Repro k AV-receiveru do menší místnosti

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod krystof90 30. 9. 2024 16:41

Ahoj, mám starý AV-Reciever Onkyo TX-SR608 a k tomu mám připojené reproduktory Magnat Quantum 555. Místnost má 18m2 (4x4,5). Chtěl bych tuto sestavu upgradovat. Rozhodoval jsem se mezi
Denon AVC-X3800H nebo Marantz Cinema 50 - spíš to vidím na ten Marantz, prý je hudebnější. Chtěl bych to jak, k poslechu hudby tak i pro domácí kino.
Potřeboval bych poradit s výběrem reprosoustav. Ty Magnáty, které mám jsou sloupy s bas reflexem vzadu, ale hrajou velice špatně, hodně duní všechno se to slévá. Proto se obávám jít do těch sloupů, aby to nedopadlo stejně. Možná by bylo lepší kopit nějaké regálovky na stojanech. Nevím, ale jaké. Co třeba tyhle:
Wharfedale EVO 4.2 Walnut
Byly mi nabízeny také sloupy :
Monitor audio bronze 500
Dali Optikon 6
bojím se, ale že budou dunět.
Možná bych nejprve koupil přední stereo a podle toho jak budou hrát tak bych k tomu dokoupil centr a sb. Chtěl bych, aby to trochu basovalo. Díky
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 30. 9. 2024 19:18

Babo raď. Já měl podobnou místnost, navíc byla nesouměrná a otevřená do chodby. Mám repro Cabasse MC-170(předchozí Elac Debut F5.2 hrály ještě hůř, navzdory dobrým recenzím) a tlouklo se mi to tam podobně. Díky kalibraci na Yamaze R-N803D jsem to srovnal na poslouchatelnou úroveň, nikoli dokonalou. Strávil jsem spoustu času posouváním a natáčením beden s bídným výsledkem. Teď jsem se přestěhoval a mám pracovnu cca 5x4m, souměrnou. Ještě nemám všechen nábytek a ani nevisí obrazy. Hifi jsem rozbalil a repro postavil jen tak od oka. Super zvuk, netřeba kalibrace a všechno hraju na "PURE DIRECT". Nikdy bych nevěřil, že pár metrů udělá takový rozdíl, ale spíš myslím, že ta souměrnost místnosti.

V tvém případě bych si vždy zkusil(pokud to bude možné), vzít repro na zkoušku domů. Nebo na prasáka objednat z netu a případně vrátit. V poslechovce budou hrát super, přineseš to domů a blbý.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 30. 9. 2024 20:22

Já jsem tam dal reproduktory ze starý věže sony, a řekl bych, že to hraje o poznání lépe. Jsou to třípásmový regálovky. Tam můžu dát basy naplno a skoro vůbec to neduní. Když to dám do puru tak je to tragédie vůbec to nemá basy jako když to hraje z nějakýho rádia.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 30. 9. 2024 20:51

Ach jo, tak zas jednou: bez původní "věže" budou hrát repro ještě mnohem hůř než hrály s ní. Tyhle věže (s hifi to fakt nic společnýho nemá i když se tomu říká "Hifi věž") jsou dělaný co nejjednoduššejc aby výroba byla levná, takže se udělají mizerný odfláknutý repro a aby to alespoň trošku hrálo, tak se do zesilovače v tej věži, ke který jsou ty repro připojený, zabudujou nevypínatelný korekce. To ale znamená, že to pak hraje jen spolu, ty repro s jiným zesilovačem hrajou blbě a stejně tak ta věž hraje blbě s jinýma repro. Takže když pak jedno odejde, tak jediný řešení je vyhodit to komplet. Bez původního zesilovače v tej "věži" zkrátka ty repro už nikdy dobře hrát nebudou.
Takže fakt ne, reprosoustavy ze starý věže sony nehrajou o poznání lépe, naopak. Zvlášť když to bez přidání basů vůbec nebasuje. To fakt není "líp."
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 10. 2024 09:08

Kamasu píše:Tyhle věže jsou dělaný co nejjednoduššejc aby výroba byla levná, takže se udělají mizerný odfláknutý repro a aby to alespoň trošku hrálo, tak se do zesilovače v tej věži, ke který jsou ty repro připojený, zabudujou nevypínatelný korekce.

Byl by důkaz k tomuto tvrzení nebo si to jen myslíš? Říká se, že "myslet znamená ho**o vědět".

krystof90 píše:Ty Magnáty, které mám jsou sloupy s bas reflexem vzadu, ale hrajou velice špatně, hodně duní všechno se to slévá.

Tady bych viděl problém v nevhodném, málo zatlumeném prostoru a zvuk budeš jinými repráky a AVR jen těžko zlepšovat.
Zkus ucpat BR otvory v předních sloupech.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 10. 2024 09:58

Důkaz? Já jsem ten důkaz našel už asi před 25 léty, kdy jsem "bedny" z věže Aiwa NSX 999, nebo jak se jmenovala připojil k zesilovači Technics. Hrálo to otřesně, daleko hůř než s tou Aiwou. Samozřejmě že s klasickými sloupy v ceně celé té Aiwa tenkrát hrál Technics nechci říkat zázračně, ale úplně v pohodě.Zastávám v tomto směru stejný názor jako Kamasu. Zvuk plastovo-překližkových bedýnek vylepšují DSP podobně, jako se takto vylepšují konstrukční nedostatky dnešních BT sluchátek.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 10. 2024 10:14

Důkaz by představovalo schema zesilovače té které věže!
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 10. 2024 10:38

Důkaz? V podstatě každá tahle "hifi věž" je sama důkazem. Tohle víme už minimálně tři desítky let, už v 90. letech to byla obecně známá věc. A za tu dobu se v tomhle segmentu vůbec nic nezměnilo. Stačí se na ty "věže" podívat, poslechnout, trochu je prozkoumat, zkusit k nim dát jiný repro nebo k těm repro jinej zesilovač. Nic složitýho na tom není.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 1. 10. 2024 17:18

Zkus ucpat BR otvory v předních sloupech.[/quote]

To už jsem zkoušel a výsledek byl ještě horší.

A co říkáte na ty Wharfedale EVO 4.2 Walnut jsou to třípásma budou hrát lépe než Focal chora 806?
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 1. 10. 2024 17:20

To ti nikdo neřekne, musíš si poslechnout sám s receiverem, který si koupíš. Nebo si pročti nějaké recenze, ale poslech doma to nenahradí. Taky počítej nemalé náklady za stojany.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 10. 2024 11:38

krystof90 píše:Ty Magnáty, které mám jsou sloupy s bas reflexem vzadu, ale hrajou velice špatně, hodně duní všechno se to slévá.

Pokud je nechcete prodávat, otevřete je, vyplňte je vatelínem (halabala) a ucpěte bassreflex. Tím omezíte dunění a spodní pásmo. Pak si k sestavě kupte nějaký SW z druhé ruky a tím regulujte bas.
Celkově byste se s touto úpravou měl vlézt do 5K a získáte relativně ovladatelný základ.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 2. 10. 2024 20:04

Nevím jestli bych to zvládnul. Já SW mám, taky to je Magnat Quantum 530A, ale nejsem sním spokojený, zkoušel jsem ho různě štelovat, strašně duní vůbec nebasuje, myslím, že je na tak malou místnost strašně velký - zahraje jen ty nejnižší tóny menší jak 40Hz, když tam dám třeba 80Hz...120Hz tak je to jenom dunění. Hlavně už je ten AVR asi vyhraný po 13 letech. Všechno musím dát na maximum basy, výšky, SW level, aby to bylo slyšet.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 10. 2024 03:11

530A nebyl vyloženě tak špatný, jak popisujete. Jak jej máte k zesilovači připojen - přes výstupy reprobeden, nebo přes linkový vstup (line in na SW a SW pre out na zesilovači)?
Rovněž v jaké poloze máte volič "frequency" na SW? Ideálně by měl být na "12 hodin" na 80 Hz.
A na zkoušku můžete přepnout i fázi 180/0 + SW by měl být ve správném místě s ohledem na prostor - to může být klidně i pod stolem nebo za sedačkou... prostě kdekoliv. Je na to pěkný postup:
- SW umístíte na tvrdý povrch do místa, kde sedíte (tedy na desku na křeslo)
- pustíte něco dunivého a chodíte po místnosti v dřepu
- v místě, kde uslyšíte nejlepší podání nízkého pásma, bude mít SW správnou pozici

Neposledně SW se nastavuje i v samotném TX-SR608 a to jak jeho úroveň, tak i jeho přítomnost (aby nízké frekvence nešly zbytečně do hlavních beden). Stejně tak se nastavuje i spodní propusť (dělící frekvence) pro hlavní repro. Máte tato všechna nastavení správně?
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 3. 10. 2024 12:22

Hlavne by bolo fajn zmerat odozvu niecim aspon ako umik1, nasledne spravne zladit hlasitost vsetkych repro aj subu, lebo cez telefon alebo lacny hlukomet nizke frekvencie neodmerias. Ja som mobilom nameral 75db a cez umik to bolo 82db na MLP. Pohrat sa s crosoverom a fazou, pripadne v avr mas asi moznost nastavit vzdialenost subu. Len by bolo dobre si to vediet odmerat.
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod krystof90 3. 10. 2024 15:26

Mám to připojené linkovým cinch kabelem. Zkoušel jsem si stím trochu hrát. Nastavil jsem frekvency na 80Hz. Hlasitost mám nastavenou cca na 1/3. V AVR mám nastavenou dělící frekvenci na 40Hz u předních repro. LFE filtr 120Hz. Úroveň SW v AVR +7dB. Teďka mám jako přední reproduktory bedy z věže Sony SS-H771, protože ty Magnáty duněly.
krystof90
Junior

Další stránka