xxxdvorixxx - Nielen že chrčí na výškach, ale aj na stredoch je počuť extrémne orezanie - clipping. Chyba nebude v tom ako to nahrali, ale v tom, ako nahlas to dali pri niektorej z fáz mixu alebo až pri finálnom masteringu. Je to typická ukážka akým spôsobom sa dnes používajú compressory, akurát je to dohnané do šialenosti.
Kocmeister - Súhlasím s tým, že sa tak mastruje dnešná väčšina albumov, no nesúhlasím s porovnaním, že je takto urobená 2/3 diskov. Je síce pravda, že sú natlakované podobne ako Californication, no pri ostatných albumoch tie kompresory aspoň vedeli poriadne nastaviť

(dokonca mám pocit, že pri Californication rovno hodili limiter). Takže clipping v dnešných nahrávkach je oveľa menej do ucha bijúci ako pri Californication, ale to je samozrejme závislé na konkrétnom albume a filozofii vydavateľstva/masteringových inžinierov.
Niektorí to chcú úplne "na bomby" a je im jedno ako to znie (Californication, Death Magnetic),
iní sú dosť nahlas a je tam ten clipping počuť, ale už vôbec nie tak výrazne ako pri prvej skupine a je počuť že kvalita zvuku nie je až na poslednom mieste (ako príklad dajme ATB - Trilogy, Bloc Party - Silent Alarm, Tool - 10 000 Days)
a sú aj takí, ktorí to chcú čo najhlasnejšie bez straty na kvalite (Tool - Aenima, London Elektricity - Syncopated City).
Figut píše:No, když už je to vyekvalizované do finální podoby, tak to rozhodit vlastním ekvalizérem?
Keby si vedel, aké výkyvy vo frekvenčnej krivke majú high-end slúchadlá (aj tie Tvoje Ety), hneď by si hovoril inak
Figut píše:To si všímáte brzy, že ani originál cd nejsou čistého zvuku

. LP je stejně nejlepší. Kdo neslyšel, neví.
Originál CD majú čistý zvuk, ale ako píšem vyššie, záleží na tom aké... LP väčšinou znejú lepšie preto, lebo tam úchýlné chúťky štúdií brzdia fyzikálne limity platní (tj. nemôžu to dať až tak nahlas, takže kompresujú väčšinou s rozumom).. Aj vďaka tomu majú lepší priestor...
Ale aj LP majú svoje nevýhody - nahrávka nemôže obsahovať väčšie množstvo výšok, hlavne na najvyšších frekvenciách - nehovoriac o tom, že všetko za 16kHz sa štandardne odrezáva Low Pass filtrom...

Čo som mal možnosť počuť rôzne LP ripy, tie výšky ma iritovali - zneli príliš rovnako a bolo cítiť, že sa hore rezalo... (a už aj okolo 14kHz to nebolo ono).
Takže aby som to zhrnul - CD má na to znieť minimálne tak dobre ako LP... pokiaľ je robené s citom a rozumom

// neskôr diskusiu presuniem aj do zodpovedajúcej sekcie