3. ZVUKOVÉ POROVNANIE SLÚCHADIELObsah kapitoly:zaner
klasika:
Adriana Kucerova, Oskar Rozsa - Eat The Sun Part 1 (Under My Spell, 2009)
zaner
electronic, new age:
J. M. Jarre - Oxygene 2 (1976), Equinoxe 4 (1978)
zaner
progressive rock, comedy rock:
Frank Zappa - Camarillo Brillo (Over-Nite Sensation, 1973)
zaner
progressive rock, psychedelic rock:
Led Zeppelin: No Quarter (Houses of the Holy, 1972)
zaner
hard rock: Deep Purple – Lazy, Smoke On The Water (Machine Head, 1972)
zaner
alternative rock, folk rock:
R.E.M. - Drive (Automatic for the People, 1992)
zaner
alternative rock:
R.E.M. - Radio Song (Out of Time, 1991)
zaner
folk:
Amber Rubarth - Storms Are On The Ocean (Dr. Chesky's Sensational, Fantastic, and Simply Amazing Binaural Sound Show!, 2012)
zaner: klasikaAdriana Kucerova, Oskar Rozsa: EAT THE SUN part 1 (Under My spell)Ide o zvlast kvalitne zmastrovany album, v ktorom pocujete symfonicky orchester, svetovo uznavanu sopranistku, zensky zbor a amsambel perkusionistov. Online stream a informacie:
http://www.undermyspell.skK701: Prijemne presvetleny zvuk s kvalitne vykreslenym hlbokym basom s viac nez dostatocnym impaktom. Slaciky a zbor su vyborne rozlisene priestorovo aj farebne. Zensky zbor ani sopranovy hlas v prvej casti nezneju ostro, v 3:15 zbor uz trocha ostro znie. Prijal by som menej svetle prevedenie, napr. v trubkovej casti od 3:40, ale je to stale dobre a vo vacsine casti tejto narocnej skladby vyborne. Som vtiahnuty do nahravky, citim jeden kompaktny siroky priestor, v ktorom to vsetko hra. Vyborne pocuvanie, ktore zanecha dojem.
Dalej som vyskusal imod so zosilnovacom ALO Rx, javia sa ako velmi dobry zdrojom pre K701. Kludne sa cudujte, ale bateriovy ALO Rx bez problemu vybudi aj K701, aj 600 Ohmove Beyery DT880. Kto neveri, nech si vyhlada informacie na webe. Len pridavam, ze ALO Rx sa predaval za $350. Zvuk tejto bateriovej prenosnej retaze vobec nie je ostry ani v hlasnejsich pasazach. Bas je hlboky a objemny, podobne ako s MS II a BVa Headamp. Ziadna rec nemoze byt o nedostatku basov u K701 v tomto teste, ci uz v notebookovej, alebo prenosnej, alebo aj kombinovanej retazi. K701 v prenosnej retazi imod –> ALO Rx nezneju svetlo, ale celkom neutralne. To je prekvapive a prijemne zistenie. Avsak potlacenim svetlosti sa stratila cast detailu, alebo sa stala menej pocutelna a vyrazna.
Kedze to tak prijemne hra, urobil som este jeden mierne presvetlovaci kombinovany pokus. Moj imod, ktory znie o chlp svetlejsie nez Ohm711-ov (zeby chybajucimi vazobnymi kondenzatormi?), zapajam priamo do BVa Headamp, ktory su tiez o nieco svetlejsi nez ALO Rx. Na Headampe musim pridat hlasitost, line out z imodu je "tichsi" nez z HRT MS II. Detailov pribudne. Zvuk je svetlejsi, ale v hlasnejsich pasazach stale nereze. Ajked hlasny zensky zbor sa uz dostava na hranicu ostrosti. Zaver – aj tato retaz znie vyborne, a narocnu skladbu zvlada na jednotku.
SRH1440: Bas je v uvode vyborny, dynamika podania zvukov tiez. Zbory zneju neprijemne ostro. Podobne aj hlasnejsia pasaz okolo 1:50. Prilis svetly a ostry zvuk kazi zazitok. Nie som tak vtiahnuty do nahravky a necitim tak priestor, ako u K701. To sa tyka retazca HRT MS II –> Bva Headamp.
S imodom a ALO Rx zneju SRH1440 v prvej casti vyborne, svetlost je potlacena a ostrost zvuku tiez. Vdaka tomu sa zjavil priestor, ktory som v retazi MS II –> BVa nemohol vnimat. Avsak vyrazny sopranovy part a nasledujuci hlasny zensky zbor to kazi. Nevyrovnany dojem zo sluchadiel. Casti s vybornym prednesom sa striedaju s takymi, ktore sluchadla s danou skladbou optimalne nezvladaju.
AD900: Uvod vyborny, bas ma impakt, vysky maju dozvuk, je v tom dynamika, citit priestor. Svetlejsi zvuk ako K701, zbory su na hranici ostrosti v hlasnejsich pasazach, ale este v norme. Povedal by som, ze sluchadla su umiestnene zvukovo medzi SRH1440 a K701. Ostrejsie nez K701, ale nie az tak ako SRH1440. Priestorovejsi dojem z tejto nahravky nez u SRH1440, ale nie az tak ako u K701. Dojem je taky zmiesany. V tichsich pasazach je to podobne s K701, ale s vacsou udernostou basov, v hlasnejsich pasazach stracaju a su podobne s SRH1440.
ALO Rx ako zosilnovac poskytuje v porovnani s BVa Headamp o nieco tmavsi zvuk, menej prekreslene detaily a dozvuky. O maly kusok tlmi nabeh hlasnejsich pasazi na ostry zvuk. ALO ma menej hlboky bas nez BVa. AD900 zneju v retazi s MS II -> ALO Rx o nieco prijatelnejsie, nez s BVa Headamp. Je to svetle s miernou ostrostou v hlasnejsich castiach, ale da sa to pocuvat.
Ked zapojim imod pred ALO Rx, hlasitost na ALO Rx treba o nieco dvihnut. Zvuk je celkom pocuvatelny, miera svetlosti je podobna ako u K701 v retazi MS II –> BVa Headamp. AD900 vsak jasne zaostavaju v malej odolnosti voci hlasnym pasazam, tu maju tendenciu zvukom vyssich stredov zaplnit vsetok priestor a vsetko neprijemne prehlusit. Cize znie to v principe OK, len to treba pocuvat tichsie a v hlasnych pasazach budete stale citit urcity limit sluchatok, ktory neostranil ani temnejsi retazec s tichsim vystupom.
COP: Zastrety dojem v stredoch. Basom citit tlak, ale stredy su na jednej strane ostre a zaroven ajkosi cez stiahnuty zaves. Do stredov neviem vniknut, su prilis uzke, priestorovy dojem chyba. Velky rozdiel oproti DT880.
Ked zapojim moj imod pred BVa Headamp, tlak basov ustupi a stredy sa roztiahnu. Zaujimave, teraz zneju COP vcelku neutralne. Neprijemna ostrost vysok je tiez potlacena, v hlasnom sopranovom parte aj v hlasnom zenskom zbore. Ale urcite znesitelne stopy ostrosti tu stale su. Vyssie stredy a vysky nie su take makke a nevtierave ako u DT880. Zmena prospela, takto je to nerusene pocuvatelne aj dlhodobo, ale sluchadla sa urcitej zastretosti nezbavili ani s imodom.
DT880: Menej svetly a vyrazny zvuk ako u K701, ale nie tak zastrety ako u COP. Najlepsie vykreslena dynamika basovych zvukov v uvode, najlepsie dozvuky perkusii. Detaily nie su tak ostre ako u svetlych sluchadiel, ale su tam. Farby su zretelne vyjadrene, zvuk je makky. Zbory nie su ostre ani v hlasnejsich pasazach. Dynamika okolo 2. minuty je najlepsie prekreslena. Pocit jedneho kompaktneho priestoru, ktory nie je tak presvetleny ako u K701.
Amfiton TDS-15: Bas v uvode aj dozvuky su vyborne. Zbor ma v hlasnejsich pasazach priblizne v rovnakej miere ako u K701 nabeh na ostrost, o malinko viac nez K701, ale este v norme. Farebnejsi prejav nez K701, slaciky su farebne vyjadrene najlepsie. Vysoky detail nie je dosiahnuty ostrostou zvuku. Pasaz od 4:00 s vyraznejsim kontrabasom vykreslili K701 detailnejsie, bas a jeho dynamiku podania maju K701 lepsiu. Podobne, vykreslenie basov a dynamika zvukov nie je tak dobra, ako u DT880. Priestor je kompaktny, ale jasne uzsi, nez u K701 a DT880. Celkovo velmi prirodzeny, farebne verny, vyrovnany, neprisvetleny prednes, vhodny na dlhodobe pocuvanie.
Poradie sluchadiel: 1-2. K701 1-2. TDS-15 3. DT880 4. AD900 5. SRH1440 6. COP
Zhodnotenie: K701 a DT880 pristupuju ku zvukovemu prednesu akoby z opacnej strany, inym pristupom, ale obe velmi kvalitne. Na zostave MS II –> BVa Headamp sa tieto sluchadla spolu s
TDS-15 ukazali ako jasne najlepsie, ostatne nasleduju s odstupom. TDS-15 a K701 poskytuju viac detailov a su lepsou lupou ku jednotlivym zvukom nahravky, pocit priestoru je uzasny, ale v niektorych hlasnejsich pasazach zborov to uz prechadza do ostrosti. Dynamika zvukov, na ktorych vyzneni sa podiela zmena ich intenzity, je ovela lepsie vykreslena u DT880. Zvukovy prednes TDS-15 a DT880 je farebnejsi. Priestor K701 a DT880 je najlepsi, u TDS-15 standardny.
AD900 a SRH1440 v retazci MS II – > BVa Headamp pohoria na hlasnejsich pasazach so sopranovym spevom a zenskym zborom, kde zneju prilis ostro. V retazci imod –> ALO Rx hraju menej svetlo a najma AD900, pokial sa hlasitost neprezenie, hraju naozaj dobre. U SRH1440 vnimam mensi priestor, nie su vzdusne a hlas sopranistky mi neznie prirodzene, je priostreny, vadi tam nieco, co s inymi sluchadlami nie je pritomne.
Custom One Pro zaujali najmenej kvoli uzsim stredom a urcitemu zastretiu zvuku. Podobne ako SRH1440, ani COP nezneju vzdusne, to je velky rozdiel oproti DT880, ktore maju navyse sirsie a farebne lepsie vykreslene stredy.
-- 18. 11. 2012 22:37 --zaner: electronic, new ageJ. M. Jarre - Oxygene 2 (1976), Equinoxe 4 (1978)K701: Kozmicke zvuky maju krasne vysky. Uvodny bas je primerane vyrazny. Siroky priestor. Pasazi od 1:50 by sa zisla vacsia dynamika, aby ma to viac unieslo. Je to efektne, ale pred par dnami som to pocul na GR07 a tam som bol viac vtiahnuty do vesmiru tekto skladby, bol som viac uprostred deja. Tu to vnimam skor ako divak. Od 3:40 sa to zlepsi, pridu zvuky v stredoch, ktore blizsi priestor viac zaplnia. To je verzia skladby z povodneho albumu Oxygene. Skusam aj verziu z CD Jarre in China, ta je efektnejsia a tu sa ocitam uprostred divokeho vesmirneho diania ako v pocitacovej hre. Vysky su vyborne. Prepinam na moju oblubenu Equinoxe 4 z rovnomenneho albumu. Od 0:50 je to take, ako som chcel, tuto pasaz mam rad. Dost svetly zvuk, ale vdaka kvalitnym vyskam vie nadchnut.
SRH1440: Zacinam s Equinove v Cine, toto uz znie moc svetlo, tak prepinam na Equinox z povodneho albumu. To je OK. Bas nie je vyraznejsi ako na K701, ale je taky udernejsi surovejsi shure-ovsky. Som blizsie v diani ako s K701, asi v chvoste komety, su to fofry tento vesmir.

Stredy su pekne, jednotlive zvuky su jasne odlisitelne, vyraznejsie nez u K701. Vysky su v efektoch trocha ostrejsie, ale v tejto skladbe to odpustim. Prechadzam na Oxygene II. Origo album znie vyraznejsie ako s K701, som blizsie v diani. Verzia z Ciny je este vyraznejsia, zda sa, ze nadsene letim vesmirom a tesne minam okolite hviezdy. Oproti K701 vsak chyba vzdusnost a sirsi priestor. Svetlost je tak na hrane, ale da sa.
AD900: Ostavam na Oxygene v Cine. Neskutocny narast priestoru oproti SRH1440. Siroke, vzdusne podanie. Tieto sluchadla musia byt na filmy super. Zatvaram oci a necham sa unasat casopriestorom. Ovela zabavnejsie podanie, ako s K701. Skusam Oxygene z povodneho albumu. Priestorove zvuky su nadherne. Stredy su blizsie a su vyraznejsie nez u K701. Je to zabavnejsie ako s K701 a SRH1440. Najpriestorovejsie podanie. Skvele. Equinoxe II z koncertu v Cine je uz prilis svetle, tak to vynechavam.
COP: Nechavam hrat Exuinoxe z Ciny, ktory bol na AD900 prilis svetly. Tu je OK. Hra vsak v podstatne mensom priestore, ktoremu chyba vzdusnost. Posuvam otvarac musli Custom One Pro o jeden dielik. Zjavuje sa viac basu aj viac priestoru. Zaujimave. Razom je to zabavnejsie. Najbasovejsia poloha je uz moc, ale stupen o jedno menej je OK. Uplne to eliminuje svetlost nahravky. Az taky priestor ako AD900 a K701 takto na par dierok otvorene Custom One Pro nedaju, ale je to vzdusnejsie, nez u SRH1440. Oproti nim jednotlive zvuky nie su az tak vyrazne rozlisene. V nahravke je vacsia dominancia zvukov v stredoch nad efektami vo vyssich stredoch a vyskach. Znie to tak trocha obycajnejsie, takyto Equinoxe som pocul aj pred 25 rokmi bez avmanie. Wow efekt AD900 sa nekona.
DT880: S ocakavanim si davam Beyery, lebo tie nie su svetle, zaujima ma, ako budu konkurovat svetlym AD900. Equinoxe z Ciny, ktory bol na AD900 prisvetly, DT880 dokonale rozohra. Je to priestorovejsie, vzdusnejsie, farebnejsie, podstatne zabavnejsie nez s COP. V stredoch zneju farby, ktore svetle sluchadla nedali. Velmi zaujimave! Naopak, tie vyskove efekty nie su tak vyrazne ako u svetlych sluchadiel. Trocha ine prevedenie, ale zato kopec zabavy. Tu som naozaj v diani, asi uprostred vybuchu supernovy. Prepinam na Oxygene 2 v Cine, kedze v Cine sa Beyerom paci. Nadherne! Som tam! A nie je to na Zemi! Netvrdim, ze je to lepsie nez s AD900, ale je to ine a ma to jasne svoje caro. Nie je to tak svetle a to je prijemne. Priestor je asi tak velky ako s K701, velkostou to vesmir z AD900 neprekona.
TDS-15: Zabava pokracuje! Charakterovo je to blizke Beyerom, ale je v tom pocutelne viac detailov a v tomto sa to zase podoba Shurkam. Nezvycajne vela priestoru na tieto sluchadla s velkymi menicmi uvaznenymi v najmensom moznom priestore. Znie to tak otvorene a az necakane zabavne, lepsie nez DT800. Nahodou mi zacalo Hrat Oxygene 4 a to je parada! Vyraza mi to dych, ako sa to presuva zlava doprava a naopak. Je to take filmove. Toto ma fakt nadchlo. Prechadzam na Equinoxe II. Je to velmi ine nez s AD900, nie az take priestorove, ale neskutocne zabavne. Zvuky su farebnejsie, blizsie, detailnejsie nez u AD900. Znie to tak maksie, nie ostro, aj preto je to prijemne. Hra to viac v stredoch nez vo vyskovych efektoch. Farby su uzasne, to svetle sluchadla nevedia.
Poradie sluchadiel v teste: 1-2. AD900, 1-2. TDS-15, 3. DT880, 4-5. SRH1440, 4-5. K701, 6. COP
Zhodnotenie: Priestor, ktory ukazali
AD900, je neskutocny, tusim som taketo nieco este nepocul. Bolo to ako v kine. Ale boli az privelmi svetle.
TDS-15 zaujali farbami a detailom, priestor napomahali vytvarat pohybujuce sa zvuky. Prednes
DT880 je specificky, zvyraznil dynamiku diania v stredoch a pekne ju zafarbil do zabavneho podania.
SRH1440 zaujali najvacsou odlisitelnostou jednotlivych zvukov, bolo to take az analyticke. Spoznal som chemicke zlozenie vesmiru, ale priestorove podanie chybalo.
K701 hrali pekne priestorovo, ale akokeby z vacsej vzdialenosti, nevtiahlo ma to tak, chybal wow efekt.
COP boli take obycajne, nebolo to zle, ale take som uz pocul a dnes je den vacsich zazitkov.
-- 18. 11. 2012 22:43 --zaner: progressive rock, comedy rockFrank Zappa - Camarillo Brillo (Over-Nite Sensation, 1973)Nahravka znie trocha prisvetlene a zaroven tvrdo. Cinele nezneju prave najlepsie. Skumam, ako sa s tym tie ktore sluchadla vyrovnaju.
K701: Cinele v tejto nahravke zneju sustavo, neda sa ich vychutnat a zneju rusivo. Stredy s touto nahravkou zneju prilis svetlo, chyba im farebnost, jednotlivym zvukom v stredoch chyba dynamika. Preto jednotlive nastroje nie su dost dobre rozlisene. Celkovy dojem nie je prijemny. Citit akusticky tlak z basov, zvuk je bezfarebny, sustavy. Neskutocny rozdiel oproti DT880.
SRH1440: Vyrazne svetlejsi zvuk nez K701 znamena malu katastrofu. Pred 20 rokmi by ma napadlo, ze som zabudol zapnut Dolby C. Zbytocne pisat viac.
AD900: Katastrofa z SRH1440 sa opakuje, snad v este vacsej miere. Tak hnusne perkusie a cinele by ste u tak drahych sluchatok necakali. Toto vyzaduje Dolby, ktore este nevynasli.
COP: Stredy su citatelnejsie nez u K701, zjavuju sa ich farby. Vyssie stredy a vysky su ostrejsie oproti DT880, co nie je celkom prijemne. U kopaku citit viac jeho tlak, nez by bolo pocut jeho farbu. Priestor nie je taky vzdusny ako maju DT880. Stredy su pocuvatelnejsie nez na K701, ale basy moc tlacia a neznie to celkom prirodzene, chce to viac roztiahnut stredy a viac vniknut do nahravky.
DT880: Hlas je viac vpredu, je detailnejsi. Lepsie pocutelne a rozlisene bicie. Stredy ovela viac roztiahnute nez u COP, farebnejsie, vyraznejsie, detailnejsie nez u COP a K701. Cinele nezneju sustavo, alebo len s nadychom, jedine na tychto sluchadlach pocut aj strukturu ich dozvukov. Nahravka ma priestor taky, na aky som u Beyerov zvyknuty, u ostatnych sluchadiel mi prirodzeny kompaktny vnem jedneho spolocneho priestoru zvukov nahravky chybal. Jedine na tychto z testovanych sluchadiel dana nahravka znie prirodzene, hoci viem, ze nie je dokonala. Viem si urcite predstavit lepsi mastering, ale na DT880 je nahravka v pohode pocuvatelna. DT880 su lupou do tejto nahravky, ktorej obsah svetle sluchadla ani COP nevedeli ucinne vytiahnut.
TDS-15: Testujem to v inom poradi, nez ako to pisem, po SRH1440 a AD900 su Amfitony pre mna vyslobodenim a obnovuju integritu mojej osobnosti. V nahravke sa zjavili farby. Da sa to pocuvat bez utrpenia. Chyba tomu dynamika, ktoru dali DT880. Teraz mi dochadza, ze to, co DT880 s touto nahravkou dokazali, je velke.
Poradie sluchatok: 1. DT880, 2. TDS-15, 3. COP, 4. K701, 5. SHR1440, 6. AD900
Zhodnotenie: Tvrda, pomerne hlasna a nasvetlena nahravka moze na nizkoohmovych svetlych sluchadlach zniet len zle. Vniknut do nej vedia len maksie sluchadla so sirsimi stredmi, ktore nie su svetle.
DT880 sa akosi zazracne do tejto nahravky vmontovali a vytiahli z nej farby nastrojov aj dozvuky perkusii vo vcelku slusnej, v pohode pocuvatelnej kvalite. Neskutocny rozdiel najma voci AD900, ale aj SRH1440 a K701.
-- 18. 11. 2012 22:59 --zaner: progressive rock, psychedelic rockLed Zeppelin: No Quarter (Houses of the Holy, 1972)COP: V tejto maksie nahranej skladbe s prevazujucimi stredmi zneju COP tvrdo a zvyraznuju basy aj vysky, Na inych sluchadlach sa mi pri tejto skladbe taha dat equalizer do U, tu to urobia sluchadla samy. Gitarovy riff je zretelny, ale nie extremne detailny. Klavirik je farebne prijemny, rozdiely medzi klopnutiami je pocut, ale detail tiez nie je zvlast velky. Znie to neutralne, ani makko, ani tvrdo, ani fadne, ani prehrane energicky. Na uzavrete sluchadla velmi slusny priestor. Svetly zaver este neznie priostro, ale uz je to na hrane.
DT880: Ovela sirsie a vyraznejsie stredy oproti COP. Dozvuky cinelov su podstatne lepsie pocutelne. Farba gitaroveho riffu a jeto textura je jasnejsia. Detaily lepsie pocut, vsetky gitary zneju farebnejsie. Nie je to take energicke a drsne podanie ako u COP, skor take maksie, farebnejsie. Klavirik ma nadhernu farbu, basova gitara a jej dozvuk, hrajuci s klavirom, tiez. DT880 funguju ako lupa od tejto nahravky. Svetly zaver na DT880 vobec neznie ostro.
TDS-15: Zblnkotavy zvuk gitary v uvode je prekresleny velmi detailne. Basova gitara znie menej vyrazne, maksie. Bicie su menej energicke. Ziada sa pridat trocha basov. Textura gitaroveho riffu je krasne prekreslena. Som blizsie pri spevakovi, hlas je detailny. Klavirik na krasnu farbu, dozvuk je jasne lepsi nez u predoslych sluchadiel. Rozdiely medzi jednotlivymi klopnutiami su jasne pocutelne. Velmi detailne, farebne, maksie prevedenie. Akysi protipol ku drsnejsiemu prevedeniu COP. Svetly zaver je uz na hranici ostrosti.
K701: Vyraznejsia basova gitara a bicie nez u Amfitonov, energickejsi prejav. Cinele maju vyborny dozvuk. Vzdusne priestorove prevedenie. Gitarovy riff je velmi detailny, ale nie tak farebny ako u Amfitonov a DT880. Spevaka pocut velmi detailne, blizko. Trocha svetlejsie prevedenie ako u Amfitonov, trocha menej farebnosti a viac dynamiky. Klavirik je krasne zretelny, ale kovovy zvuk klopnuti Amfitony vykreslili vernejsie. Hlasny, svetly zaver je celkom v norme, neznie ostrejsie nez u Amfitonov.
SRH1440: Zblnkotajuca gitara zaplna privela priestoru, typicky znak svetleho zvuku. Basova gitara je vyrazna, bicie su energicke. Najvyraznejsie prevedenie. Gitarovy riff ma pekne vykreslenu testuru, citit vsak, ze je prisvetlena. Dosvuky cinelov su nadherne. Priestor je tak na urovni COP. Hlas je umiestneny o poznanie dalej nez u Amfitonov a K701, necitam tak spevakovi z pier, co sa mi viac pacilo. Klaviriku chyba detail a farebna vernost Amfitonov, znie dalej a tak neurcitejsie, rozostrenejsie. Zistil som z inych skladieb, ze SRH1440 nevedia verne predniest zvuky s vyraznymi dozvukmi, zvuk sa rozostruje a znie neurcito, to je diagnoza toho klavirika. V zavere uz svetlost sluchadiel znie neprirodzene a ostro, co kazi dovtedy celkom obstojny dojem.
AD900: Maksie prevedenie nez u SRH1440, ale tiez svetle. O nieco menej vyrazne, co je OK, lebo SRH1440 boli az prilis. Giratovy riff je velmi detailny, I ked svetly a menej farebny. Cinele krasne doznievaju. Priestor je velky, lahky, vzdusny, Spevak je blizsie, asi ako u K701 a znie velmi prirodzene. Niektore pasaze su prisvetle a priostre. Klavir znie ovela lepsie nez u Shuriek, ma priestorove dozvuky, ktore SRH1440 nevedeli vykreslit a preto ho nevedeli zaostrit. Tu je ako ma byt. Velmi detailny prednes, ajked nie tak farebny, ako u Amfitonov a DT880. Menej farieb aj v porovnani s K701. Zaver je napriek svetlosti sluchadiel prijemnejsi, nez u vyraznejsich Shuriek. Tieto sluchadla by boli super, maju na to predpoklady, keby neboli az tak svetle. Lenze su.
Poradie sluchadiel: 1. TDS-15, 2. DT880, 3. K701, 4. COP, 5. AD900, 6. SRH1440
Zhodnotenie: V zavere som este striedal prvu trojicu sluchadiel, aby som sa utvrdil o poradi.
TDS-15 su najlepsou lupou do nahravky, najviac tuto na stredy zaberanu nahravku rozkladaju. Tolko detailov a farieb, v takej prirodzenosti a poskytnutych, ine sluchadla neposkytli. Ajked zislo by sa im viac basov a vyraznosti bicich.
DT880 davam na druhe miesto kvoli tomu, ze ich podanie je farebnejsie a rozlisitelnost detailov vo farbach a dynamike je oproti K701 vyssia, co vedie ku onieco prijemnejsiemu posluchu. Tretie miesto
K701 je zasluzene, voci prvym dvom chybalo trocha viac farebnosti, vyraznejsieho vyjadrenia pestrosti zvukov, az na toto vsak K701 poskytli velmi kvalitny zazitok.
COP kladiem pred
AD900 len preto, ze ich drsnejsi prejav sa na rock viac hodi. Ich zvuk mi inak znie v stredoch trocha zastreto a uzsie a detail nie je na urovni AD900. Keby AD900 neboli tak svetle, posunuli by sa vyssie.
SRH1440 ma sklamali neschopnostou kvalitne spracovat dozvuky. Na toto som uz narazil aj u SRH940, myslel som si vtedy, ze slo o vysledok uzavreteho designu. Teraz ale zistujem, ze to je vlastnost modelov Shure ako taka. SRH1440 maju slabinu v prednese priestoru napriek tomu, ze su otvorene. Tato skladba je mimoriadne specificka mnozstvom zvlastnych zvukov v stredoch s dlhsimi dozvukmi. Sluchadla, ktore dostatocne necitia priestor, ju dobre nezahraju. Na moje velke prekvapenie u inak specialne detailnych Shuriek klavirik znel kvoli zle vyjadrenym dozvukom rozostrene. Napr. AD900 klavirik a siriace sa dozvuky jeho klopnuti vyjadrili famozne. Aj uzavrete COP vyjadrili klavirik presnejsie, hoci ani tu nebol extra zretelny.
-- 18. 11. 2012 23:10 --zaner: hard rockDeep Purple – Lazy, Smoke On The Water (Machine Head, 1972)TDS-15:1) Lazy: Detailny, vyrazny, farebne verny, priestorovy uvod. Jednotlive nastroje su vyborne lokalizovane a detailne vykreslene. Pestra cast, kym sa to nerozbehne, je uzasna. Po rozbehnuti je rozlisitelnost nastrojov nadalej zachovana, da sa sledovat co si vyberiem. Vyborne vyvazeny zvuk, akuratna miera basu, nehra to svetlo ani ostro, ma to primerane dynamiky, je to zabava. Skvele!
2) Smoke On The Water: Gitarovy riff je detailny, pocut mu texturu. Bas je primerany. Este viac dynamiky a impaktu bicich by som zniesol. Zvuky su vyborne odlisene. Solo elektrickej gitary od 3:00 je vyborne farebne a detailne, v tejto casti aj bicie viac zaberu.
DT880:1) Lazy: Viac priestoru, dynamiky a vyraznosti v instrumentalnom uvode ako s TDS-15. Skvely uvod a rovnako aj nasledna viacnastrojova instrumentalna cast druhej minuty. Vyborna rozlisitelnost zvukov, lokalizacia, detail. Po rozbehnuti ma basova gitara vacsi impakt. Je to take doraznejsie, agresivnejsie prevedenie, nez ake dali Amfitony, ale menej presne, detail tejto rozbehnutej casti nie je az taky, ako u Amfitonov.
2) Smoke On The Water: Dynamickejsie vykreslenie uvodu. Zaciatok je s Beyermi zabavnejsi, nez s Amfitonmi. Impakt bicich je vacsi a hodi sa sem. Nie je to take analyticke ako s Amfitonmi, detail a odlisitelnost zvukov nie je na ich urovni, ale znie to zivsie, zabavnejsie, pestrejsie, vie to nadvihnut. Pasaz od 3:30 je skvela. Kto mate radi stary hard rock, DT880 su pre vas.
COP: 1) Lazy: Uvod nema az tolko priestoru, ako u DT880. Bas je vyborny. Nastroje su dostatocne vyrazne, vyborne odlisene. Ma to dostatocny dôraz a agresivitu. Znie to pomerne blizko, som v diani. Toto sa mi zatial od COP najviac paci, mozno su to hardrockove sluchadla.
2) Smoke On The Water: Textura gitaroveho rifu je zretelna. Uvod zaujme surovostou a dynamikou. Bas je pravy, hlboky, akoby som bol na koncerte. Nastavitelny bas na COP je vyhodou, bas je perfektny. Zivsi, surovejsi prednes, nez u Amfitonov aj DT880. Uzsie stredy, menej farebnosti, zato viac agresivity a surovosti. Proste ine prevedenie nez predosle sluchadla.
K701:1) Lazy: Vyrazny, detailny uvod. Instrumentalna cast 2. minuty je podobne detailna ako u Amfironov, ale je zahrana agresivnejsie a viac basovo. Aj po rozbehnuti to ma grady, potrebnu vyraznost, basovy impakt, som vtiahnuty do deja. Tieto K701 su nejake ine, nez K702, co som mal v septembri. Skvele! Amfitony boli take maksie, analytickejsie, velmi presne, K701 ku presnosti pridavaju vacsi basovy impakt, viac agresivity a viac priestoru.
2) Smoke On The Water: Vyborne vykresleny gitarovy riff a cineliky uvodnej casti. Vyborne bicie. K701 zneju sice svetlejsie nez predosle sluchadla, nie je to vsak prilis, hraju v podstate neutralne, slusne dynamicky, basova gitara je dobre pocut. Je to take presne analyticke prevedenie, Beyery DT880 viac vykreslili farby v stredoch a ponukli o nieco viac zabavy.
SHR1440:1) Lazy: Velmi vyrazny, az ostry zaciatok. Priestor ako z uzavretych sluchadiel. Velmi presny, detailny prednes s prikladnym odlisenim a lokalizaciou nastrojov. Dozvuky cinelov su vyborne. Basu a dynamiky je prirodzene, nechyba. Prednes neznie prilis svetlo. Vo vyraznosti a rozlisitelnosti zvukov vratane hlasu aj basovej gitary Shurky vedu.
2) Smoke On The Water: Textura uvodneho riffu je vyjadrena najpresnejsie. Cineliky su skvele. Maly bubon mi znie uz prilis vyrazne a svetlo. Je to velmi energicke prevedenie. Po rozbehnuti mi to znie az moc tvrdo, farebnost stredov je potlacena, vacsia svetlost mi uz vadi. Typicky tvrdy a malofarebny prejav nizkoohmovych svetlych sluchadiel. Pomalsie Lazy bolo ovela lepsie, nez rychlejsie Smoke On The Water s vela cinelmi.
AD900:1) Lazy: Zaujimave priestorove prevedenie uvodnej casti, zvuk solovej gitary je vyrazny a farebne zaujme. Po rozbehnuti je to nadalej zaujimave, ale cinele nezneju uz celkom komfortne, svetly charakter sluchadiel sa prejavuje. Zaverecna cast znie uz ostro.
2) Smoke On The Water: Uvod je zaujimavy, ale citit z neho vacsiu svetlost, cinele nie su celkom prijemne. Je to podobne ako u SRH1440, len menej energicke, snad este svetlejsie, basova gitara je menej vyrazna. Takto svetly prejav sa ku tejto skladbe nehodi.
Poradie sluchadiel: 1-2 K701, 1-2. DT880, 3. TDS-15, 4. COP, 5. SRH1440. 6. AD900
Zhodnotenie: AD900 sa ukazali ako najsvetlejsie, preto dopadli v tejto discipline na konci.
SRH1440 boli dobre v pomalsej instrumentalnejsej Lazy, ale v rychlejsej Smoke On The Water s viac cinelmi vacsia svetlost vadila.
Custom One Pro hrali agresivne, co sa ku hard orcku hodi, ale s uzsimi stredmi, na ukor farieb a rozlisitelnosti v stredoch.
TDS-15 zahrali Lazy detailne a zabavne zaroven, u Smoke On The Water stracali na slabsom base a slabsom impakte bicich.
DT880 priniesli vela pestrosti, farebnosti, zivota spolu s vybornou dynamikou, najzabavnejsie prevedenie.
K701 boli ako oby presne, prekvapili basovym impaktom, dynamikou a malou mierou svetlosti, boli takmer celkom neutralne. Boli presnejsie a detailnejsie ako DT880, ale menej farebne a zabavne ako DT880.
-- 18. 11. 2012 23:21 --zaner: alternative rock, folk rockR.E.M. - Drive (Automatic for the People, 1992)COP: Bas je vyrazny, stredy su trocha potlacene. Harmonikovy zvuk je malo vyrazny. Citim akusticky tlak z basov, ale znie to prilis temno. Elektricke gitary po 2. minute su naopak prilis vyrazne a ostre, takze temny charakter sa zmenil na vyrazne V-ckovy. Kym v predoslej nahravke so slabsimi basmi a vyskami V-ckovy charakter COP nevadil, v tejto nahravke, ktora ma kvalitne vsetky pasma, je V-ckovy charakter na skodu. Potlaca stredy, ktore su v danej skladbe najpodstatnejsie.
AD900: Vysoky detail, vyrazny bas, svetlo znejuci hlas. Vyssia razancia nahravky robi AD900-kam problemy, je to prilis energicke v hlasnejsich pasazach. Svetla energicka elektricka gitara po 2. minute nie je prijemna. Je to velmi ine nez s COP, ale tiez to nie je ono. Skluchadlam tato skladba charakterovo vobec nesadla.
SRH1440: Gitara je farebna, bas ma vybornu farbu. Ale nahravka je aj pre tieto sluchadla akosi hlasna, prilis energicka. Tichsie pasaze su OK, ale hlasnejsie zneju tvrdo a bezfarebne. Ani Shurkam to nesadlo. Zaujimave, na tomto som testoval pred par dnami spunty a tym to charakterovo nevadilo.
K701: Toto je nastastie ine. Energia nahravky je primerane sluchadlami absorbovana, prednes je ovela kultivovanejsi, nez u predoslych 2 sluchadiel. Ale stale to znie tvrdo a v speve pocujem sykavky. Ovela lepsie nez u predoslych 2 sluchadiel, ale ani K701 tato skladba celkom nesedi. Hraju, ale nie su z toho stastne.
DT880: Tvrdost je potlacena, zjavili sa farby, dozvuky. Basova gitara je vyrazna, zniesol by som aj menej basu, ale da sa. Spevak tak nesykoce. Harmonikovy nastroj je pekne farebny a dostatocne vyrazny. Bicie maju priestor.
TDS-15: Tieto sluchadla az tak nebasuju ako DT880, co je na uzitok a umoznuje lepsie otvorit stredy. Farby su vyjadrene najlepsie. S Amfitonmi nahravka znie celkom OK. Ak sa to neprezenie s hlasitostou, pocuvanie je prijemny zazitok. Neskutocny rozdiel oproti AD900 a SRH1440, ktore si s tymto typom nahravky nevedeli poradit – nieco podobne ako Frank Zappa vyssie.
Spomenul som si, ze som toto testoval so spuntami. Len tak zo zabavy som do testu tejto natvrdo a velmi energicky husto zmastrovanej skladby na zaver zahrnul aj Vsonic GR07 a Sony MH1C.
Poradie sluchadiel: TDS-15, DT880, COP, K701, SRH1440, AD900
Po zahrnuti spuntov: GR07, TDS-15, DT880, COP, K701, MH1C, SRH1440, AD900
Zhodnotenie: Poradie je samozrejme ovplyvnene tym, ze svetlym sluchadlam takto zmastrovana nahravka vobec nesadla.