Ekvalizace sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod svlastik 25. 11. 2024 09:56

Kamasu píše:Ne hochu, blbosti tu plácáš zas jen ty. Já si nic nepletu, to si naopak ty pleteš pojmy i kdeco dalšího a zjevně nechápeš a nevíš o čem mluvím (ani o čem mluvíš ty sám). Žádný "kolečko gain," to tu zas matláš pátý přes devátý aniž by chápal o čem je řeč. Gain je zisk (například zesilovače), to není regulace hlasitosti a nemá to s ní nic společnýho. Ekvalizace mění úroveň/hlasitost jednotlivých frekvencí, kolečko volume mění úroveň/hlasitost všech frekvencí naráz. Takže jak jsem řekl, ekvalizace je vlastně jen jinej způsob regulace hlasitosti. Prostá elementrátní logika nic víc.

Né hluchý páprdo. Gain a ekvalizace je to samý, volume je něco úplně jiného. Gain a ekvalizace není žádný zisk, používáš špatný pojem, jejich regulací buď uměle vybudíš nebo uměle utlumíš zvuk. Volume zvuk přirozeně zesiluje chová se úplně jinak.
Pak jen záleží na samotném výrobku a taky na posluchači jak je ta umělost kvalitně vytvořená. Já bych třeba na nějakém výrobku nesnesl ani 1,5db, ale hluchoň co si myslí, že ekvalizérem přidává volume na určité frekvenci, to nemá problém vybudit na 10db a poslouchat ten přibuzený humus. Ale takhle přibuzené to já můžu poslouchat jen na fakt perfektní mašině, třeba typu RME-ADI2. Nemyslím, že je perfektní celkově, myslím jen to, že jsem se dosud ještě nesetkal s lepším výrobkem, který umí takhle svěle pracovat s ekvalizací. Ale zvuk z něj leze pro sluchátka do max. částky 15 tisíc. Tím pádem by teoreticky mohl člověk mít k RME ADI 2 jen jedny sluchátka a s různými schématy, pak má vlastnosti všech podobně detailních sluchátek a jen si měnil schéma.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tibormi 25. 11. 2024 10:14

Z wikipedie: Equalization, or simply EQ, in sound recording and reproduction is the process of adjusting the volume of different frequency bands within an audio signal.

od jinud: At its core, “gain” in audio speaks to the difference of input level between the input and output of an amplification circuit.

Takže gain a eq nie je to samé, svlastik už nepleť prosím Ťa.
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 25. 11. 2024 10:43

Tibormi já Ti to vysvětlím úplně jednoduše.
V podstatě je gain teoreticky 1-pásmový ekvalizér. Proč? Protože to může být soft bez zesilovače, zejména pro DJ.
Ale obvykle máš minimálně 2(výšky basy) a 3 pásmový ekvalizér(výšky středy basy) - gain je takový jejich komplet.
Pak je vícepásmový ekvalizér klidně 12-20 pásem, ale na tomhle vůbec nezáleží. Záleží jen na tom, když to zvedneš a jak to budí, nebo tlumí, jestli na dvě věci, nebo jestli parádně. Parádně znamená můžeš to potáhnout na 5db nahoru nebo dolů a víc...
Samozřejmě může být parametrický software, ale na tom fakt vůbec nezáleží. Je to přístrojem, klidně tam máš 20 pásem v nastavení a stejně to nepotáhneš přes 2db. :D
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod introvert 25. 11. 2024 11:02

Co to je za bludy s těma 2 dB ? :shock:
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 25. 11. 2024 11:36

Výborně svlastiku, těmahle posledníma příspěvkama jsi prokázal jediný, že je to přesně jak říkám a ty nemáš sebemenší tušení o čem se to tu pokoušíš plácát, motáš pátý přes devátý a o tejhle problematice nevíš v podstatě vůbec nic.
svlastik píše:Gain a ekvalizace je to samý, volume je něco úplně jiného.

Ne chlapče, Gain a ekvalizace není to to samý, gain je gain a ekvalizace je ekvalizace, dvě naprosto odlišný věci. A "volume" je třetí věc opět naprosto odlišná od těch prvních dvou.
svlastik píše:Gain a ekvalizace není žádný zisk, používáš špatný pojem,

Ne, Já ty pojmy používám správně, to ty nevíš co ty pojmy znamenají. Ale náhodou máš pravdu v tom, že gain a ekvalizace není žádný zisk, to jen gain je zisk, ekvalizace je ekvalizace.
Já si žádný pojmy nepletu, jak vidíš, to právě ty motáš dvě naprosto odlišný věci dohromady. Anglické slovo gain znamená česky zisk a v tomhle případě jde o zisk zesilovače. Dovzdělat se co to je se můžeš tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zisk_(elektrotechnika)

Co je to ekvalizace se doučíš například zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Equalization_(audio)
svlastik píše:jejich regulací buď uměle vybudíš nebo uměle utlumíš zvuk. Volume zvuk přirozeně zesiluje chová se úplně jinak.

Ziskem teda hochu zvuk fakt neutlumíš, to by pak byla ztráta a to je přesnej opak zisku. A jak bys jako uživatel chtěl na hotovým zesilovači regulovat jeho zisk to snad ani radši nechci vědět. :lol: Jak říkám, plácáš naprostý nesmysly.

Ale tedy ještě jednou a polopatě:
Zisk zesilovače je poměr mezi výstupním a vstupním výkonem nebo amplitudou signálu.
Ekvalizace je regulace hlasitosti jednotlivých frekvencí (či frekvenčních pásem) audio signálu nezávisle na sobě navzájem.
Kolečko "Volume" je regulace hlasitosti všech frekvencí audiosignálu naráz.
svlastik píše:hluchoň co si myslí, že ekvalizérem přidává volume na určité frekvenci

A matlal co si myslí, že ekvalizérem se nepřidává/neubírá volume na určitých frekvencích je technickej neználek, kterej nemá šajna o čem se to pokouší plácat a proto z něj padají jen samý takovýhle nesmyslný bláboly.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 25. 11. 2024 12:00

Kamasu, držím Ti v Tvé osvětě palce. Ale mysím, že je to marný :-D
PS: Svlastik zneužívá svobody a anonymity internetu k šíření těch svých blábolů. Každou větou, rádoby nějakým technickým pojmem či popisem technického řešení jen dokazuje svoji až naivní neznalost. Nevím, zdali to z jeho strany není provokace. Nicméně si myslím, že to zdejšímu fóru, jako místu, kam chodí spousta běžných spotřebitelů pro nějakou radu, velmi škodí.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 25. 11. 2024 12:51

svlastik, bohužel Ti musím oznámit, že má hranice trpělivosti byla opakovaně tvrdě atakována. Již nemám chuť věc dále řešit pouhou domluvou a nechávat Tě plevelit toto fórum. Respektive nechávat Tě neustále vyvolávat agresi ve vláknech, protože ostatní diskutující prostě nemohou pozřít Tvé texty. Indikátorem radikality stavu jsou hlavně lidé, kteří v jiných případech zůstávají v klidu a nad věcí.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod svlastik 25. 11. 2024 12:57

kamasu Ty jsi nejen hluchý, ale v životě sis nesedl ani za pult a budeš taky kvákat o ekvalizování.
Takto bys aspoň věděl, že Gain kolečko je v základní pozici 0 a pak máš volbu otáčení kolečkem do - jako útlum a + jako buzení.
Obvykle máš na pultu 3 pásma opět pozice nula!
A volume máš šavli! 3 pásma reagují zároveň s gainem.
Já jsem si s tím hrál stovky hodin jako DJ, tak mě neuč co neznám... 3 pásmo se šteluje a budí nebo ubírá. A ten podpis jsem si tak vyšperkoval v uších, že už jsem nepotřeboval ani grafický ukazatel a udržoval skladby v jedné hlasitosti a ve stejném pásmu všech frekvencích jak jsem potřeboval a hrál při přechodech a držel se limitu přístroje. Takže jak říkám, nějaký přístroj je schopen 2db a pak škaredě budí a zní strašně, jiný nemá problém 6db, ale pak konečná a jiný až do 10db. Na to totiž potřebuješ sluch, abys znal jeho limit co je realita a co opravdu zkreslení!
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod svlastik 25. 11. 2024 13:02

Kdybys Kamasu sedl aspoň jednou za pult, věděl bys, že ten Gain má základní pozici nula, dále 3 pásmo ekvalizér a pak šavli volume.
Gainem nekontroluješ jen zisk, ale i útlum! Takže tu lžeš!
Dále 3 pásmo ekvalizér, opět jsi v základu nula a pak šavle volume. A ten ekvalizér reaguje tak jak člověk uzná. Má tam limity + a - a kolečka do 10db, ale některý nezvládá ani 2db a zkresluje, na to totiž potřebuješ sluch!
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 25. 11. 2024 18:29

Na tyto příspěvky od uživatele svlastik není třeba reagovat. Uživatel již má nasazen trest. Pokud někdo nerozhodne jinak, na našem fóru definitivně skončil.

Upřímně mě mrzí, když vše dojde tak daleko, že se musí využít této krajní varianty. Nicméně v tomto konkrétním případě mám pocit, že se udělalo opravdu maximum možného. Bohužel bez adekvátní odezvy od uživatele.

Prosím tedy, aby diskuze pokračovala v korektním stylu a směru, bez OT, vulgarit, urážek atp.

Děkuji za pochopení.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rins 29. 11. 2024 14:41

Včera jsem si hrál s Roonem Opra. Byl to můj první počin s ekvalizací sluchátek. Mám z toho smíšené pocity. Na všech profilech zvuk zesvětlal, ale zvuk mě celkově nepřesvědčil.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 29. 11. 2024 17:15

Taky jsem to zkousel na svych Neumann NDH30, byl tam 1 profil od Oratory. Ne, ze by to byla dokonala sluchatka, maji projev podobny Senn HD 600-650, o neco neutralnejsi rekl bych a pouzivam je pouze jen pro kontrolni poslech. S EQ se neco zlepsilo, ale celkove pasmo vyssich frekvenci bylo az neprirozene moc.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 30. 11. 2024 11:36

Tak si říkám, zda tato funkce v Roonu neposkytuje ekvalizaci určitou medvědí službu. Pokud totiž uživatel bezhlavě aplikuje jakési profily, aniž by si byl vědom souvislostí, je možné, že nakonec převládnou představy typu “ekvalizace je k ničemu, protože vede ke světlejšímu zvuku” (což je naprostý nesmysl), apod..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 30. 11. 2024 16:58

Ono to ale jinak nez bezhlave aplikovat nejde, kdyz tam jen muzes hledat profil pro svoje sluchatka a ten proste jen 'bezhlave' aplikovat, bez jakychkoliv dalsich nastaveni. Leda si udelat vlastni profil a ulozit do toho Opra, ale s tim se asi bude crcat malokdo a musis o tom neco vedet. Souvislosti si vedom jsem, s EQ zkusenosti mam, treba i s DRC coz je o dost slozitejsi nez EQ pro sluchatka...
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 30. 11. 2024 21:12

Vytáhl jsem Hifiman 400i r. 2016. S profilem Oratory zmizelo "zrnění" ve výškách, zhutněl bas i subbas, středy malinko zeslábly, ty jsem povytáh zpátky. Rozhodně jim to prospělo, už jedu hodinu a bavěj mě. Jakoby byly nový sluchátka v domě :-) .
tajnik
Mírně pokročilý

Předchozí stránka