Kladka nahřátá na 200-300°C neboli na plotýnce vařiče a NAKLEPNUTÁ (nikoliv natlučená) na hřídelku je naprosto normální strojařská práce, kdy to nahřátý těleso vlivem tepelný dilatace materiálu maličko zvětší svoje rozměry a na hřídelku ho stačí opravdu LEHOUNCE NAKLEPNOUT. Po ochlazení se řemenička smrští a sevře se na hřídelce tak, že je s ní i bez zajišťování naprosto pevně spojená. Naprosto běžně se tak vkládají do spoje píst-ojnice a zajišťujou pístní čepy nebo různý druhy ložisek. Svěrným spojem skládaným za tepla nevzniká excentricita, nevzniká nevyváženost - a jestli si myslíš, že lidský ucho nerozpozná na táhlým tónu třeba 400-2500Hz vysokým pravidelný kolísání o pár Hz nahoru dolů s opakováním třeba 10-60Hz, což spadá do oblasti otáček motorků, tak ti řeknu jen 2 slova - TREMOLO a VIBRÁTO. Na snímači úhlu otáčení ti to nevadí, protože tam je kvůli přesnosti velikej převod a na 1° otočení připadá větší počet impulsů, který dovolujou vysokou přesnost - a periodická odchylka nevadí, protože se navzájem vykompenzuje. Ucho ji ale ve zvuku reprodukovaným s podobným kolísáním slyší - a vadí mu.L.U.K. píše:...
A kladka nahřátá na 300°C a natlučená na hřídel paličkou, no tomu říkám kvalita výroby, obzvlášť u něčeho jako je gramofon.
Když se ti nelíbí můj způsob řešení, co kdybys navrhl něco konkrétního a realizovatelnýho a ne rady typu "něco si nějak postav, předělej a uprav" nebo "kup dva gramce".
Říkáš mi že se mám zamyslet co komu radím, já zas říkám, řiď se vlastní radou. Myslíš že každej má schopnosti a vědomosti si doma něco ubastlit, nebo že má kamarády který mu to udělaj? Podle toho co michalkopecky2 píše pochybuju, že se bude chtít sám pouštět do stavby nějaký zázračný krabičky, chápu to tak, že chce novej stroj, cožnapovída už jen nazev vlákna. Tak navrhni nějaký konkrétní řešení co má koupit. Nebo mu něco vyrob když ty schopnosti a vědomosti máš. Jenže ono někomu neznámýmu něco vyrobit a prodat bez schválení státní zkušebnou si asi každej nelajzne, co?
...
A s tím zařízením "bez zkušebny" - proč myslíš, že jsem napsal, že bych se s tím už dneska nestavěl, ale použil bych kupovanej měnič - stačí se podívat třeba do nabídky firmy LENZE. Nebo sis tohle ani nepřečet, co?
EKKAR píše:... Dneska už bych takovou věc ani nestavěl, ale koupil bych si k tomu (samozřejmě 100x zbytečně výkonově předimenzovanej) FREKVENČNÍ MĚNIČ PRO 1F ELEKTROMOTOR a sháněl bych typ, kterej umožní dosáhnout u dvoupólovýho motoru nejvyšší hranici otáček 5200RPM nebo u čtyřpólovýho 2600RPM, respektive takovej, kterej umí dosáhnout výstupního kmitočtu AŽ 90Hz.
...
To je JEŠTĚ JAKŽ-TAKŽ KOŠER řešení pro darování "konvertible" gramofonu rodičům - ale rozhodně ne nějaký š*****ání šroubováčkem ...