Zelenanie materialu je typicka vlastnost medi - ide o tzv. patinu z dovodu oxidacie, neviem, co sa da tomu nejako vyhnut, mozno pouzivat kablik vylucne vo vakuu (napr. vo vesmire

). Preto je lepsie kupit kabel cierny ako priesvitny, aj ked je nemusi vyzerat tiez najlepsie.
To zozltnutie, ktore spomina martas38, je skor zltnutie gumy/silinovu/plastu v suvislosti s UV ziarenim. Typicky to robia priesvitne obaly na mobiloch, kupujem ich kazdych par mesiacov kvoli tomu nove. Aj vcera mi jeden novy prisiel.
@pseudomagick - trochu som sa stratil, asi to nedam precitat vsetko, ale ty teraz zhanas prenosne audio? Nie si trochu daleko od svojho zameru?

Mimochodom, ak tolko pitvas kazdy detail pri sluchatkach, tak si myslim, ze prenosne audio pre teba nie je. Vsade je to o kompromisoch ci uz s kvalitou zvuku alebo materialu, vydrzou baterie, dosahu a vypadkami BT, pohodlim a pod. Momentalne asi nie su na trhu sluchatka, ktore by sa rovnali kablovym sluchatkam za povedzme 1000eur. Mozno Ananda BT, ale tie zas nemaju ANC. Na druhej strane, ak by aj robili drahe nekompromisne prenosne sluchatka, nie kazdemu by sa pacilo, ze kvoli baterii ich za par rokov musia vymenit. Mozno zvaz nieco ako je Fiio BTR5 alebo Fiio UTWS5, iBasso CF01, tam vymenis casom len toto male zariadenie a sluchatka zostavaju. Ani tam vsak nie je uplne idealny stav, maloktore z tych, co by za to stali, maju LDAC a tak zvuk utrpi pri BT prenose. Myslim, ze prave BTR5(2020) LDAC ma.
Ja som rozhodnuty kupit nove Sony XM5, hned ako skonci leto. Nie su TOP, ale na prve pocutie je ten zvuk uz inde ako starsie verzie. Mam XM2, ale pocul som aj XM3 a XM4 a ten dunivy zvuk sa neda s EQ pri tychto modeloch nijako rozumne napravit.