Stránka 4 z 6

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 21:34
od viking81
godzilak píše:Nakonec jsem vzal yamaha 4072 a magnat supreme 802 sloupy, cenově to vyšlo skoro jak ty regálovky a i když na ně nemáme úplně místo, tak jsem za to rád. Podle mě to hraje skvěle, nejspíš tam neslyším to co vy :) Plus teda centr a dvě 102 dozadu, ale ty zadní mi přijdou, že jsou tam tak nějak jen do počtu ... záleží co je tam teda za "program" , ale i třeba na 5CH, kdy by měli hrát všechny to samý mi přijde, že to hraje nějak nevýrazně...
Nicméně jsem vcelku čekal že to bude basovější, i když je tam sub 302A, což je poměrně velká bedna, nepřijde mi že by ty basy byly něco extra (u hudby - u filmu to vypadá celkem OK, jen by to chtělo doladit), vzhledem k velikosti bedny...
Ale tam je samozřejmě možný že to mám jen všechno špatně nastavený. I když si myslím, že jsem basy posílil tak nějak co to šlo ... Protože k tomu samozřejmě nebyl český manuál a i receiver je v angličtině :D

Neexistuje nějaký návod, jak to správně nastavit ? Teda spíš nějaký obecnější rady co člověk často nastavuje blbě ?
V návodu se něco píše o impedanci reproduktorů. Ale ani podle návodu jsem nikde nenašel menu pro její nastavení. Jako zdá se že to funguje (tak nějak) , ale vcelku bych byl nerad kdybych něco odpálil. Je možné že to receiver detekuje sám bez nutnosti tohle nastavovat ?

Tie zadné sú len efektové a veľkosťou podstatne menšie nez predné, nemôžeš čakať ze budu hrať rovnako. Môžeš im pridať korekciou do plusu voci predným, alebo predným ubrať do mínusu ;-) a ako pisal kolega..skús ypao a jemne keď tak dolad. Na hudbu používaj len stereo. Sw pri nej nemá moc zmysel..pri filmoch je to o inom..

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 21:48
od godzilak
To jsem dělal jako první, ale ta akustika místnosti a i rozmístění je na pendrek ... Takže si to moc nedokázalo poradit, ale když jsem to pak poladil ručně už to bylo vcelku OK. Zvuk jako takový je relativně v pořádku, tam by šli určitě nějaké lehké korekce, ale člověk taky pořád nesedí na jednom místě, takže to stejně nejde vyladit na 100% ...

Spíš prostě mi přijdou ty zadní repra jen do počtu i když jejich umístění taky není optimální , ale hlavně ten sub u hudby mi přijde málo výrazný... Jako když ho dám úplně naplno a zapnu v nastavení ty "pomocný basy" od sloupů + ho zvýším ještě v kalibraci , tak už to zahraje slušně ( ale to zase nejde použít na film), ale přijde mi že tak velká bedna by se měla spíš tlumit, než zesilovat naplno ...
U filmu je to kolikrát až moc, ale záleží na scéně, někdy bych ho čekal že zahraje a úplně mlčí a jindy zase hraje moc výrazně, těžko říct jestli je to nastavením, nebo ne příliš povedenou zvukovou stopou ...

-- 29. 6. 2020 21:57 --

viking81 píše:Tie zadné sú len efektové a veľkosťou podstatne menšie nez predné, nemôžeš čakať ze budu hrať rovnako. Môžeš im pridať korekciou do plusu voci predným, alebo predným ubrať do mínusu ;-) a ako pisal kolega..skús ypao a jemne keď tak dolad. Na hudbu používaj len stereo. Sw pri nej nemá moc zmysel..pri filmoch je to o inom..


Tak jasně, ale při zapnutí 5CH by měli hrát všechny repro to samý a i tak mi přijdou, že ty zadní hrajou prostě málo , skoro vůbec... centr třeba hraje podle mě až moc, i když to nevadí ...
Na 2CH to má strašně divnej zvuk, to se moc poslouchat nedá. Možná je to třeba nějak ještě nastavit, ale tak jak to je v "základu" je to děsný ...
Já osobně sub u hudby potřebuju, preferujeme dance a rock a to bez subu nikdy není ideální. A podle velikosti bedny bych čekal, že se budou klepat skleničky v obývákový stěně, ale nějak oho nemůžu dosáhnout :D

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 22:08
od Yiakubou
Tak basy se proste chovaji v ruznych mistech poslechoveho prostoru jinak. Nenajdes nastaveni takove, ktere by vyhovovalo pro vsechna mista. To by se musela upravovat akustika mistnosti a asi dost zasadne a draze. Zkusil bych ten subwoofer jeste umistit nekam uplne jinam v mistnosti a proste vyzkouset co se da. Moc vic se toho vymyslet neda. Basy je proste nejtezsi vychytat a taky se asi projevuje i to, ze je ta Yamaha, nebo obecne AVR v teto cene na stereo hudbu proste slabota a na kontrole basu je to vetsinou poznat nejvic. Ne nadarmo se tady casto doporucuje v teto cenove hladine stereo, ktere muze byt ve vysledku celkove lepsi volbou, zvlast pokud to neni jenom na filmy a nezridka je i zazitek u filmu lepsi i za cenu chybejicich surround efektu.

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 22:19
od viking81
godzilak píše:To jsem dělal jako první, ale ta akustika místnosti a i rozmístění je na pendrek ... Takže si to moc nedokázalo poradit, ale když jsem to pak poladil ručně už to bylo vcelku OK. Zvuk jako takový je relativně v pořádku, tam by šli určitě nějaké lehké korekce, ale člověk taky pořád nesedí na jednom místě, takže to stejně nejde vyladit na 100% ...

Spíš prostě mi přijdou ty zadní repra jen do počtu i když jejich umístění taky není optimální , ale hlavně ten sub u hudby mi přijde málo výrazný... Jako když ho dám úplně naplno a zapnu v nastavení ty "pomocný basy" od sloupů + ho zvýším ještě v kalibraci , tak už to zahraje slušně ( ale to zase nejde použít na film), ale přijde mi že tak velká bedna by se měla spíš tlumit, než zesilovat naplno ...
U filmu je to kolikrát až moc, ale záleží na scéně, někdy bych ho čekal že zahraje a úplně mlčí a jindy zase hraje moc výrazně, těžko říct jestli je to nastavením, nebo ne příliš povedenou zvukovou stopou ...

-- 29. 6. 2020 21:57 --

viking81 píše:Tie zadné sú len efektové a veľkosťou podstatne menšie nez predné, nemôžeš čakať ze budu hrať rovnako. Môžeš im pridať korekciou do plusu voci predným, alebo predným ubrať do mínusu ;-) a ako pisal kolega..skús ypao a jemne keď tak dolad. Na hudbu používaj len stereo. Sw pri nej nemá moc zmysel..pri filmoch je to o inom..


Tak jasně, ale při zapnutí 5CH by měli hrát všechny repro to samý a i tak mi přijdou, že ty zadní hrajou prostě málo , skoro vůbec... centr třeba hraje podle mě až moc, i když to nevadí ...
Na 2CH to má strašně divnej zvuk, to se moc poslouchat nedá. Možná je to třeba nějak ještě nastavit, ale tak jak to je v "základu" je to děsný ...
Já osobně sub u hudby potřebuju, preferujeme dance a rock a to bez subu nikdy není ideální. A podle velikosti bedny bych čekal, že se budou klepat skleničky v obývákový stěně, ale nějak oho nemůžu dosáhnout :D

K tomuto len toľko, že veľa basov neznamená dobrý bas ;-) neviem akú hudbu počúvaš, ale je dosť možné, že v tej nahrávke moc tých basov nie je a takýmto zvyroznovanim len "kazis" to, ako to bolo nahraté a ako by to malo znieť..

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 23:21
od Maverick_cz
godzilak …
zkus v nastavení receiveru nastavit dělící frekvenci pro jednotlivé repro jinak, než to udělá samotná kalibrace. U onkya mi to nastaví 40Hz jak pro sloupy, tak pro centr i pro surroundy, přitom jediný, kdo by to byl schopný uhrát jsou ty sloupy (obecně se doporučuje tuhle dělící frekvenci nastavit o 10-15Hz výše, než je papírová hodnota těch reproduktorů). I s mým starým receiverem onkyo a sloupy jamo to bylo stejné, kdy po kalibraci se nastavilo 40Hz (small). Zkus nastavit všechny repro na 80Hz a v tu chvíli by se mohl probudit i ten subwoofer pokud jde o stereo signál. Tím, že kalibrace nastaví 40Hz, tak mu vlastně říká, že do 40Hz může hrát, ale nad tím už by neměl a konkrétně tenhle subwoofer toho pod 40Hz zase tolik hrát nebude. U filmů v 5.1 je to něco jiného, tam mu bude AVR přeposílat přímo stopu pro něj. Ve stereu bude ale hrát pouze to, co mu tou dělící frekvencí dovolíš. Pokud to necháš na 40Hz, tak toho moc není.. zkus těch 80Hz a pusť nějakou hudbu ve stereu, jestli ti to přijde podle tvých představ.

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 6. 2020 23:47
od godzilak
Maverick_cz píše:godzilak …
zkus v nastavení receiveru nastavit dělící frekvenci pro jednotlivé repro jinak, než to udělá samotná kalibrace. U onkya mi to nastaví 40Hz jak pro sloupy, tak pro centr i pro surroundy, přitom jediný, kdo by to byl schopný uhrát jsou ty sloupy (obecně se doporučuje tuhle dělící frekvenci nastavit o 10-15Hz výše, než je papírová hodnota těch reproduktorů). I s mým starým receiverem onkyo a sloupy jamo to bylo stejné, kdy po kalibraci se nastavilo 40Hz (small). Zkus nastavit všechny repro na 80Hz a v tu chvíli by se mohl probudit i ten subwoofer pokud jde o stereo signál. Tím, že kalibrace nastaví 40Hz, tak mu vlastně říká, že do 40Hz může hrát, ale nad tím už by neměl a konkrétně tenhle subwoofer toho pod 40Hz zase tolik hrát nebude. U filmů v 5.1 je to něco jiného, tam mu bude AVR přeposílat přímo stopu pro něj. Ve stereu bude ale hrát pouze to, co mu tou dělící frekvencí dovolíš. Pokud to necháš na 40Hz, tak toho moc není.. zkus těch 80Hz a pusť nějakou hudbu ve stereu, jestli ti to přijde podle tvých představ.


To by mohlo být ono... Sice jsem si s tím trochu taky hrál, ale myslím že mám nastaveno 40Hz pro sloupy a 60Hz pro ty ostatní , ted nejsem doma, tak na to nemůžu kouknout.
Ony jsou ještě na subu vzadu otočný kolečka, jedno je level, to je jasný a druhý je asi frekvence (myslím) - to jsem nevěděl jak nastavit, tak to mám cca 3/4...

-- 29. 6. 2020 23:51 --

viking81 píše:K tomuto len toľko, že veľa basov neznamená dobrý bas ;-) neviem akú hudbu počúvaš, ale je dosť možné, že v tej nahrávke moc tých basov nie je a takýmto zvyroznovanim len "kazis" to, ako to bolo nahraté a ako by to malo znieť..


To je samozřejmě pravda. Sub za 8000kč až zas tak dobrý bas mít ani nemůže, ale při těch rozměrech by to už měl alespon kompenzovat v síle :)
Je pravda že jsem nezkoušel vyloženě nějaký extra basový skladby, ale standartní rock nebo dance má basů většinou poměrně dost, mělo by to být podle mě víc znát ... Ale je dost možné že to mám jen blbě nastavené, přeci jen je to první podobná sestava a ještě bez českého manuálu, takže si úplně nejsem jistý jak a co nastavit a udělat ...

-- 30. 6. 2020 00:00 --

Yiakubou píše:Tak basy se proste chovaji v ruznych mistech poslechoveho prostoru jinak. Nenajdes nastaveni takove, ktere by vyhovovalo pro vsechna mista. To by se musela upravovat akustika mistnosti a asi dost zasadne a draze. Zkusil bych ten subwoofer jeste umistit nekam uplne jinam v mistnosti a proste vyzkouset co se da. Moc vic se toho vymyslet neda. Basy je proste nejtezsi vychytat a taky se asi projevuje i to, ze je ta Yamaha, nebo obecne AVR v teto cene na stereo hudbu proste slabota a na kontrole basu je to vetsinou poznat nejvic. Ne nadarmo se tady casto doporucuje v teto cenove hladine stereo, ktere muze byt ve vysledku celkove lepsi volbou, zvlast pokud to neni jenom na filmy a nezridka je i zazitek u filmu lepsi i za cenu chybejicich surround efektu.


Bohužel pro něj není ideální místo. Není ho moc kam dát ... :/ Možná kdybych ho vrazil do rohu, tak by to bylo lepší, jenže to by před ním musel stát jeden ze sloupů a to by určitě nebylo ideální ... Místnost je velká, ale místa pro rozumné umístění je pramálo ... To samé ty sloupy, nejde je ideálně umístit ...

No popravdě mi ani nějak nepřijde že by to hrálo nějak extra prostorově u filmu. Nebo že by ty zadní "satelity" byly nějak znát. Nejvíc slyším ty sloupy a možná že by nějaká sestava 2.1 za stejnej peníz zahrála i líp .... Ještě budu ladit, to asi nějaký pátek potrvá, ale čekal jsem prostorovější zvuk. Pocitově mi přijde že filmy tahají sloupy a sub a ten zbytek neslyším, občas centr, když se hodně mluví, ale zezadu mi to nějak nepřijde... Musím taky zkusit víc 5.1 filmů , zatím jsem na to neměl tolik čas, ale třeba jen nebyla dobrá zvuková stopa :)

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 03:08
od martas38
Subwoofer se umisťuje tak, že s ním hýbeš v rámci možností po místnosti a hledáš, kde to bude hrát nejlíp vůči poslechovému místu
Zadní bedýnky jsou efektové. To znamená že nehrají stále a se stejnou hlasitostí jako zbytek. Další věc je, jestli máš správně nastavenou tu Yamahu. Jestli vůbec hraje prostorový zvuk. Jak máš tu sestavu zapojenou? Jde to napřed do Tv a pak zvuk přes HDMI ARC do receiveru a nebo jde DVD či z čeho to pouštíš do receiveru a obraz pak přes HDMI do Tv? Detekuje ta Yamaha formát prostorového zvuku?
Jinak myslím, že jsme ti říkali, že levné Magnaty hrají naprd. Máš levný receiver a extrémně levné repro. Řekl bych, že to hraje dle očekávání (byť ne tvého).

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 07:37
od godzilak
Bohužel taková možnost není... jsou tři možnosti kde muže být a všechny špatné... buď v rohu, ale musel by před nim pravý sloup, nebo mezi TV a levým sloupem a nebo až za levým sloupem...
Chápu ze jsou efektové, ale když už nějaký zvuk vyplodi, tak moc potichu na to aby to bylo slyšet, slyším jen sloupy zepředu a někdy centr, o zadních při filmu není slyšet ...
to si myslím ze nemám, dělal jsem to prvně a podle AJ manuálu, takže mi spousta věci určitě unikla... přijde mi ze prostorový zvuk nehrajou, nebo to v tom alespoň neslysim, ale podle infa je tam 5.1 zvuková stopa...
no mezi TV a yamahou je HDMI kabel do arc konektoru, jinak vše prehravam přes TV , ať už normálně na anténu, nebo po síti , případně z lokální sítě a USB ... jak poznám jestli ho detekuje ?

Zvukově si nestezuju, sloupy hrají super, centr mi přijde ze mluvené slovo poušti až moc, ale level zvýraznění dialogu je na nule, jde akorát přidat, ale už ne ubrat...
akorát ty zadky mi přijdou navíc, kdyby tam nebyly , nebude znát rozdíl ... no a pak sub, ten by podle mě, měl na svoji velikost i cenu dělat větší “kravál” :)
Ale jinak po zvukové stránce to na můj sluch je absolutně super, když se vychyta nastavení, tak si myslím ze to par let určitě bude dostačovat :)

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 08:11
od tombas
V některých případech je lepší udělat reset do základního nastavení a začít krok po kroku znovu. Už teď tam můžeš mít něco rozhozené, co třeba ani v tom menu nenajdeš.
Jaký zvukový formát se přehrává se zobrazuje na displeji yamahy (DTS, Atmos, Dolby Digital...).
Český návod máš tady:
https://www.euronics.cz/download/2559476

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 09:04
od godzilak
Návod super :) akorát to asi chvilku zabere než to projdu :D

No na displeji ukazuje pět repro plus sub, ale na dálku to vidět není, ani jsem si toho predtim nevsimnul ... každopádně když zapnu TV a nic neměním tak se poušti jen 2.1
A pak je tu ještě cinema dsp a to se taky nějak nemění , jinak jsem tam nic jiného nevykoukal

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 09:48
od leroj
a to ta Yamaha nemá možnost pustit testovací zvuk 5.1? Odesílá při tom postupně do jednotlivých beden šum a ty si nastavíš aby hrály v poslechovém místě všechny zhruba stejně.
jinak na displeji bys měl vidět něco jako DD nebo DTS, pokud tam je např. 5.1 surround, tak je to špatně - AVR dostává stereo a do těch pěti kanálů to rozmíchává uměle a ne jak to je ve filmu.
ovšem některé filmy mají prostorový zvuk mizerný (skoro žádný), chce to vyzkoušet na něčem moderním, akčním... ono většinou každý čeká jaký to bude nářez, ale to je málokdy a jen chvílema
z čeho vlastně přehráváš? (nečet jsem to tady vše) - pokud to jsou nějaké pochybné ripy, tak ty prostorový zvuk ani nemusí mít

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 10:19
od godzilak
Myslím ze tam někde byl test audio, akorát jsem nevěděl bez návodu k čemu to je ... :)
Nic takového jsem tam neviděl, je to co jsem psal... ještě u toho myslím svítilo virtual
Normální HD ripy, podle média info s 5.1 CZ stopou

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 11:10
od leroj
no tak ten virtuál znamená, že máš v AVR něco špatně nastavený (nebo v TV) nebo je blbý kabel, nebo AVR nedostává správný signál, nebo...
v tom ti neporadím, já vše propojuji napřed do AVR a z něj do TV - možná bys to mohl taky tak zkusit

ten test najdi, spust a podle něj nastav sílu zvuku pro jednotl. bedny - ty zadní si případni zesil víc

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 11:29
od martas38
Jak máš nastavenou Tv? Měl by tam být nastaven v sekci zvuk "Průchod" nebo "Automaticky" nebo tak nějak. To vypadá, že z Tv do receiveru z nějakého důvodu nejde originální prostorový zvuk.

Re: Ozvučení obýváku

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 6. 2020 11:31
od godzilak
Jinak to zapojit nejde ne ... ? AVR a TV jsou propojeny utp s routerem , mezi sebou HDMI a do TV je navíc akorát anténa ze střechy ...
nic víc nikde není

V nastavení zvuku v TV toho moc není, mužů pak kouknout, ale bylo tam myslím něco jako “reproduktory” , ale jiná varianta tam ani nebyla