Něco tedy napíšu.
Tak trochu jsem si "upletl bič", neboť popsat rozdíly čtyř či více in-earů není snadné.
Třeba to ale někomu pomůže ve výběru.
Prolog.
Nicméně jak už jsem napsal výše, tak při výběru IEM jsou důležité tyto 2 možnosti:
a) Poslechnout a až pak platit (tonalita, synergie s DAPem atd.)
b) Koupit IEM v obchodě, aby v případě nespokojenosti je bylo možné vrátit a získat své peníze zpět
Tím myslím nekupovat drahé IEM na blind z druhé ruky, aniž by IEM nebylo možno vrátit.
Recenze uživatelů nemusejí být vždy vypovídající a zcela hodnověrné.
A určitě to není to tím, že by si ten či onen recenzent vymýšlel.
Proč se tedy recenze tak často liší?
Osobně si myslím, že je to proto, že:
1) ne každý slyší stejně (sluchové vjemy se mohou trochu lišit)
2) záleží na DAPu a synergii s IEM
3) záleží na použitých nástavcích (možná i v rozdílnosti zvukovodů)
Z toho vyplývá, že ani moje srovnání nemůže být zcela objektivní či univerzální.
Vzhledem k tomu co jsem uvedl výše se tedy zříkám odpovědnosti za následky tzv. hypu ke koupi,
resp. utracení jakékoli finanční částky na základě mých následujících dojmů z poslechu.
Jsou pouze 2 rady, které jsou ryze objektivní (a je nutno je brát zcela vážně) jsou:
a) Důvěřuj, ale prověřuj.
b) Jeden jediný poslech na vlastní uši je lepší...než 100 cizích recenzí či dojmů.
S velmi velkou pravděpodobností se však dá (do určité míry) spoléhat na tzv. konsenzus (obecná shoda mnoha lidí a uší).
Pokud se však 50 lidí shodne, tak už to jde mimo mně a nebudu nikým nařčen z hypu ke koupi.
-- 13. 8. 2022 03:40 --Asi začnu tím, že napíšu základní info k in-earům jednotlivě a pak je porovnám.
Oriolus MKII (1xDD, 3x BA)
+ výborný bas a špičkové střední pásmo (1/2 cesty k basshedům)
+ výborně sedí v uchu
+ IEM na dlouhý a neúnavný poslech
+ výborné rozlišení (ne však špičkové)
- výšky (sice tam jsou, ale na rozdíl od basů nevyčnívají)
- zvukově velmi slušný kabel, ale časem oxiduje (zezelená)
64 Audio U12t (12x BA)
+ asi nejlepší podání prostoru (soundstage téměř jako 64 Audio Fourté)
+ špičková separace a výborné rozlišení (viz negativa)
+ vynikají přesnost ve frekvencích (viz negativa), pokud někomu nevadí zvuk lehce do "U"
+ výborné zpracování
- sub-bas není dotažený (nejde tak hluboko jako u F7U či ES Velvet, viz pozn. č. 2)
- vysoká teplost zvuku (viz pozn.)
- skořepina nekopíruje anatomii ucha (vnitřní strana U12t je úplně plochá)
Pozn. Teplost U12t není vhodná k teple znějícím DAPům, ale spíše tonálně světlým.
Snad by k snížení teploty a přidání jakéhosi jasu pomohl ryze stříbrný kabel.
Naopak výhoda této teplosti je v tom, že U12t je možné poslouchat velmi nahlas, aniž by zvuk byl agresivní (řezavý).
Nicméně osobně považuji teplost zvuku za jakousi mírnou zastřenost.
Pozn. č. 2
Ne úplně dotažený sub-bas mě docela od koupi U12t odradil.
Mám pocit, že u IEM za 55k je to nepřijatelné.
Rovněž k tomu přispěla i ona zmíněná teplost zvuku (musel bych dokupovat stříbrný kabel).
-- 13. 8. 2022 03:53 --Noble K10U (10x BA)
+ nejčistší zvuk jaký jsem kdy z IEM slyšel (světle laděné)
+ bezchybné ladění od basů po výšky (viz negativa), pokud někomu nevadí zvuk lehce do "U"
+ špičkové hliníkové zpracování
- menší soundstage a podání prostoru
- při vysoké hlasitosti může být zvuk v některých skladbách lehce agresivní (Viz. pozn. č. 2)
- dle synergie tedy lépe volit tepleji znějící DAP (např. "velvet sound" od AKM)
- kabel pro ostudu (plasťák za cca 2 dolary s paměťovým drátem, viz pozn.)
Pozn. Takový kabel dát k IEM za $1,599 (původní cena) je průšvih a ostuda.
Asi nejhorší kabel, který jsem kdy viděl.

Pozn. č. 2
Zkoušel jsem ke K10U připojit hybridní kabel Forza Audioworks a zvuk už byl velmi na hraně v ostrosti.

Astell&Kern A&futura SE200, 64 Audio U12t, UM Mest MKII , Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Beat Audio Vermilion, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50