vedený smerom do zeme, rovnako ako reproduktor. Je schopný zahrať až k 32 Hz pri -3 dB s maximálnym akustickým tlakom 113 dB/1m. Na prednej strane je tlačidlo na vypínanie/zapínanie systému, ovládanie celkovej hlasitosti a ovládanie hlasitosti basov. Na zadnej strane je niekoľko cinch vstupov, svorky na výstupy k reproduktorom a prepínač na automatické vypínanie/zapínanie systému. Po 20 minútach od posledného signálu sa reproduktory samé vypnú, čo je veľmi užitočná vec.
Pohľad na subwoofer

Zvukový dojem
Ako už bolo v úvode písané, set je určený predovšetkým k hrám a filmom. Niekoľko hodín strávených s týmito reproduktormi pri Battlefield 3 mi jasne ukázali, že E 450 nemá konkurenciu v danej cenovke. Konkurovať môže len G 850, ale ten je zas o 50 % drahší. Pri filmoch je situácia rovnaká. The Hobbit: An Unexpected Journey mi dovolil otestovať tento set po všetkých stránkach. Hlas rozprávača bol jasný a nezafarbený, priestorový zvuk bol vykreslený výborne, hudba vyznela krásne a atmosféru súbojov vykreslil subwoofer s prehľadom a riadnou dávkou decibelov.
Ak si chcete pustiť hudbu z Youtube alebo zo svojej zbierky obľúbených nahrávok, nebudete sklamaní. Hudba znie presne tak ako má, hrá mi celý deň a vďaka automatickému vypínaniu/zapínaniu systému si hudbu vychutnávam aj pred spaním. A vôbec ma neruší. Skúšal som sa aj pohrať s ekvalizérom, no ten zvuk ma vôbec nezaujal, čo je prekvapivé. S čistým svedomím som ekvalizér deaktivoval a vychutnávam si spokojne zvuk taký, ako by mal byť.
Krátka video ukážka
Zhrnutie
Teufel Concept E 450 je bezpochyby jeden z najlepších setov pre herných maniakov, ktorí si potrpia na silnom a dostupnom priestorovom zvuku k hrám. Pre filmových nadšencov, ktorím stačí sledovať filmy z PC je to rovnako jedno z najpriaznivejších riešení v pomere cena/výkon. Tí akčnejší, ktorí potrebujú mať set pripojený ku konzole/PC a k TV zároveň, si musia priplatiť za drahšiu verziu s dekóderom.
Plusy:
- ohromujúci subwoofer,
- fantastický výkon,
- podarený dizajn a spracovanie satelitov,
- príjemný zvuk v stereu,
- možnosť rozšíriť na 7.1 set pripojením ďalšieho páru satelitov,
- automatické vypínanie/zapínanie systému,
- neuveriteľná cena.
Mínusy:
- ako vždy slabá konektivita,
- subwoofer musí hrať (do 150 Hz) to, čo satelity nezvládajú - a nie je to šťastné riešenie,
- chýbajúci diaľkový ovládač,
- plastové držiaky na satelity.