Tys asi ještě moc špinavejch vinylů neviděl, co?

Co tvrdí někdo jinej je mi jedno, už jsem na tejhle obyčejnej pračce vypral pár vinylů, tak vim jakej je výsledek.
Spousta desek co se mi dostala do rukou je tak zaneřáděná, že je ten prach na ní vidět doslova i z pěti metrů. Po vyprání se mi nikdy na žádnou desku nenachytal ani zlomeček takovýho viditelnýho množství prachu.
Desky, který se mi zdaj po koupení od pohledu čisťounký jak dětská prdýlka a který jsem si schválně poslechnul jěště před vypráním abych měl srovnání, kolikrát praskaj a lupou a po vyprání je to pryč. Samozřejmě jsou i desky který praskaj i po vyprání, jen o něco míň a taky takový, kterejm vyprání nepomůže vůbec.
Já vím, že tahle levná pračka neni ani zdaleka ideální a že s lepší pračkou bych nejspíš dosáhl lepších výsledků a proto se taky chci posunout na lepší pračku, ale víc jak řekněme 15 000,- za to nejsem ochotnej dát.
misakq píše:NO někdo tvrdí, že než ta deska uschne v obyváku, nalepí se na ni to samí množství prachu co na ni bylo

Ale jiní to vyvracejí
Ono taky musíš informace z internetu filtrovat, takovýhle rady píšou často nadšenci co už ztrácí soudnost a vinyly čistí v bezprašnej komoře a antiradiačním obleku

Kolikrát se i tady na fóru dočteš, že za 20 000,- je naprosto nemožný koupit novou sestavu stereo zesík + bedny a máš si připlatit, že jinak se to nebude dát poslouchat, protože údajně cokoli co za tuhle cenu koupíš je sr...a. A přitom spoustě lidí ta sestava za 20 000,- bude stačit a budou si pochvalovat jak jim to hraje. Většina takovejch lidí tu chce prostě jen poradit slušnou sestavu, kterou nejspíš budou spokojeně poslouchat několik dlouhejch let, protože do tý doby neslyšeli nic jinýho než repráčky Genius za tři stovky a upgradovat sestavu každejch půl roku (jako někteří tady) nebudou, protože chtěj prostě jen poslouchat. Každýho kdo si sem přijde pro informace, přece muzika nemusí brát natolik aby si kupoval stereo za 80 000,- a víc. Takže jak říkám, chce to informace z netu a od nadšenců co to maj jako koníček a doslova to žerou, brát často se značnou rezervou a filtrovat je. No a teď to zas slíznu, co že jsem si to dovolil

No na průmyslový saponáty mám jinej pohled a netvrdím, že mě musíš poslouchat, ostatně je každýho věc co dělá. Ale podle mě, testuj ten saponát vážně jen na desce, která je pro tebe bezcenná. Průmyslovej saponát bych já na svoje (některý i dost drahý a vzácný) desky nepoužil snad ani v nouzi, protože nevíš co to s deskou udělá i když EKKAR píše, že je to z různejch důvodů lepší (a možná má pravdu, nejsem chemik, nebo tak něco) já bych to ale na svoje desky neriskoval, na to je mám moc rád
Až ten konkrétní (zdůrazňuju konkrétní, protože každej "průmyslovej saponát" bude mít trochu jiný složení) přípravek vyzkouší větší počet lidí za mě a s kladnejma výsledkama a budu mít jistotu že je to OK, pak to možná použiju. Takže můžeš bejt průkopník
Stejně si ale i tak nejspíš radši koupím něco, co se prodává přímo na čištění desek (je mi jasný že s tímhle zas budou mít někteří problém, že je to zbytečně moc drahý a že jsem naletěl na reklamu a na nápis "na vinyly" a že taky nevím co v tom je a že výrobce vezme bůhví co a kydne na to nálepku "na vinyly" a prodává to za ohromný prachy a že tohle a tamto je lepší).
Pokud vím existují taky koncentráty na čištění vinylů, který se ředí destilovanou vodou, takže se cena vlastně sníží, protože se ten přípravek rozředí do X litrů destilovaný vody (jo i ta něco stojí). Někde jsem dokonce čet, že lidi používaj i jen samotnou destilovanou vodu, nebo isopropylalkohol, ale tohle jsem zatím víc nezjišťoval.