Porovnání Sennheiser HD515 a HD558
Něco o sluchátkách -
Chtěl bych sepsat pár řádků o těchto dvou otevřených modelech a porovnat jejich zvukovou kvalitu. Jedná se o otevřenou konstrukci, obě vypadají velmi podobně až na zevnějšek mušlí. Obě jsou velmi pohodlná. Řekl bych ale, že mušle u 515 jsou trošku jiné, ve spodní části je malá škvírka mezi hlavou a náušníkem, kdežto 558 sedí akorát. Náušníky u 558 se mi zdají lehce měkčí. Dále bych řekl, že 515 mají nepatrně větší přítlak. Oboje jsou to ale velmi pohodlná sluchátka, dobře sedí na hlavě a uši se nepotí ani po tří hodinovém poslechu. Co se designu týče, tam se mi více líbí 558, které mají elegantnější vzhled, kdežto 515 trošku vyčnívají spíše šedivým žebrováním na mušli, oboje jsou to, ale pěkná sluchátka tam není moc co vytknout.
Zapojení -
PC (Asus Xonar DX, Přehrávač Foobar) → Optický kabel → Harman Kardon HK 3490
Nepoužil jsem žádný EQ, přidání basů či výšek na receiveru.
Zvuk -
Výšky: Významné zlepšení pro 558. Výšky u 515 byly často až výrazné a v některých případech agresivní, ale v podání 558 nejsou agresivní, jsou příjemné na poslech, jsou lépe slyšet detaily než-li u 515tek.
Středy: No musím přiznat, že tady jsou na tom mnohem lépe 558 než 515. Středy jsou zkrátka lépe rozeznatelné a také bych řekl, že u 515 bylo znát, že středy jsou schované za basy, zde ten pocit utopenosti středů rozhodně nemám.
Basy: Ano, moje nejdůležitější položka na seznamu. Ze začátku, jsem neměl pocity žádné, jelikož vím, že je nutnost sluchátka řádně rozehrát, když jsem si je letmo poslechl při prvním zapojení tak basy byly jako když nebyly. Ovšem po rozehrání, to bylo jiné, oproti 515 jsou lepší skoro ve všem, jdou pěkně rozeznat, jdou i hlouběji, nezakrývají jiné pásma, jsou rázné jak to mám rád ovšem 515 mají tu výhodu, že jich je více, což potěší hráče.
Prostor: mají oba páry pěkný to se musí uznat, těžko vybrat ty co jsou na tom jednoznačně lépe. Oboje proto hodnotím jako sluchátka s výborným podáním prostoru, ale přeci jen bych se rozhodl pro 558, separace nástrojů při hudbě je na tom lépe, u her je to spíše nerozhodně.
Závěr -
Myslím, že je patrné, že jasným výhercem jsou HD558, ovšem 515 se nemají za co stydět. Pokud bych to měl shrnout, tak 515 bych doporučil především hráčům, pro hraní na doma co chtějí lepší zvuk než nabízejí i dražší herní sluchátka a při poslechu moderních žánrů jako techno či trance rozhodně také jistě stojí za zkoušku. HD 558 jsou mým favoritem pro hudbu svým vyrovnanějším přednesem, poslouchám soundtracky jak filmové tak herní, nějaký ten rock a také mého oblíbence Eminema, kde 558čky u jeho výrazného hlasu naprosto excelují. U her je u nich potřeba posílit basy na můj vkus a možná potěší, že 558 dosahují vyšší hlasitosti bez výrazného zkreslení. Oboje jsou to velmi dobrá sluchátka. Vzhledem k ceně, si ale myslím, že stojí za to si připlatit ve prospěch 558, ale to už záleží které kdo zvolí raději.