[recenze] SHURE SRH 1840

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod clostermann 1. 9. 2012 17:37

Uživatelská recenze sluchátek SHURE SRH 1840

Motto – za tyto peníze není co řešit …

Nejsou to ani celé dva měsíce co ke mně domů dorazila poměrně velká a přiměřeně těžká krabice obsahující výše zmíněná “naslouchadla“ spolu s jejich příslušenstvím , tedy SRH 1840 – vlajková loď výrobce .

Jedná se o otevřená dynamická sluchátka s citlivostí 96db/mW při impedanci 65 Ohm , opravdová výzva pro sluchátkový zesilovač ..

Nemám ve zvyku v podobných recenzích podrobně popisovat způsob balení a dalších věcí týkajících se obalu či jeho obsahu , nicméně tento případ si zasluhuje podrobnější popis a tudíž i vyjímku . Graficky hezky zpracovaná krabice obřích rozměrů , ukrývající jak samotná sluchátka , tak i výbuchu odolné pouzdro pro přenášení , či uschování a dále překvapení – náhradní kabel . Ten pak může sloužit opravdu jako náhradní (v případě jakéhokoliv defektu) , ale také i jako zdroj specifických konektorů pro experimenty s dalšími , řekněme kvalitnějšími kabely různých výrobců ..

Samotné zpracovaní sluchátek + použité materiály hodnotím jako 1 A . Komfort nošení na hlavě ve všech myslitelných polohách je velmi zdařilý (tedy i v leže) , dvojitý poměrně tenký náhlavník netlačí ani po delším poslechu , přítlak na uši je tak akorát a prostor pro mé celkem velké sluchadla je velkorysý .. Náušníky jsou vyrobeny z velmi příjemného materiálu (něco jako velur) a nijak se nepřipomínají , celkový pocit z těchto sluchátek na hlavě je vzdušnost a lehkost . Vůbec , ergonomie je tady velmi zdařilá . Pokud bych měl najít nějaká podobná sluchátka se stejným komfortem , tak asi Sennheiser HD 800 .

Co se týká zvukového zkoumání , byla použita má domácí počítačová sluchátková “aparatura“ - Packard Bell netbook přes bateriové napájení + J.R. Media , WASAPI Event style , 32Gb SD SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I Memory Card , Burson 160 DS + SPL Auditor + JDS Labs C421 sluch. zesilovače , Audiolab M-DAC převodník , kabeláž Cardas Clear , pro porovnání sluchátka Grado PS 1000 , Sennheiser HD 650 , Beyerdynamics T 50 . Hudební materiál pak opět moje oblíbená sbírka CD ripů od labelu MA Recordings , Rocková a klasická symfonická hudba , prostě všehochuť .. Ještě je třeba připomenout , že potřebují poměrně dlouhou dobu na rozehrání , cca 300 hodin (odhadem) .

První dojem z poslechu SRH 1840 – hrají úplně normálně .. (to je u mě velmi vysoké hodnocení) , stále ještě nechápu jak je možné, že za necelých 13 000 Kč. lze vyrobit tak koherentně znějící , se spoustou transientních informací a s vyrovnanou frekvenční charakteristikou sluchátka , která svým přirozeným zvukem směle konkurují o mnoho dražším typům jako například Beyerdynamics T1 nebo Sennheiser HD 800 . Samozřejmě , tyto sluchátka vyžadují velmi výkonný a stabilní zesilovač vzhledem k jejich citlivosti a impedanci . Můj SPL Auditor respektive Burson 160DS je zvládá tak akorát , nedovedu si představit použití něčeho méně výkonného respektive stabilního , to by asi nefungovalo a ani nefunguje .. po zapojení do přenosného zesilovače , jinak velmi kvalitního JDS Labs C421 jde zvuk tzv. do “kytek“ pak lze zaznamenat ztrátu rozlišení , slévání zvuku a náznak zkreslení v dynamicky náročných pasážích .

Pokud tedy zajistím srovnatelné podmínky pro SRH 1840 a další porovnávaná sluchátka je možné slyšet velmi výrazné rozdíly . Má reference Grado SP 1000 jsou typem sluchátek , která jdou až na dřeň nahrávky a to jak tonálně tak i dynamicky , jinak řečeno , pokud nahrávka není technicky úplně “košer” lze všechno slyšet a může to vést i k určitému nepříjemnému poslechovému dojmu , dále Grado disponují neuvěřitelným podáním basů , jejich údernost , rychlost, attack a prokreslení nemá konkurenci , toto žádná jiná sluchátka dostupná na trhu neumí . V těchto řádcích lze potom lze nalézt ty největší rozdíly v porovnání SRH 1840 a Grado PS 1000 .

Shure , jak už jsem se zmínil dříve , mají super koherentní zvuk , zde nelze rozpitvávat jednotlivá pásma , vše na sebe neuvěřitelně hladce navazuje v dokonalé harmonii . Nejde tady o ultimativní zvuk Grado , naopak zde je vše podřízeno příjemnému až sametovému podání , bez nějakých excesů ve frekvenční charakteristice a také i dynamice . Ano má to své pro a proti , u Grado PS 1000 poslech soundtracku z filmu The Knight Rises (H.Zimmer,24/192) vyžaduje naprosté soustředění pro vychutnání si skvělé hudby , v reálné hlasitosti velkého orchestru plného dynamických zvratů a basových pasáží , velkých ploch smyčců a dalších nástrojů v symfonické hudbě tak typických . Po skončení poslechu této nahrávky pak musím na dlouhou dobu poslech přerušit , protože to je pro mne jak sluchově tak i emocionálně náročné . Naproti tomu SRH 1840 umožňují poslouchat déle .. jejich klid , plynulost a nadhled v této nahrávce to umožní . Chtěl bych také připomenout ještě jednu důležitou vlastnost Shure SRH 1840 – nemají ve zvuku žádné cizorodé zabarvení a to zejména v důležitém středním pásmu , znám mnoho dražších sluchátek , které toto zabarvení mají a vždy mělo negativní vliv na mé hodnocení zvukové kvality , viz náš test - viewtopic.php?f=1712&t=1156651

Takže abych to nějak shrnul - sluchátka s opravdu koherentním až étérickým , vzdušným podáním se spoustou transietních informací , s ne až tak vynikající separací nástrojů . Někomu by mohlo chybět s určitým druhem hudby tzv. U zakřivení ve frekvenční charakteristice (zvýraznění na okrajích pásma) , komfort při poslechu na velmi dobré úrovni . Nevím jestli to můžu brát jako určité minus , ale vyžadují opravdu výkonný a stabilní zesilovač , jsou určitě více náročnější než Grado PS 1000 .
Obrázek

Zde je vidět pravý účel sluchátek Shure , noční stolek , DVB Tuner Technisat s naladěným Českým rozhlasem (16/48) , převodník Valab NOS DAC a SPL Auditor ,vše propojeno digitálním SPDIF kabelem Kimber DV 75 , neskutečně příjemné usínaní ..
Obrázek
Naposledy upravil clostermann dne 1. 9. 2012 22:05, celkově upraveno 4
Audeze LCD X , TEAC USB DAC UD 501 , SPL Phonitor .
clostermann
Junior

Odeslat příspěvekod radimecek13 1. 9. 2012 17:46

pěkná recenze,škoda že pro mě jsou otevřená sluchátka passe.... :-\ jinak je vidět že shure jde opravdu nahoru a začíná dělat fakt dobrá sluchátka....
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado

FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 1. 9. 2012 18:45

Jen doufej, aby o tuhle recenzi "nezakopnul" Elektroun... :lol:
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martinsip 1. 9. 2012 18:50

13 klacků. To je láce :-)
martinsip
Junior

Odeslat příspěvekod radimecek13 1. 9. 2012 18:53

láce to není,ale za ty peníze moc lepších sluchátek nekoupíš....někdo to utratí v hospodě někdo to investuje do sluchátek...každý má jiné priority... 8-D
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado

FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martinsip 1. 9. 2012 18:57

Já mám Shure SRH440 a jsem spokojen. Je fakt, že kdybych měl lepší železo, tak bych koukal taky po lepších. Hlavně ale potřebuju zavřený
martinsip
Junior

Odeslat příspěvekod boriscz 1. 9. 2012 21:30

Hezké představení sluchátek, vzhledem k tomu, že jde o vlajkovou loď výrobce, nejspiše s osobitým zvukem, nadstandartní výbavou v ceně, o ktere se nám u německých výrobců muže jenom zdát, to bude pro mnohé velmi zajimavá koupě.
Hezké foto, nějaký ten pokec, jenom :tleskani
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 1. 9. 2012 22:02

clostermann: mám dotazy: opět je vše z plastu jak je zvykem u jiných Shure? A druhý dotaz - jak bys srovnal podání basů SHR1840 a PS1000? Dík za námahu... ;-)
radimecek13: za 10 klacků SR-404 a jsou definitivně lepší.
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod clostermann 1. 9. 2012 22:17

Hergarok
Hlavový most je vyroben z ocele , opravdu s jemným přítlakem . Čalouněný na horní straně , jak je na fotkách patrno polstrovanou kůží , mušle vypadají , že jsou vyrobeny z plastu . Basy u Grado jsou zcela ultimativní , pokud jsou "krmeny" odpovídajícím zdrojem , kdežto u SRH 1840 nemají takovou razanci ,rychlost , přítomnost a i texturu , pokud můžu srovnávat - jsou podobné Sennheiser HD 800 .
clostermann
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 2. 9. 2012 11:11

Hergarok píše:radimecek13: za 10 klacků SR-404 a jsou definitivně lepší.

Jsi slyšel oboje že soudíš? Já ano a výrazně radši bych měl doma Shury než 404.

A k Shure máš velký výběr i z cenově dostupných zesilovačů. Na kolik vyjde sestava Stax? Kolik je k nim zesilovačů, když pomineme bazar, které stojí míň než 15 tisíc?
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod adller99 19. 9. 2012 05:13

Cau,

mam DAC/zesilovac nuforce icon HDP za cca 500 dolaru.. maji pro me tyto sluchatka cenu ? Koupil jsem si AKG K702, ale potrebuju vetsi drive.. jako jasna vymena je muj druhy typ Sennheiser HD650.. bohuzel, ty asi taky nebudou idealni. AKG jsou referencni a nepridaji basy a celkove me nedokazou vtahnout do deje. HD650 by toto podle mnoha a mnoha prectenych recenzi meli dokazat, ale zase jejich stredy a vysky nejsou moc dobry.. posloucham vse, tzn akg jsou vyborny na akusticky veci atd. hd650 na rock apod. Proto hledam neco, co me uspokoji po obou strankach s ohledem na muj neprofesionalni zesilovac/dac. Dikz moc
adller99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jibu 3. 10. 2012 13:39

Ve srovnání s AKG 70x a Sennheiser HD 800 by dopadly jak ? Recenze na netu jsou samé superlativy.
Jibu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 3. 10. 2012 15:21

adller99:
Zapozical som si stvoricu sluchadiel zo sluchatka.net
AKG K 702
Shure SRH940
Beyerdynamic DT880 ed. 600 Ohm
Sennheiser HD600
s tym, ze podobne ako Ty som hladal sluchadla vhodne na vsetky mozne zanre.
Vyberal som hlavne medzi Shurkami a Beyermi, lebo tie my vysli ako zanrovo z uvedenej stvorice najuniverzalnejsie. Nakoniec som si vybral Beyery.
Keby bol moj DAC trocha "teplejsi" a menej energicky, je mozne, ze by som si vybral Shurky a to napriek tomu, ze ich charakter (su ostrejsie, raznejsie, svetlejsie) je dost iny nez u Beyerov (tie su teplejsie, maksie).
Beyery, ktore som si vybral, sa dost vymykaju z charakteru, ktorym su zname z modelov 990, 770, 860. Ich zvuk vratane vysok je makky a stredy su sirsie, basy nezaclanaju stredy, jasne sa ich da oznacit ako detailne vyrovnane sluchadla.
Cela zapozicka ma nestala nic, stacilo, ze som jedny zo sluchadiel kupil. Keby som ziadne nekupil, zaplatil by som za tyzdenne pozicanie len 15e. Ide o standardnu sluzbu.
Viac tu: viewtopic.php?f=1712&t=1175282

Tebe doporucujem urobit to iste a pozicat si aj SRH 1840, ked o nich uvazujes. Nikto ti nevie garantovat, ako budu tie ktore sluchadla hrat na tvojom zeleze (ajked s niektorymi kombinaciami tu mozu byt skusenosti) a najma ci sa Ti taky ci onaky zvuk bude pacit. Pretoze je to velmi individualne. Na tejto zapozicke som si sam v sebe ujasnil, co vlastne chcem, co sa mi paci, co mi vadi a co nevadi. Bez porovnania tak roznorodych sluchadiel by som si tieto veci mozno neujasnil za niekolko rokov.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod clostermann 3. 10. 2012 17:13

Jibu
SRH 1840 mají daleko přirozenější projev , sametový , jemný , středy dobře prokreslené a co je důležité bez zabarvení , pokud nahrávka obsahuje basy jsou tam také - protože ty AKG jsem si kdysi koupil a obratem prodal můžu říct , že se celkově poslouchají lépe a působí věrohodněji , nejsou však vhodné pro muziku tvrdšího ražení , akustické nahrávky to je to pravé ořechové pro SRH 1840. HD 800 jsou zvukově určitě lepší než AKG 70x , ale na nich mi vadí cizorodé a rušivé zabarvení kdesi v oblasti středních kmitočtů, jinak jsou si hodně podobná , ale jako + vnímám opět větší přirozenost projevu SRH 1840 . Toto je jen velmi stručné popsání rozdílů a ke všemu ještě pouze na mé aparatuře . Takže určitě bude nejlepší si je půjčit a udělat si obrázek sám .
clostermann
Junior

Další stránka