Nový & kvalitní Gramofon s 78 RPM

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2016 19:11

L.U.K. píše:...
A kladka nahřátá na 300°C a natlučená na hřídel paličkou, no tomu říkám kvalita výroby, obzvlášť u něčeho jako je gramofon.

Když se ti nelíbí můj způsob řešení, co kdybys navrhl něco konkrétního a realizovatelnýho a ne rady typu "něco si nějak postav, předělej a uprav" nebo "kup dva gramce".
Říkáš mi že se mám zamyslet co komu radím, já zas říkám, řiď se vlastní radou. Myslíš že každej má schopnosti a vědomosti si doma něco ubastlit, nebo že má kamarády který mu to udělaj? Podle toho co michalkopecky2 píše pochybuju, že se bude chtít sám pouštět do stavby nějaký zázračný krabičky, chápu to tak, že chce novej stroj, cožnapovída už jen nazev vlákna. Tak navrhni nějaký konkrétní řešení co má koupit. Nebo mu něco vyrob když ty schopnosti a vědomosti máš. Jenže ono někomu neznámýmu něco vyrobit a prodat bez schválení státní zkušebnou si asi každej nelajzne, co?
...
Kladka nahřátá na 200-300°C neboli na plotýnce vařiče a NAKLEPNUTÁ (nikoliv natlučená) na hřídelku je naprosto normální strojařská práce, kdy to nahřátý těleso vlivem tepelný dilatace materiálu maličko zvětší svoje rozměry a na hřídelku ho stačí opravdu LEHOUNCE NAKLEPNOUT. Po ochlazení se řemenička smrští a sevře se na hřídelce tak, že je s ní i bez zajišťování naprosto pevně spojená. Naprosto běžně se tak vkládají do spoje píst-ojnice a zajišťujou pístní čepy nebo různý druhy ložisek. Svěrným spojem skládaným za tepla nevzniká excentricita, nevzniká nevyváženost - a jestli si myslíš, že lidský ucho nerozpozná na táhlým tónu třeba 400-2500Hz vysokým pravidelný kolísání o pár Hz nahoru dolů s opakováním třeba 10-60Hz, což spadá do oblasti otáček motorků, tak ti řeknu jen 2 slova - TREMOLO a VIBRÁTO. Na snímači úhlu otáčení ti to nevadí, protože tam je kvůli přesnosti velikej převod a na 1° otočení připadá větší počet impulsů, který dovolujou vysokou přesnost - a periodická odchylka nevadí, protože se navzájem vykompenzuje. Ucho ji ale ve zvuku reprodukovaným s podobným kolísáním slyší - a vadí mu.

A s tím zařízením "bez zkušebny" - proč myslíš, že jsem napsal, že bych se s tím už dneska nestavěl, ale použil bych kupovanej měnič - stačí se podívat třeba do nabídky firmy LENZE. Nebo sis tohle ani nepřečet, co?
EKKAR píše:... Dneska už bych takovou věc ani nestavěl, ale koupil bych si k tomu (samozřejmě 100x zbytečně výkonově předimenzovanej) FREKVENČNÍ MĚNIČ PRO 1F ELEKTROMOTOR a sháněl bych typ, kterej umožní dosáhnout u dvoupólovýho motoru nejvyšší hranici otáček 5200RPM nebo u čtyřpólovýho 2600RPM, respektive takovej, kterej umí dosáhnout výstupního kmitočtu AŽ 90Hz.
...
To je JEŠTĚ JAKŽ-TAKŽ KOŠER řešení pro darování "konvertible" gramofonu rodičům - ale rozhodně ne nějaký š*****ání šroubováčkem ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod OSiRiSsk 12. 12. 2016 20:11

Ja nechápem čo tu riešite, ak nie je nutný výstup v audiofilskej kvalite, tak prečo nestačí hocijaký kus plastu ktorý podporuje 78 RPM ?

Na heureke sú desiatky modelov ktoré nevyžadujú vymeniňanie ihly ani domácu výrobu gramofónu...

http://gramofony.heureka.cz/f:4147:4501 ... Aq9m8P8HAQ

EKKARa si nevšímajte, jeho rady sú proste mimo, škoda čítať... má vlastný svet.
OSiRiSsk
Junior

Odeslat příspěvekod platprd 12. 12. 2016 20:23

a co z toho hnoje poleze za výstup? navíc mi není jasné jak to bude fungovat, když normální hrot v dráce desky pro 78 ot nefunguje a vyskakuje.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 12. 2016 20:51

EKKAR:
Vysvětlit že se při zahřívání a chladnutí materiály roztahujou nebo smršťujou, i když to je naprosto jasný většině aspoň trochu vzdělanejch lidí, to dokážeš na X řádek, ale konkrétní krabička která se prostě koupí, připojí a hraje z tebe zas nevypadla, zas je to jenom nějakej bastl, kerej se musí samodomo dodělat ke koupenýmu zařízení. Jen sme se po několika přízpěvcích dozvěděli jméno nějaký firmy LENZE, ale konkrétní typ, cenu a co je k tomu jěště potřeba dodělat stejně zas neznáme a hlavně jestli to třeba zvládne i člověk co nemá elektro vzdělání, nebo alespoň není nějakej nadšenec co má bastlení jako koníček, ale hlavně že ti děsně vadí sundání a nasazení hrotu.
Teď použiju to, cos napsal ty. Uvědom si pro koho tady co doporučuješ a už jsem to psal jednou, ne každej si to doma dokáže splácat a velká většina lidí chce prostě koupit ty konkrétní přístroje, připojit a fungovat a ne kupovat nějakej frekvenční měnič když nejspíš ani neví co to je, což bych podle toho, jak zakladatel vlákna píše a že si vůbec neni jistej co má koupit, řek že je i tenhle konkrétní případ. A jestli ne, tak se předem omlouvám.

OSiRiSsk píše:Na heureke sú desiatky modelov ktoré nevyžadujú vymeniňanie ihly ani domácu výrobu gramofónu...

Tohle je špatně co píšeš. Vyžadujou výměnu přenosky. To že umí točit 78ot. je hezký, ale přenosku vyměnit musíš, pro desky na 78ot. je prostě potřeba jiná.
anonymni

Odeslat příspěvekod michalkopecky2 12. 12. 2016 21:25

Zatím to, co tu píšete, mi připadá jako raketová věda. Podle všeho je jednodušší a levnější si doma sestavit plně funkční raketu, než gramofon na 33+45 /78, který je plug'n'play.

Na desky 78 rpm se musí vždy přehodit přenoska, i když gramofon je označený jako, že rychlost 78 zvládá (jedinou výjimkou by mohly být levné číny, které na desky tak tlačí a ničí je, že hrajou i s 78kami, že?).
Když gramofon nemá integrované reproduktory, tak potřebuji minimálně aktivní reproduktory s integrovaným gramofonovým předzesilovačem (jak to najdu napsané ve specu?). Nebo zesilovač s phono, případně předzesilovač a zesilovač. Je to tak?

Kromě toho nejsou žádní audiofilové a troufnu si tvrdit, že nepoznají rozdíl mezi reproduktory za 3 a za 30 tisíc, ale už poznají rozdíl mezi mezi reproduktory u levného čínského "rádia".
michalkopecky2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 12. 2016 22:14

I když je u gramofonu napsáno že umí 78ot. tak se umí otáčet, touhle rychlostí, ale pravděpodobnost že bude mít i přenosku na 78ot. je asi prakticky nulová, takže budeš muset dělat to co jsem psal už dřív což znamená přehazovat hroty na přenosce, nebo koupit dva gramofony.

Když gramofon nemá integrované repro tak potřebuješ buď:
1. aktivní repro s integrovaným gramofoním předzesilovačem
2. aktivní repro bez integrovaného gramo předzes. a gramo předzes. zvlášť
3. stereo zesilovač s phono vstupem a pasivní repro
4. stereo zesilovač bez phono vstupu, gramo předzes. a pasivní repro
5. gramofon s integrovaným předzes. a aktivní repro bez gramo předzes.
6. gramofon s integrovaným předzes. a stereo zes. a pasivní repro
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2016 22:33

Plně funkční raketu dostaneš, když vezmeš 2litrovou PETku od libovolnýho slazenýho nápoje, naleješ ji do půlky vejšky vodou, pak do ní strčíš hadici od kompresoru, utěsníš ji v hrdle a obrátíš celek dnem nahoru. Pak do flašky nafoukneš tolik vzduchu, kolik se vejde aniž by se flaška roztrhla - a tu hadici dolem vyškubneš. Tlak vzduchu žene ven hrdlem flašky vodu a ta podle 3. Newtonova zákona pohání flašku v letu ... kamsi. Neřeším dolet ani dosaženou vejšku - ale jako raketa to funguje. 100%ně.

Zatímco ten gramec je podobně prostým a levným způsobem neřešitelnej - STRUČNĚ ŘEČENO, V DNEŠNÍ DOBĚ NENÍ NA TRHU PRO BĚŽNÝHO SPOTŘEBITELE K MÁNÍ DOSTATEČNĚ KVALITNÍ STROJ, KTEREJ BY BEZ DALŠÍCH MECHANICKEJCH NEBO ELEKTRICKEJCH ÚPRAV ZVLÁDAL ZÁROVEŇ OTÁČKY 33, 45 A 78 a zároveň aby u něj stačilo jen vyměnit chvějku (= stylus) přenosky při přechodu z šelakovejch desek na vinyly nebo obráceně. Jistě - existujou profesionální stroje s nezávisle regulovanýma pohonama a s zvlášť oddělenýma ramínkama pro snímání desek pomocí různejch typů přenosek - akorát že cena za takovejhle stroj je srovnatelná s cenou manažerskýho automobilu nebo spíš direktorský limuzíny... Tuhle uvedenou variantu tady vůbec nemá cenu řešit.

A řešit "jak upravit běžnej gramec" je technicky náročný, rozhodně ne pro laiky. Prostě obvyklej kvalitní gramec LZE upravit na snímání šelakovek a stejně tak ho jde upravit zpátky na snímání vinylovejch desek s mikrodrážkou, ale manipulace s technikou potřebná pro konverzi na jednu nebo druhou variantu už nejde udělat "uživatelsky přívětivá" dostatečně na to, aby ji mohl rychle a operativně udělat doslova laik, dodneška poučenej o manipulaci s gramcem ve formě "položíš desku na talíř, roztočíš, setřeš prach utěrkou a na desku položíš pomocí ramínka snímací hrot". Říkejte si co chcete, nadávejte mi, můžete mě i poslat někam, ale z tohohle stanoviska prostě není úniková cesta. Berte jako strohej technickej fakt následující výčet:

Poslední běžně dostupný šasi s přenoskou, který tyhle požadavky (s výjimkou požadavku na kvalitu Hi-Fi) zvládalo, bylo šasi Tesla HC46/646 s možností volby 4 rychlostí chodu (16, 33, 45 a 78 otáček) s bílým bakelitovým ramínkem typu "hadí hlava" spojeným s krystalovou přenoskou Tesla VK311, která měla na jednom nosníku dva hroty uspořádaný za sebou a mezi úzkým a širokým hrotem se "přepínalo" pouhým nakloněním = "zhoupnutím" kolem příčný osy pomocí knoflíku na "čumáku" ramínka. Byla ale výhradně monofonní a neuměla reprodukovat stereofonní signál. Uvedený šasi a přenoska se montovaly do ještě čistě LAMPOVEJCH gramorádií Tesla 1020A "Capricio", Tesla 1021A "Opereta" a hudebních skříní Tesla 1022A "Humoreska"/1022A-2 "Humoreska 2" v letech 1966 až 1971 - a byly to poslední "stroje" se 4-rychlostním gramofonem. Kvůli velký přítlačný síle navíc tahle přenoska stereofonní drážku poškozovala a "zmoňovala" ji = při následným přehrátí modernější přenoskou pro stereofonní snímání řady VK432x bylo i po pouhým dvojím-trojím přehrátí starým typem přenosky rozpoznatelný, že drážka je poškozená ("ohraná") daleko víc, než kdyby na ni starší typ přenosky nikdo nepoužil - to jsou osobní zkušenosti, žádná "četba někde támhle". Nic modernějšího a kvalitnějšího běžnýmu občanu dostupnýho s možností zároveň snímat šelakovky už se nikdy pozdějc nevyrábělo - ani v ČSSR, ani jinde v cizině (tam se výroba gramců utlumovala ve prospěch páskovejch a potom kazetovejch magnetofonů ještě dřív než v ČSSR).

No a včil mě kamenujte, chytráci. Kdybych těch gramců nejrůznější kvality a provedení už za svůj život neměl v rukách tak odhadem na půlku návěsu, budu držet kušnu a šoupat nohama. Teď jsem tady před pár hodinama nastínil několik možností, jak uvedený požadavky řešit v dnešní době a jasně jsem se vyjádřil, že takovýhle "hraní si" není pro každýho. A jsem za to označovanej za blbce a člověka, kterej neumí poradit. Fajn. Dělejte si to po svým. Stejně ať ve finále učuníte cokoliv a vydáte se kteroukoliv cestou, brzo narazíte na problémy, který jsem tady popsal. Já jsem si tuhle cestu už v minulosti prošel - ale prosím, pokud chcete mocí mermo SAMI plachtit na západ a hledat novou cestu do Indie, máte možnost. Ale pak si sem nechoďte stěžovat, až si na tý cestě nabijete ústa o některou z Amerik ... :pozor :pozor :pozor :pozor
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 12. 2016 23:15

EKKAR píše:STRUČNĚ ŘEČENO, V DNEŠNÍ DOBĚ NENÍ NA TRHU PRO BĚŽNÝHO SPOTŘEBITELE K MÁNÍ DOSTATEČNĚ KVALITNÍ STROJ, KTEREJ BY BEZ DALŠÍCH MECHANICKEJCH NEBO ELEKTRICKEJCH ÚPRAV ZVLÁDAL ZÁROVEŇ OTÁČKY 33, 45 A 78 a zároveň aby u něj stačilo jen vyměnit chvějku (= stylus) přenosky při přechodu z šelakovejch desek na vinyly nebo obráceně

Ale jo je, běznej spotřebitel neni hifista, tak tu zas nekřič. Je to ten na kterej dával hned v prvním příspěvku odkaz michalkopecky2. Jo asi jsem měl tímhle začít. Tenhle gramofon je ucházející, pro hifistu asi ne, to je fakt, ale v tomhle případě bych řek, že bude víc než dostačující. Myslím že jsme se zbytečně odklonily k hifi a mělo mě napadnout dřív, že je to všechno až zbytečně složitý.
tady o tom mluvím:
https://www.muziker.cz/audio-technica-at-lp120usbhc
Má vestavěný gramo předzesilovač, zvládá otáčky 33/45/78, jen k němu dokoupíš přenosku Ortofon OM 5E:
http://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esho ... ofon-OM-5E.
a stylus Ortofon 78:
http://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esho ... -78-stylus
a hroty budeš muset přehazovat.
K tomuhle už by ti stačilo přidat jen aktivní repro který v sobě NEmusej mít gramo předzesilovač.
Možná to vypadá i takhle složitě a neni to nejlevnější, ale jednodušejc už to asi nepůjde, buď tohle nebo dva gramofony.

A jestli ti přijde stylus moc mrňavej na výměnu, tak je možnost koupit druhej headshell:
http://www.audio-technica.com/cms/acces ... 362183810/ (u nás jsem ho ale nenašel)
a můžeš mít na každým jednu přenosku a jen přehazovat headshelly.
K tomuhle už by ti stačilo přidat jen aktivní repro který v sobě NEmusej mít gramo předzesilovač.
anonymni

Odeslat příspěvekod michalkopecky2 13. 12. 2016 20:59

Děkuji za super příspěvek. Takže headshell s přenoskou, odpojím z něj originální přenosku a na ty 4 dráty napojím Ortofon OM 5E.
- Když se budou přehrávat desky 33/45, použiji hrot 5E,
- Když desky 78, hrot 78.
Je to tak? A ty hroty jen nasunu nebo jaký je to mechanismus?
michalkopecky2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 13. 12. 2016 21:36

Přesně tak. Ale nestačí jen "napojit" přenosku, musíš ji ještě potom napojení taky správně nastavit.

K výměně hrotu jsem už v jednom z předchozích přízpěvků dával video kde je vidět jak se hrot mění, jen ho nasuneš.
Tady je to video:
https://www.youtube.com/watch?v=rlc6lLzrP5k
anonymni

Odeslat příspěvekod michalkopecky2 18. 12. 2016 18:38

To nevypadá tak složitě. Děkuji za video.
michalkopecky2
Kolemjdoucí

Předchozí stránka