AV setup do bytu, místnost 24 m2

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 4. 5. 2025 20:05

Ahoj všem,

potřeboval bych, prosím, poradit, případně schválit tento plánovaný AV setup. Dělám si svůj vůbec první.

Původně jsem přemýšlel pouze o Sonos Arc Ultra + Sub + případně Era 100 nebo Era 300, ale nakonec jsem se rozhodl dát přednost AV receiveru a bednám.

Typ místnosti: Obývací pokoj v bytě o velikosti 24 m2
Styl používání: Spíše klidnější poslech filmů a hudby, preferuju klidný a čistý zvuk před extra hlasitostí. Sousedi by navíc nebyli rádi :)
Zdroj obsahu: Streamovací platformy (filmy i hudba), Apple TV a PlayStation 5

Vybraný AV receiver: Marantz Cinema 70s
Přední regálovky L+R: Klipsch R-50M
Center: Klipsch R-30C
Zadní & doplněk na přední: Klipsch R-40SA
Sub: Ještě nevím

Nebudu vše kupovat najednou. Začnu AV a k tomu L+R, případně ještě center. Sub budu řešit, až uvidím, jak to hraje bez něj. Jak píšu výše, nepotřebuju skákající poličky, spíše si chci v klidu užít lepší audio zážitek (až to bude komplet, tak i nějaký ten pseudo Dolby Atmos) než z repro TV, na kterých jedu doposud. Dává vám to smysl nebo je to úplně mimo kombinace? Budu moc rád za vaše tipy a případná doporučení. Díky moc předem!
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 5. 5. 2025 01:17

Sestavu Vám tu zřejmě zhaní jiní. Já jen zmíním, že bych raději prohodil cenové hladiny AVR a repro. Aktuálně máte přední L/R za 7K a AVR za 17K... Fungovat to bude, ale pamatujte, že poslouchat budete reproduktory ne zesilovač (myšleno obrazně).
Ty Klipsch jste už slyšel? Mají specifický charakter a výšky nesednou každému.
A nakonec ještě doporučím stránky hifibazar.cz
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Denkez 5. 5. 2025 10:39

Také bych doporučil "přitlačit" na přední bedny.
https://www.l-e.cz/klipsch-rp-600m-ii-cerna ?
Koupit bedny z druhé ruky také není špatný nápad:
https://www.hifibazar.cz/vzor.php?id=9
Vždy se doporučuje, je-li to možné, udělat si čas a zajít do nějakého HiFi salonu poslechnout si pár beden.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 5. 5. 2025 13:03

Děkuji oběma za podněty. Zapomněl jsem zmínit, že jsem limitován prostorem, čili Klipsch RP 600M II jsou už velké, ale RP 500M II se mi vlezou, jelikož jsou na tom rozměrově podobně jako R-50M. Předpokládám, že ani "pětistovky" by nebyly špatnou volbou?
C.I.S.I.
Junior