Kolik připlatím za nákup sluchátek při koupi mimo EU?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 1. 4. 2017 13:55

Nákup sluchátek ze zahraničí se stává čím dál tím častějším, především u těch lepších kousků, které v ČR ani v Evropě neseženeme. A tak se tu samozřejmě často objevují dotazy, kolik si člověk připlatí za všechny daně, Cla a poplatky. Mám tu čerstvou fakturu od Fedexu, tak uvedu jeden příklad pro osvětlení situace.

Dovoz sluchátek ze zemí mimo EU přes Fedex:

1) Výše ceny zásilky se určuje i včetně poštovného, je tedy nutné si ohlídat, aby prodejce měl částku za poštovné jasně uvedenou ve faktuře. Pokud je poštovné zadarmo či v ceně, můžete následovat Mrazíkovu radu a poštovné preventivně napsat do poznámky při platbě přes Paypal. Upřímně nevím, zda bude lepší uvést free shipping, shuipping included in the cost nebo si vymyslet vlastní částku a napsat třeba shipping 15$.

Pokud nikde na platebním dokladu nebude poštovné uvedeno, dopravce přičte poštovné dle jeho tabulek a my tak zaplatíme zbytečně více.

V našem příkladu berme cenu zásilky 10 000 Kč, z čehož 9 500 Kč budou sluchátka a 500 Kč poštovné.

2) Pokud cena zásilky přesahuje 150 Euro, zaplatíme Clo. To je u sluchátek pouhé 1,5 % (u přenosných přehrávačů by to mělo být 3,4%)

V našem příkladu tedy Clo činí 150 Kč.

3) Pokud zásilka přesahuje hodnotu 22 Euro, zaplatíme DPH, na sluchátka a přehrávače 21%. Do základu pro výpočet DPH se bere cena zásilky(sluchátka+poštovné) a k tomu se přičte i v předchozím kroku vyměřené CLO.

V našem příkladu 21% z 10 150 Kč, tedy DPH činí 2 131,50 Kč.

4) Předpokládejme, že se necháte zastupovat v celním řízení dovozcem, v tomto případě firmou Fedex. Ten si za toto zastupování naúčtuje 2,5% z částky vypočítané celníky. Minimum ale představuje poplatek 340 Kč. Pokud tedy cena zásilky nepřesáhne nějakých 64 000 Kč(cca 2 500 USD), nějakých 2,5% se nás netýká a vždy prostě zaplatíme 340 Kč.

V našem příkladu tedy poplatek činí 340 Kč

Sluchátka objednaná za 10 000 Kč nás tedy celkem přišla na 12 621,5 Kč.

Obecně lze tedy při nákupu sluchátek, s cenou pod 2 500 USD a dopravou firmou Fedex, počítat s tímto vzorcem:

((cena sluchátek + cena poštovného)*1,015)*1,21+340

Možná je to blbost, kterou si každý dokáže spočítat na webu celí správy, ale třeba to někomu pomůže a ušetří čas.

Upozornění: Nejsem žádným odborníkem na české celní předpisy, výše uvedené pouze vychází z mých osobních zkušeností s dovozem sluchátek ze zemí mimo EU.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod sarga 2. 4. 2017 10:32

Pokud jsem pochopil dobře, tak ten poplatek 340,- kč je minimum, ale i maximum. Ale jen do částky 2500,-USD.
Františku, jak je to s bazarovým zbožím. Musí se člověk nějak prokazovat, že je to použité zboží? Tam asi to celní řízení, si kupující tady u nás musí vyřídit sám. A prokázat, že je to bazar, ne?
QP1R,MojoPoly,Tidal,Roon
sudekl@seznam.cz
sarga
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 2. 4. 2017 10:37

To je jedno, jestli bazar nebo nové. Ve všech případech musíš doložit kolik tě stálo zboží a kolik doprava. Vyclení si můžeš udělat sám nebo ho nechat na dopravní službě za poplatek. Jsem toho názoru, že je lepší jim dát pár stovek, než protrpět vyclení osobně. Mám vyzkoušeno, že jak u nového, tak i u bazarového zboží stačí výpis o PayPal transakci. Ještě se mi nestalo, že by to někomu bylo málo. Krom výpisu o platbě, chce deklarant i popis a účel použítí zboží => použitá/nová sluchátka pro soukromé použití.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 2. 4. 2017 11:07

sarga píše:Pokud jsem pochopil dobře, tak ten poplatek 340,- kč je minimum, ale i maximum. Ale jen do částky 2500,-USD.
Františku, jak je to s bazarovým zbožím. Musí se člověk nějak prokazovat, že je to použité zboží? Tam asi to celní řízení, si kupující tady u nás musí vyřídit sám. A prokázat, že je to bazar, ne?

Poplatek je 2,5% z celní částky, ale minimálně 340 Kč. Pokud tedy po tobě celnice nebude chtít za DPH+CLO aspoň 13 600 Kč(teda zboží za nějakých 64 000 Kč), tak těch 2,5% je menších než 340 Kč, ale ty stejně zaplatíš těch 340 Kč, protože to je minimum o co si Fedex vždycky řekne.

Každý dopravce má ten poplatek jinak, ale z mé zkušenosti to má i DHL a UPS v podobných cenách.

Ohledně osobního proclení, vyzkoušel jsem si několikrát variantu, když jde zásilka přes Českou poštu. To se člověk vypraví na kouzelnou poštu 120 v Praze, zaplatí poplatek 99 korun i tak a navíc jedná s celníky, kteří nejsou úplně konzistentní v tom, co požadují.

Při zásilce přes Fedex či DHL se musí řešit celníci na Ruzyni a k tomu jsem upřímně nikdy neměl dost odvahy ani odhodlání.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent