zino333 píše:MHOE píše:Daleko raději bych oslavoval společnosti typu Schiit Audio nebo Verum Audio se střízlivými cenami (a maržemi) než ty zbylé námi diskutované příklady.
Dovolím si skromný odhad vývoja týchto spoločností v budúcnosti. Schiit začínal ako výrobca cenovo dostupných zariadení pre slúchadlá ale s nimi deklarovanými tvrdeniami o nekompromisnej zvukovej kvalite. To sa týkalo úplne prvých produktov ako Lyr, Asgard, Valhalla. Dnes sú už na svete 2. alebo 3. generácie týchto modelov, pričom pri uvedení každého deklarujú výrazný posun v zvukovej kvalite, konkurujúci high-endovým riešeniam. Papier aj internet znesie a aj keď ponúkajú skvelé veci, realita je taká, že ak chceli zvukovou kvalitou dohnať špičku, musíš u nich vyskladať kombo Yggdrasil a Ragnarok 2 za približne 4200€. Takže sme s cenou opäť vo výšinách a navyše s obrovskými rozmermi. Zrazu ani to Hugo TT 2 s použitými technológiami nevyzerá s cenou tak zle, berúc do úvahy už implementované riešenia na čistenie či už zdrojového signálu alebo aj špičkovo vyriešeného napájania. Treba pripomenúť, že vyriešiť tieto veci externe a kvalitne môžu poriadne zatočiť s bankovým účtom a naozaj výrazne navýšiť náklady. Zrazu mi Chord, s jeho niché produktami, vychádza lepšie a paradoxne aj lacnejšie ako Schiit.
Verum Audio je zatiaľ projekt založený jedným človekom, extrémne šikovným audiofilom a konštruktérom. Prajem mu megaúspech. Ale spomeňme si na Hifiman a jeho prvé modely. Koľko stáli HE-5, HE-6 pri uvedení na trh? A koľko stoja dnes vrcholné modely Hifimanu? Pri Verum Audio si skromne dovolím odhadnúť podobný vývoj ako mal Hifiman alebo Audeze. Je to len otázka času a Verum 1 bude pekná nostalgia. Preto ak hrajú skutočne tak dobre, v žiadnom prípade by som sa ich nezbavoval. Po rokoch možno získajú na cene...
Je zajímavé, že zmiňuješ staré dobré Hifimany! Verum 1 mi do velké míry připadají jako jejich duchovní nástupce. Svým způsobem kombinují tonální přívětivost HE-500 s vyšší mírou transparentnosti slyšenou u HE-6tek. Jejich bas ale není tak hutný, spíš v tomto smyslu připomenou linearitu a suchost HE-4. Jo, to byly časy... to byly časy.
Je pro mě vcelku těžké reagovat na srovnání Chord vs Schiit nebo na trh převodníků a zesilovačů obecně. Rozdíly v rámci těchto prvků sluchátkového řetězce jsou řádově nižší než u sluchátek, což lze podložit jak měřeními, tak uchometricky. Cokoliv nad prvních pár stovek dolarů je z mého úhlu pohledu loterie, ve které ve finále nejde o nic jiného než o subjektivní hodnocení konkrétního posluchače, zda je schopen slyšet a zároveň ocenit
( = pozitivně vnímat) přidané/odlišné nuance ve zvukové reprodukci. Patřím mezi ty, kteří věří tomu, že dnes standardně prováděná měření neukazují celý obrázek a že s vyšší cenou obvykle roste i subjektivně vnímaná kvalita zvuku, zároveň však ale zastávám názor, že ta kvalita neroste dostatečným způsobem.
Jinými slovy řečeno: Kvalita dnešních levných zesilovačů a DACů je natolik vysoká, že "high end" vyloženě zahanbuje. A platí to i o Yggdrasilu, který sice chápu jako vysněný dlouholetý "statement of art" projekt (který pomohl nastartovat "R2R" vlnu), z pohledu dnešního audiofilního světa mi však celkově moc smysl nedává. Yggdrasil je ostatně okrajovou záležitostí i pro Schiit samotný, který se vícekrát vyjádřil ve smyslu, že jeho business stojí daleko víc na levnějších produktech typu Magni a Modi. Což mi naopak perfektní smysl dává a chtěl bych, aby to tak zůstalo i nadále. Tam si vysoký standard stále drží. Mojí optikou - kdy cokoliv nad cenovkou Bifrost 2 nebo Monolith Liquid Platinum už vnímám jako hifi onanii
(ano, to platí i o mně samotném a mých současných komponentech) - je tedy otázka toho, zda dává větší smysl Ragnarok 2 + Yggdrasil nebo Chord TT2 zcela irelevantní, protože mi prostě nedává valný smysl ani jedno.
Vyvalit těžké prachy na něco, co bude znít fajn, to není až tak těžké - jak vidíme v dnešním "Head-Fi" světě běžně. Avšak nabídnout trhu něco dobře znějícího za levný peníz, to teprve vyžaduje chytrost a um. Inovovat je třeba, pravda, ale já už asi vždy budu fandit spíš těm, kterým jde o maximalizaci kvality v rámci zaplatitelných částek. Právě tito totiž udrží naše hobby naživu, právě tito přilákají nové audiofily. Ne multitisícidolarové zesilovače a převodníky.