Ahoj, pro rodiče hledám nástupce gramofonu pro přehrávání desek, mezi kterými jsou i velké mono rozbitné desky na 78 otáček. Což jak jsem zjistil, je trochu problém, protože desky mají jiné drážky a u všech je jen jedna přenoska/jehla a skoro všechny modely od zvučnějších výrobců podporují jen 33 a 45 rpm. (Rodiče mi tvrdí, že dřív na gramofonech bylo na přenosce přepínání normal/78 a tím se dolů vysunula patřičná jehla) Jinak gramofonům a audiosestavám zrovna nerozumím.
Požadavky:
- ucházející reprodukce zvuku,
- jehla/přenoska, co nezničí desky (vč. 78),
- kvalitativně nechci nic, co připomíná levnou čínu (Sencor, Hyundai, rádoby retro apod.)
- cena nepříliš nerozhoduje, ale gramofon pro audiofily to zrovna být nemusí
- zesilovač, předzesilovač, reproduktory nemáme, musí se dokoupit - pokud bude potřeba, prosím, nasměrovat.
Co jsem zatím našel:
Teac TN100- sice plasťák, ale od docela dobrého výrobce, opět jen jedna jehla - nutnost vyřešit přehrávání 78rpm
Lenco TCD2500- značka Lenco je chválená, ale u tohoto retroprovedení si opět nejsem jistý kvalitou (dost podobný Hyundai je naopak katastrofa). Podle všeho je tam zase jediná přenoska/jehla pro 78 desky, ale reproduktory jsou v tom - o tomto výrobku jsem nikde nenašel podrobnější test.
Nebo poté Audio-technica AT-LP120USBHC - už docela dost drahé, za to určitě kvalitní. Druhá věc - pro 78 rpm desky potřebuje měnit přenosku, výrobce ji nepřibaluje - AT-MONO3/SP a má ji v prodeji asi za 140 USD, u nás je v prodeji za lidových 5390 Kč. Plus je k tomu dokoupit zesilovač(?) a reproduktory.
Což o toto, tento gramofon se koupit taky dá, ale cena té přenosky mi i v dolarech přijde hodně přestřelená a ještě se vždy bude muset měnit podle typu desky a určitě to životnosti toho šroubovacího mechanismu nepřidá (viděl jsem naživo).
Budu vděčný za rady a postřehy
Poznámka: Nové téma zakládám, protože v žádném aktuálním tématu jsem nenašel nic o gramofonech pro 78 rpm.