5.1 zostava na 7.1 AVR

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod TommyT 31. 7. 2009 14:19

Dá sa to nastaviť, aby to bralo 5.1 zvuk a hralo správne, ako 5.1? Prípadne že by prípadný 7.1 zvuk downmixovalo na 5.1 reprá. Jednoducho - pripojiť to určite ide, ale nebude to stále posielať zvuk aj do 6. a 7. kanálu?

Konkrétne Yamaha RX-V563.
Matrix Mini-i -> NAD C370 -> Wharfedale Diamond 9.3
TommyT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 31. 7. 2009 16:22

Určitě v menu recieveru bude nastavení počtu repro a přítomnost subwooferu.Já provozuji sestavu 6.1 a na tento počet repro jsem musel nastavit.Reciever potom dekoduje a posílá signál pouze do přítomných repro.
Pokud ti šlo o chování v případě zvuku 7.1 puštěného do recieveru,do kterého je připojeno "jen" 5.1 repro,tak určitě dojde k nějakému "downmixu".Ale jeho "logika" mi zůstává utajena.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod TommyT 1. 8. 2009 15:10

Ale dá sa teda receiver, ktorý je stavaný na 7 kanál, bez problémov prevádzkovať s 5 kanálovými repro, bez toho, aby sa tam stratili nejaké zvuky? Dajme tomu, že aj zdrojový signál by bol 5.1.
Keby ste mi to vedeli povedať na konkrétne tento model.
TommyT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 1. 8. 2009 16:12

Provozovat to jde.Jak jsem psal,mám 7.1 reciever a používám 6.1 repro.
Vše záleží na příchozím signálu.Pokud se reciever nastaví na provoz 5.1,tak zadní kanály označované Surround Back Left/Right nemají co "přehrát".V digitálním signálu který je 5.1 je informace o počtu a rozdělení zvuku do 5.1 kanálů.Reciever si jí "přečte" a pošle do daného počtu koncových zesilovačů.
V tomto oboru nejsem přeborník,tak se omlouvám za "polopatické" vysvětlení.
V budoucnu do té Yamahy dostaneš 7.1 zvuk pouze přes HDMI vstup,není přítomný 7.1 analog.vstup.Recievery "staršího" data s HDMI vstupem neuměly vícekanálový zvuk přenášet,dnes to už není problém ale bylo by dobré si někde ověřit,zda i tato Yamaha zvládá přes HDMI poslat do recieveru prostorový zvuk.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod TommyT 1. 8. 2009 17:41

Mne ide práveže o to, či nebude na tomto 7.1 receivri problém s 5.1 zvukom a 5.1 repro. O 7.1 zvuk mi ani tak nejde (aspoň nie v tejto dobe). Ale 7.1 bola lacnejšia vo výpredaji ako 5.1 a ponúka aj bi-amp.
Tie prídavné surround back sa uňho dajú použiť na bi-amp predných.
TommyT
Mírně pokročilý