[recenze]Beyerdynamic T50p, Marshall Major, Klipsch ImageOne

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ketan 7. 1. 2012 21:03

Sluchátka Beyerdynamic T50p, Klipsch Image One, Marshall Major, Beyerdynamic DT 231
Hudba: pop, rock

Vybíral jsem sluchátka, která by mi nahradila Koss PortaPro, ale měla by větší omezení proti okolnímu hluku (poslech při cestách metrem, tramvajemi, autobusem). Cenově jsem byl rozhodnut udělat si radost, přesto jsem její výši omezil až na ceně nových Beyerdynamic T50p. Po pročtení mnoho recenzí a debat na toto téma jsem vybral tato sluchátka k vyzkoušení. Na inetovém obchodě (sluchátka.net, tímto děkuji) jsem si domluvil jejich zapůjčení k vyzkoušení.
Největším favoritem pro mě byly právě T50ky, přestože jsem od několika lidí slyšel, že přechod na ně z Kossů není nejlepší nápad. Naopak Marshall Major jsem si půjčil jen kvůli některým recenzím, kterými byla sluchátka chválena, ale rozhodně byl přístup k nim z mé strany nejrezervovanější. Klipsh jsem vlastně před zapůjčením plánoval koupit - podle mnou vyhledaných informací byly nejbasovější (což se potvrdilo snad až moc) a cenově ve středu pole uvedených modelů. Nakonec se ukázalo, že všechno je jinak. Marshally jsem nakonec koupil a zatím jsem spokojen.
Ještě bych rád upozornil, že se s nikým neplánuji dohadovat o tom, jestli jsem byl nestranný, jestli jsem testoval za takových nebo makových podmínek, nebo jestli mám co do toho vůbec mluvit... Prostě pouze předkládám, co mně osobně připadalo na zkoušených sluchátkách zajímavé a co by mohlo zajímat podobným směrem pátrajícího člověka. Názor je to přísně subjektivní a jiná sluchátka jsem netestoval.
A teď už k jednotlivým sluchátkům.

Sluchátka Beyerdynamic T50p
Zpracování se zdá být výborné rám je z plechu, stejně jako úpony náušníků. Tlumení hluku (metro, autobus) při jejich uzavřené konstrukci je dostatečné, nošení sluchátek je komfortní. Při svižnější chůzi je mezi skladbami docela znát pohyb kabelů o oblečení, které se přenáší do mušlí sluchátek. Přestože mají rám i držení mušlí z pevného plechu, celkově mi oproti prakticky „celoplastovým“ Klipschům připadají křehčí a zranitelnější, ale jsem si jist, že je tomu bude naopak…
Ke zvuku musím říci, že mě původně nenadchl. V porovnání s DT 990 jsem očekával podobné podání, podle dostupných recenzí s trochu menším množstvím basů. To se nekonalo – vyšší střední pásmo je v popředí, následují vysoké tóny a sykavky interpretů a teprve v moři těchto frekvencí se občas dostane ke slovu i hluboký tón.
Robbie Williams se svou hudbou (Triping, Bodies…), která má podkres v hlubokých basech vyzněl fádně. Méně elektroničtí Roxette staršího data (The Look, Voices…) byli méně negativně „postiženi“ chyběním basů. Přesnost sluchátek zde zaznamenávala kladné body. U MP3 s vyšší komprimací se projevují všechny zvukové artefakty. Pokud tedy budu poslouchat takové hudební zdroje, je otázka, jestli je třeba tyto artefakty slyšet (a utrácet za to tolik peněz), když levnější sluchátka by mě o uvedené nedostatky za méně peněz „ošidila“.
Zkoušel jsem je několik dní. Přesvědčoval jsem se, že „tohle je ten správný zvuk“, ale k ničemu to nevedlo. Někdo říká, že na takový zvuk se musí zvykat 1-2 měsíce. Je pravda, že sluch je „tvárný“, člověk si postupně zvykne na určitý standard a s ním porovnává. Nebo ho bere za jasný etalon a zůstává u něj. V dětství jsme za kvalitní považovali i hudbu z rádia, které stálo na stole v kuchyni…
Kdybych neznal velká sluchátka (DT 990, DT 880 - je pravda, že s jiným typem konstrukce, určené k poslechu v jiných podmínkách), třeba bych sám sebe přesvědčil, že takhle mají sluchátka doopravdy znít.
Jsou skladby, které i přes uvedené vlastnosti zní v těchto sluchátkách naprosto excelentně – například Paper planes (M.I.A.) jsou úchvatné. Podobně Is tropical jsou velmi pěkné. Zde se jakoby sluchátka rozehrají i v basové části spektra.
V prostoru se sluchátky na uších na cestě do práce a hlavně z práce, chci slyšet jiný zvuk. Šťavnatější. Celkově tedy docela zklamání, nebo ještě na tento typ podání nejsem úplně zralý (je otázka, jestli ve svém věku k něčemu takovému „dozraji“).

Sluchátka Klipsch Image One
Plastová povrchová úprava, na uších sedí dobře, manželka měla pocit, že jsou na uších příliš volně položená. Celkově ale dojem ze zpracování výborný. Na hlavě drží tak akorát, nemají tendenci padat, na mých větších uších netlačí, nevadí. Oproti Beyerdynamic T50 jsou náušníky o něco větší, takže na uších sedí o něco lépe.
Omezení okolního ruchu (metro…) je dostatečné.
Zvuk je překvapující – připadá mi, že má výrazný prostor, šířku, celé spektrum je předloženo rozprostřené doširoka, „barevné“, basové. Objem basů je ještě větší než Koss PortaPro, ale výšky jsou znatelně lepší. Celkově mnohem detailnější než KPP, určitě líbivější poslech, než Beyery T50.
Delším poslechem mě až překvapuje, jak různé je podání některých interpretů těmito sluchátky. Nemohu se zbavit dojmu, že část vyšších tónů chybí. To v některých případech ani není patrné, jinde ale právě tato absence vyloženě vadí. Adele zní příjemně, ale například Coldplay (Paradise), nebo Eddie Stoilow (Floating) jsou vyloženě „zvláštní“. Některé tóny vyšší se utápí a mizí v množství basů a jsou spíše tušené a očekávané, než přítomné. Robbie Williams (Bodies) je podaný vyloženě šťavnatě a člověk si ho užije.
Když jsem ekvalizérem utlumil basy, poslech se začal jevit jako velmi příjemný.
Celkově bych Klipsch Image One dal jako přímé protizávaží k Beyerdynamic T50p. Klipsch jsou basové, ale vyšší středy a nižší výšky jsou v záplavě hlubokých tónu zahalené. Oproti tomu Beyery jsou oproti Klipschům s vyloženě malým množstvím basů, středy až vysoké výšky jsou naopak perfektně slyšitelné, detailní. Kombinace těchto sluchátek by přinesla asi docela zajímavý výsledek.

Sluchátka Marshall Major
Precizně zpracované, pěkně provedené, viditelné ocelové dráty, které udržují napětí mostu a přítlak sluchátek mě trochu překvapily, ale celkově opravdu krásná sluchátka. Příjemný je jen jeden kabel (od levé mušle). Ani při nošení sluchátek na krku není problém – nic nestudí, žádný mechanismus neskřípne chloupky na krku, aby je pak při jakékoli manipulaci vytrhl (jako u Koss PP).
Jsou vizuálně o něco menší než Klipsch Image One, ale spíše pocitově. Přítlak na uši byl zpočátku dost výrazný, postupně si ale „sedal“. Původně jsem si při zkoušení sluchátek myslel, že bych asi dlouho tyto sluchátka na hlavě mít nevydržel, ale mám velkou hlavu (je to tedy individuální), navíc s odstupem a po několikadenním nošení si už nemohu na přítlak stěžovat. Manželka s přítlakem na uši ani zpočátku problém neměla.
Zvukově jsou příjemná, méně basová, než Klipsch, ale basy jsou oproti Beyerům přitomny. Výšky jsou dostatečně detailní, středy nejsou potlačeny, žádné frekvence se neztrácí. Celkově mi připadají ze všech tří testovaných sluchátek nejpřirozenější.
Izolace oproti okolí je dobrá, ale dost závislá na poloze sluchátka na uchu. V porovnání izolují o něco méně než Beyerdynamic T50p.
Z vyzkoušených sluchátek mají pro mě nejpříjemnější podání. Tlak na uši se postupně sám upravuje (nebo si zvykám). Oproti označení o „vyrovnaném zvukovém podání“ mají o něco více basů. Přesto ale nechybí ani výšky, ani střední frekvence. Většina věcí, které poslouchám zněla na těchto sluchátkách pro mě z uvedených tří testovaných uzavřených sluchátek nejlépe. Překvapivé je, že se jedná o nejlevnější sluchátka z těch, co jsem zkoušel…

Sluchátka Beyerdynamic DT 231
Testoval jsem je jen chvíli, vyzkoušel několik interpretů, ale nebylo pro mě třeba zkoušet dál – podle mě chybí středy. Basů je dostatek a jsou pěkné, hutné, přesto přehledné. Vysoké tony jsou také podány poměrně přirozeně, ale střední tóny jsou utlumeny. Navíc mají mušle pro mě ne zcela hezký plastový design. Navíc s nimi na hlavě člověk vypadá jako mimozemšťan (s dvojitým hlavovým mostem).
Ketan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Broslowski 7. 1. 2012 21:42

Pekne :)!

T50p : no architektura menica voci starsim generaciam DT je uplne ina, taktiez zvukove podanie.

Sluchátka Klipsch Image One: nechce sa ti spravit realne foto do galerie? :)

Sluchátka Marshall Major: IMO odpad ale kazdemu to chuti inak :)
Beyerdynamic dt990 PRO
Broslowski
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dazo 7. 1. 2012 21:48

Tak, uz som to o marshaloch kedysi napisal, nenarocna hudba je na nich docela prijemna, ale pokial sa do nich pusti napr. hip hop, bas uz neni ono a ked metal tak uz sa to vsetko zleje a je to jeden velky bordel :D
Inak pekna praca ;-)
Teclast Tl- T51 ---> Fiio E11 ---> Rha Ma750 + Sony MH1C + Vsonic GR07 + Hifiman Re 400 + Trinity audio master
Pc ---> m-audio audiophile usb ---> Akg K530
dazo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hanni 8. 1. 2012 09:58

Môžem potvrdiť..počúval som na tých Marshaloch symfonický metal a nebola to žiadna sláva. Celkovo ma tie sluchátka nejako moc nezaujali.
hanni
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 8. 1. 2012 12:23

Zajímavé. Je tedy někdy důležitý rozdíl v rozlišení, přesnosti, když pak uživateli stačí určitý charakter? :)

Přidáno do uživatelských recenzí.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2012 11:40

Prvy dojem z T70 v porovnani so Senn HD600 bol u mna podobny ako ten tvoj z T50p :tleskani
Po prvej chvilke pocuvania som ich troska sklamane dal bokom a nechal cca 30h hrat v prilozenom puzdre... pri dalsom pocuvani sa zvuk vyrazne zlepsil (hlavne basy + priestor) a dnes by som ich asi nemenil naspat... ale naozaj treba priznat, ze vsetko po tych 30h bolo uz iba o navyknuti si mojich usi :D
Ondrej Bobek
Junior