[recenze] SanDisk Sansa Pecky Second Generation

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bubaak 23. 2. 2010 18:20

Mnozí již tahle sluchátka zaznamenali. Vede se o nich věčný boj, jedna strana je odsuzuje a druhá strana je miluje, kde je ovšem pravda? Jsou skutečně tak skvělá, nebo je to skutečně jen odpad dnešní doby?

Na internetu se o nich mnoho informací nenalezne, dokonce ani sluchátka na sobě nenesou žádné označení jež by Vám pomohlo dohledat byť zmínku. A proto si je nyní přiblížíme.

Strohost, funkčnost a přesto elegance

Ne nečekejte žádné líbivé prvky. Sluchátka byla navrženy na nekompresní funkčnost. Už jen 3,5 jack připomíná zmenšený jack od Sennheiser HD 800. Všímavější oko si však všimne extremistického pojetí už zde. Konektor je volen 3,5 mm z prostého důvodu, menší přeběhový odpor a tím pádem daleko lepší přenosové vlastnosti. Když ale zjišťujete dál, tak 24 karátová vrstva ukrývá 99,999% stříbro, které pokračuje kabelem, také z 99,999% stříbra, stíněný teflonem a vyztužený kevlarem, až k měničům. Není tajemství že Sennheiser dlouho usiloval o tuhle konstrukci pro své HD 800 a Sennheiser se nebál kvůli tomu hnát SanDisk až k soudu! Zde neuspěl a tak musel obšlehnout co se dalo.

Obrázek

Samotné pecky zaujmou, na první pohled, ergonomickým tvarem. Na pohled druhý je vše jinak. Když sundáte molitanové náušníky, všimnete si dvou vývodů. Jeden slouží pro výšky a vyšší středy, druhý obstarává středy, nižší středy a basy. To by bylo ovšem nic neříkající, ale po otočení si všimnete pěti dírek (ano je tomu tak 1. pro výšky, 2. vyšší středy, 3. středy, 4. nižší středy 5. basy), jež mají přesný rozměr, úhel a pozici na těle přesně definovanou. Pak už jen málo koho nechá chladným důmyslný tvar, který byl navržen jen pro dokonalý zpracování zvukových vln. Takže ergonomie zde hraje až druhou roli.

Obrázek

Izolace a komfort

Hned na začátek nutno dodat, izolace není silnou stránkou. Zmínil jsem se že ergonomie hraje druhou roli, ale povedlo se jim spojit funkčnost s neuvěřitelným pohodlím! Sluchátka jsem zapůjčil nezávisle několika lidem, nikdo si nestěžoval na posazení v uchu, ba naopak všichni si libovali a smutně vzdechli: „kéž by moje sluchátka seděli tak dobře“. Přímý jack slibuje 100% kompatibilitu s nejlepšími přístroji na světě, zde máme další vodítko které něco nenápadně naznačuje, ale zpět k izolaci. I s dokonalým usazením v uchu, je zde jasně vidět nevýhoda polootevřených sluchátek. Hluk je slyšet, ale není to neřešitelný problém, sluchátka mají dost velkou citlivost a tak stačí jen pořadně přidat hlasitost a od okolí jste dokonale izolování bez jakéhokoliv rušení.

Obrázek

Zvuk

Připomeňme si pár faktů: dokonale navržený konektor, nekompromisní kabel, bezkonkurenčně navržený design sluchátek zaměřen jen a jen na zvuk! Sluchátka mají pro každé ucho jeden dynamický měnič z konstruovaný z neodýmovýho magnetu, stříbrné cívky a duofolovou membránu (ano opět o krok dál než HD 800). Tyhle fakta slibují hodně, ale první poslech čerstvě vybalených sluchátek je studená sprcha, je to fakt hrůza! Pak mi to došlo, kabel potřebuje zahořet. Po 1248 hodinách, jako by někdo vyměnil sluchátka. Skokově se vše otočilo o 180°. Jen nutno podotknout, konektor je nutno otřít směsí lihu, velbloudí moče odstátým v kondenzátu ze vzácný rostliny Taraxacum officinale. To co nastalo je neuvěřitelné. Stax, Ultimate Ears, JH Audio, Sennheiser, Westone…. Jedním slovem všichni tihle břidilové by se měli vrátit do laboratoří a začít od nuly!

Tohle je prostě brutál! Představte si akustický koncert, tak nejste ani polovině zvuku Sansa pecek, ta čistota, rychlost, prostor to nejde popsat, na to prostě slova nejsou. Představte si symphonický orchestr i kdyby měl sto členů, každého z nich slyšíte samostatně, nedochází ke slévání nástrojů, ale přitom slyšíte jak se každý nástroj chvěje, jak sním jaký muzikant natáčí, nebo i jak si přehmátne pod bradou housle. Máte rádi metal? Rychlejší sluchátka nenajdete. Mate rádi jazz? Vyrovnanější sluchátka nenajdete. Máte rádi….? Lepší nenajdete! Ale vše není tak krásné jak se zdá. Okamžitě slyšíte vady ve své sestavě, Dispre má pomalý přeběh signálů, Karfík má zkreslený středy a prostě Sansa peckám nestačí. Vše není ale zatraceno, Sansa Clip+ jim je hoden a je vidět že byl stvořen jen pro ně, ovšem i Ipod Nano II. generace si se Sansa peckama sedne, možná dokonce i lépe.

I když najdete vhodný zdroj zvuku, pořád nemáte vyhráno. Veškerá „živá“ hudba má chyby a tyhle chyby vás dohání k šílenství. Slyšeli jste někdy položit sklenku na mixažní pult? Jak si zpěvačka oddálí hlavu byť o milimetr od mikrofonu? Pak Vás vysloveně začne štvát mikrofon v limitaci, špatně zvolené kabely v nahrávacím studiu, nebo dokonce jen sebe vlhčí zvuk v místnosti.
Naštěstí ani zde není prohráno, elektronická hudba, nebo molitanový náušníky tenhle problém eliminují, ale i tak dostanete nekompromisní zvuk, kterému mohou ostatní sluchátka jen závidět.

Obrázek

Závěr

Sansa pecky, mnohýma nenáviděný a jinýma milovaný už vím proč. Nikdy dokonalejší sluchátka asi už nevzniknou a lepší ani nevznikla. Jejich charakter je natolik ohromující že mnohým lidem nesednou, jiní jim nedali čas na rozehrání, někteří jsou zas placení aby na ně házeli špínu a ti zbylí? Ti je milují.
Myslíte snad že je jiný důvod proč jsou tak tvrdě cenzurovány a nenajdete o nich žádný test? Věřím že ani tenhle test nebude dlouho, protože Vás seznámil s pravdou, která se v dnešní době cenzuruje. A sluchátka jsou na tolik specialní, že je nelze samostatně koupit.
Obrázek

Technické parametry

Porotože jsou veškeré informace tvrdě cenzurovány pod nátlakem ostatních výrobců. Musel jsem veškeré údaje naměřit a simulovat vlastnoručně. Jistě rychle zjistíte proč.

Obrázek

-konstrukceintraaurální, polootevřené
-typ měniče dynamický
-frekvenční rozsah 5 – 90 000 Hz (simulováno)
-zkreslení < 0,001 % (simulováno)
-citlivost135 dB (1 kHz/1 Vrms)
-impedance 16 Ohm
-konektor jack 3,5 mm
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod Jersey II. 23. 2. 2010 18:49

:tleskani :D
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Bína 23. 2. 2010 18:59

Sakra, já mám ty starší :(
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Nolwendil 23. 2. 2010 19:06

Pěkné fotky :-) Máš doma ateliér? :-D Jak jsi dělal to pozadí?
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod bubaak 23. 2. 2010 19:08

Bílou čtvrtku a Motorolu V3x :mrgreen: jen jsem svítil bleskem z motoroly na papír za horšího světla
Děkuji
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod Nolwendil 23. 2. 2010 19:12

Tak to je hustý. Já jsem si nejdřív říkal, že je to papír, ale to nasvícení mi přišlo nějaké divné, tak jsem si řekl, že to asi bude klam, a pozadí je něco jiného. A ono fakt. Ale to světlo je originální :-D
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod slipknot27 23. 2. 2010 19:18

Tato recenzia a hlavne jej popis zvuku je vtip ze? :D lebo ak ne re0 letia z okna a ja fakt neviem ako to mam chapat :shock: :D :D
p.s: vyssie popisane je vtip samozrejme :D ale pockaj, pockaj ked sem dojde nejaky laik a bude cely nadrzany, pobezi si ich kupit, a svoje porty vyhodi do kosa :D potom ta bude preklinat...takze chcel som ist casom do dispre + hd800 ale teda kupim disprika a tieto uzasne sansy, neviem sa dockat :D :shock: :-D
Naposledy upravil slipknot27 dne 23. 2. 2010 19:22, celkově upraveno 1
slipknot27
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 23. 2. 2010 19:21

Být Tebou se připravím na dost velký šok, až Ti Clip+ přijde. I já jsem byl šokován. RE0 málem letěly z okna. Nechal jsem si je jen pro to, že jsou to špunty, a já potřebuju izolaci do města. Ve všem ostatním jsou Sansa pecky minimálně o třídu jinde... Jakože vždy je to o preferencích, ale když jsi psal, že Ti sedí RE0 jako trdel na hrnec, tak Ti budou sedět i Sansa pecky. Je to jedno z hlavních lákadel při koupi Clipu+, že jako bonus dostaneš i tato skvělá sluchátka, ke kterým by ses samostatně nedostal...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod slipknot27 23. 2. 2010 19:23

Nolwendil píše:Být Tebou se připravím na dost velký šok, až Ti Clip+ přijde. I já jsem byl šokován. RE0 málem letěly z okna. Nechal jsem si je jen pro to, že jsou to špunty, a já potřebuju izolaci do města. Ve všem ostatním jsou Sansa pecky minimálně o třídu jinde...

:tleskani
:D :D :D :D :mrgreen:
slipknot27
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 23. 2. 2010 20:46

slipknot27 píše:Tato recenzia a hlavne jej popis zvuku je vtip ze?

Bohužel o vtip se nejedná, tam kde se HD 800 dostávaj na hranu možností, se Sansa Pecky ani pořádně neohřejí. Při jednom měření jsem z nich jasně slyšel až 200 kHz, bohužel osciloscop to nedokázal změřit a byl tam pokles 5 db (odhaduji podle uší).
Jinak Dispre není vhodný k Sansa peckám, je zde jasně vidět že prostě nestíhá a Sansa pecky to dávaj jasně vědět :-(
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod slipknot27 23. 2. 2010 20:53

boze bubaak ty si to zabil ! :D :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
slipknot27
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slipknot27 23. 2. 2010 20:54

ovšem i Ipod Nano II. generace si se Sansa peckama sedne, možná dokonce i lépe.
:D :D :tleskani :D
slipknot27
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krovak_cze 23. 2. 2010 21:05

kdo je nema, jako by nebyl :D
krovak_cze
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejsi87 23. 2. 2010 22:08

:D :D :D :D :D :tleskani
♫ Sennheiser IE8, Sansa Clip+
kejsi87
Junior