Kvalita síťového napětí a věci s ní související

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Hergarok 10. 11. 2012 18:55

Dost se tu pindá o vlivu různé kabeláže na zvuk a o pračkách, filtrech (nebo jak tomu vlastně všichni říkají), ale vždycky jsou to jen subjektivní řeči bez jakékoliv vypovídající hodnoty. Občas slýcháme i výmluvy, že je to hyper-tajné :roll:, nebo se prostě nenajde nikdo, komu by nebylo líto zvednout zadek a něco udělat.

Tady jsou nějaké závěry, ke kterým jsem došel. Je to naprosto obyčejný filtr, který by měl být součástí každého kusu audiotechniky - bohužel tomu tak v drtivé většině případů není.

Co takový filtr udělá se síťovým napětím, napětím na analogovém 15V zdroji v ZERO DAC a na sluchátkovém výstupu ZERA je zdokumentováno na mých stránkách (viz odkaz výše).
Vypíchnu tady jen to, co to udělá se síťovým napětím:
FILTER-M.png
Spektrum síťového napětí, THD je cca 2%
FILTER-M.png (9.33 ) Zobrazeno 15275 krát

FILTER-F+Z.png
Spektrum síťového napětí za filtrem
FILTER-F+Z.png (9.6 ) Zobrazeno 15166 krát

Závěr nechť si každý udělá sám... ;-)
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 10. 11. 2012 19:17

Dobre vidim z hola nic? Ako je to mozne? Ci som slepy?
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Hergarok 10. 11. 2012 19:31

Já tam teda vidím slušný pokles bordelu nad cca 10kHz. To ti nestačí? :-)
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 10. 11. 2012 19:32

to je EMI/RFI sumovy filter ci iny.Prosim o vysvetlenie ci je aj medzi tym rozdiel (do napatovych filtrov moc nevidim,nikdy som sa o ne nezaujimal)
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 10. 11. 2012 19:43

Staci.... :D
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Hergarok 10. 11. 2012 19:52

EMI, RFI jsou dva názvy pro stejnou věc.
Koukám, že lidi jsou asi zblblý z marketingových masážních keců a čekají, že filtr jim odfiltruje všechno kromě padesátky... :D

O to, co to udělá se síťovinou zas tak úplně nešlo. Za povšimnutí stojí to, že síťovina je stejná do cca 10kHz, ale šum na výstupu a zdrojích ZERA se zmenšil v celém spektru!
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod boriscz 10. 11. 2012 19:53

Hergaroku, moc krásné, určitě, byl bych moc rád, kdys mi odpověděl na pár jednoduchých otazek.

1. Je možné, aby připojovací šňůra, mohla mít stejné filtrační ůčinky jako tvůj filtr ?
2. Zajisté si provedl test poslechem, vnímal si učinky filtrace ?

Sem rád, že tady na fóru přispíváš :tleskani
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 10. 11. 2012 19:55

nie myslel som EMI/RFI vs filtr s CM a DM indukčními filtry - cize ten tvoj ako uvadzas
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2012 20:01

icotech852 píše:to je EMI/RFI sumovy filter ci iny.Prosim o vysvetlenie ci je aj medzi tym rozdiel (do napatovych filtrov moc nevidim,nikdy som sa o ne nezaujimal)

Prostě by měl potlačovat vyšší frekvence (na napájecím kabelu ti v zásadě stačí přenést frekvenci 50Hz a pak to ožíznout, až takhle ostré by se to ale dělalo blbě).
Když vezmeš Belkina s filtrem EMI/RFI, tak dělá to samé, obvykle ale garantuje velký útlum až nad 150kHz (prostě v rozhlasových pásmech), tady je ale patrné, že hergarokův už něco chytá i od 10kHz.
Poznámka - tím netvrdím, že to u Belkinu nebude podobné, muselo by se změřit :-D

Ad EMI a RFI - ono to stejné není. RFI je "radio frequency interference", tedy ořezání vyšších frekvencí (to debatovaný filtr dělá). EMI je elektromagnetický impuls, tedy přepěťová ochrana. Ale kvůli marketingu se to opravdu motá, i zmíněný Belkin to motá dohromady a uvádí jako jeden chlívek přepěťovou ochranu a jako druhý útlum "EMI/RFI" dohromady a to je přitom poměrně seriózní výrobce :-l
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 10. 11. 2012 20:04

boriscz: 1) Nebudu moc střílet, do vlákna o Anakondě jsem dal link na tohle téma, snad se ozve šeďour a (pokud má kabel ještě doma) změří ho (snad). Osobně se mi to moc nezdá, tady mám 2x47uH a nefiltruje to nějak zázračně. Na druhou stranu nikdo netvrdí, že je nutné odfiltrovat "všechno".
2) Poslech jsem samozřejmě provedl, ale moc bych to nekomentoval. Nicméně bych řekl, že je tam náznak toho, co bylo popisováno ve vlákně o Anakondě, takže i ten filtr k něčemu je.
icotech852: EMI/RFI je souhrnné označení pro všechno možné. Indukční filtry DM a CM jsou pak jedním z komponent EMI filtrů. Snad je to, co jsi chtěl vědět.
tomashr: EMI je taky zkratka pro ELECTROMAGNETIC INTERFERENCE, tak babo raď. :hm

Ještě jsem zkoušel dát místo 47uH dvě 390uH a síťovinu to filtrovalo už od 3kHz (vypadalo to už pěkně), ale ty indukčnosti, co jsem měl se mi už přesycovaly, takže jsem tam nechal 47uH. Navíc na to není místo v krabičce.
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2012 20:09

Já bych to značení EMI/RFI neřešil, každopádně tím výrobci myslí to, co dělá tvůj filtr, tedy potlačení vyšších frekvencí.
Fakt ale je, že třeba ten Belkin je jasné "RFI" - je to vidět i z té garantované funkce až nad 150kHz v rozhlasových pásmech. Pod "EMI" se mimo přepěťovky podle mě myslí spíš obecně různé "prskání" i na nižších frekvencích.
Ale jak říkám, tohle je fuk, je jasné co to dělá. Proti jiným marketingovým blafům je tohle ještě idylka :-)

Jinak dík za to doplnění o testu 390 proti 47mH - to je přesně to, co jsem výše myslel tím, že to není snadné filtrovat už nad 50Hz, vylepšil jsi to o názorný příklad. Nutné hodnoty a velikost součástek jdou prostě nahoru strašně rychle :-(
tomashr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 10. 11. 2012 20:13

Dik moc.Este sa spýtam-v klasickej zásuvke 230V 50Hz mi je jasné že frekvencia moze kolisat či napatie.Dané rušenia ktoré ale uvádzate 10Khz a viac som si myslel že sa nabaluju z okolia a majú hodnoty niekolko mV či prípadne Volvov a sú neškodné.Alebo sa mýlim,a či je to úplne inak.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 10. 11. 2012 20:16

Z toho, co jsem naměřil je všechno kromě padesátky a jejich harmonických v řádu několika mV. Problém je to, že se tohle napětí snadno dostává na různá místa díky tomu, že má vysokou frekvenci. Neškodné to sice (většinou) je, ale bez efektu to není.
BTW, kromě harmonických padesátky se mi do spektra často sr*ly signály HDO - ty mají taky slušnou amplitudu.
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2012 20:19

Tady ale právě jde o ty "audiofilské kecy" s vlivem na zvuk...
Kdyby bylo v zásuvce čistých 50Hz a kolísalo mezi 180-250V, tak prostě vliv na zvuk nebude, zařízení ve výsledku napájíš stejnosměrmě a napětí je stabilizované. Takže dokud zdroj neshoří, tak z něj poleze pořád to samé (pokud je aspoň trochu slušně navržena stabilizace).
Naproti tomu ty vyšší frekvence ti mohou prolézt zdrojem, který s nimi nepočítá a "nabalí" se ti i na to stejnosměrné napětí ze zdroje.

Píšu záměrně zjednodušeně, ale podstata je právě v tomto.

Edit - koukám že mě hergarok předběhl s reakcí :-D
tomashr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 10. 11. 2012 20:24

Aha,to je celkom logické vysvetlenie,dik.Bohvie či by sa to dalo aj dokázať na stabilizovanom napati na osciloskope.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Další stránka