Tento rok jsem se rozhodl se více zaměřit na reprosoustavy a vše s tím související. Loni jsem měl zájem spíš o sluchátka. Tedy nejvíce času jsem trávil v saloncích kde byly pořádné páry repro. Začal jsem v salonku vyhrazeném spol. Panter Praha. Ta zde prezentovala reproduktory ELAC. Popravdě by mě normálně vůbec nezajímaly a už od pohledu vypadaly jako outsideři výstavy. Málé nevýrazné slouky a regálky. Ale ten zvuk když tam pustili Dire Straits byl opravdu až neuvěřitelně dobrý na to jak malí střízlíci to jsou. Bas byl silný a s důrazem i pevností. Sluchátka jsem u Pantera tradičního distributora Sennheiseru letos úplně vynechal. Neměli mi co nabídnout, protože to nejlepší od nich už mám

Salonek vyhrazený Hifi studiu Panský Dvůr patřil mezi ty zdařilé svým zvukem. Vlastně vše od CD přehrávačů, po zesilovače (komplet lampy) a regálové reproduktory bylo od jedné jediné firmy. Jméno jsem samozřejmě zapoměl - Bíno nebo někdo doplňte mě prosím. Hrálo to fantasticky. Ale bohužel meli snad nejmenší salonek ze všech a navíc neustále kompletně narvaný lidmi. Nebylo tam k hnutí. Takže dobrý zvuk byl tak treochu za odměnu za to šílené mačkání a "omezování osobního prostoru". Ve stejné salonku byl legendární lampový high-end zesilovač se sluchátkovým výstupem Leben CS300 s HD800. Poslechl jsem si ho, protože jsem chtěl vědět jak ten na jiných českých fórech opěvovaný "zázrak" hraje. Podmínky pro poslech děsné - hluk a tlačenice, ale... fakt i přes to vše dost dobrý. Opravdu pevný basy, super neodseknutý výšky a hlavně ten prostor. No nekecám lepší prostor než u Dispre bohužel

Co se nejen mě moc nelíbilo byly stejně jako loni Focaly Utopia. Letos tam neměli nejvyšší a největší model Grande Utopia ale hrál jen menší tuším Nova Utopia. Ale stejně to hrálo špatně. Basů hodně a tim to tak končí. Třásly se tam i stěny, ale kloudný zvuk se nekonal.

Zvukovým vrcholem výstavy pro mne byl salonek firmy Sroll. Českého výrobce opravdu top top-end zesilovače s D/A převodníkem v jednom - modelu Lyric. Lyrica měli připojeného k elektrostatickým repro a to byla teda jízda. Mraky detailů, rychlý, pevný zvuk s velkým rozlišení. A jako bonus za sestavičkou krásný výhled na pražský hrad. Když tam pouštěli vážnou hudbu až nabíhala husí kůže.
Další vemi slušný zvuk byl v salonku Hifi Studia Tykon z Ostravy. Prezentovali repro Wilson Benesch.
Co se sluchátek týče, tak Staxy se letos nekonaly. Prostě distributor Altei na výstavě vůbec nebyl. To bylo teda zklamání. No co naděláme. Ale Beyerdynamic pod novým distributorem spol. Basys byli přítomni. Měli zde krom starších modelů co mě nezajímaly taky nový T1. Ten jsem si poslechl na jejich firemním sluchátkáči A1. Díky mimořádně silnému hluku z blízké reprosestavy jsem si je moc nevychutnal, ale přecijen nějaké dojmy jsou. Krásně přesné vyšší středy a výšky. Skoro až ostřejší podání se mi zdálo. Ale co, nebudu soudit z té krátké chvíle v tomto prostředí. Každopádně co se sluchátek týče tak letos slabé, horší než loni. Grada tentokrát ani na stole v krabicích. Koss ani za vytrínkou

Dál už si vůbec nepamatuji hifi studia ani názvy salonků takže budu popisovat jen co mě zaujalo nebo nezaujalo. Pěknou přehlídku svých výrobků měl slovenský Canor, dokonce měl k dispozici 2 místnosti. Přehlídka špičkových kabelů Krautwire měla taky něco do sebe. Dokonce bubaak s panem Krautem zavtipkoval na téma cen některých kabílků

Co ještě zmínit. Hmm ano Heco Metas sloupy nebyly nejhorší, ale ani žádný zázrak teda. Mission jako loni opět docela dobré. Jo a Cabasse. Měli vystavený model La Sphere. To věru nebylo zlý. Silný hotelbourající basy a i ten zbytek pásem nechyběl - líbilo.
Pro mě překvapení bylo repro Tannoy Canterbury. Vypadaj jak historický almary. Nevim jestli to neni náhodou jednopásmo nebo jsem jen přehlédl výškáč, ale hrálo to dobře. Pěkný výšky a udery do bicích při Metallice to bylo teda něco i přes problém s místností. Vše ostatní co nezmiňuji tak buď na mě moc nezapůsobilo nebo nestojí za řeč.

Když už jsem u hudby, tak to je spolu s akustikou hlavní problém co dokázal v mých uších pohřbít nejednu sestavu. Akustika to je klasika. Prostě všude vše duní hučí atd. Tomu se nevyhneme. Ale hudba to je bolístka ovlivnitelná. Nevim jak ostatní hifisti, ale mě fakt rozčiluje neustálé pouštění tzv "audiofilního jazzu". Hudby sestávající z hlasu zpěvačky a pár výšek a basů kdesi na pozadí. Vůbec na tom nejsem schopen poznat jak co hraje nebo nehraje dobře. Je to jednoduchá pomalá hudba co hraje docela dobře všude. Díkybohu občas tam návštěvníci pouštěli svá CD, kde byl i pořádný rock. Nejvíc chci poděkovat avmaniakovi Ronniesovi za tu Metallicu

Na výstavě se nás letos sešlo z avmanie nevídané množství lidí. Nesešli jsem se všichni najednou ,ale postupně jak kdo přicházel. Ale poznat se byl teda oříšek. Někteří vypadají teda jinak než jsem čekal

Byl jsem přítomen já, Bína, Bubaak, Křovák, Dvorix, Turbolama, jeho kamarád (zapoměl jsem jméno)a následně do hospody přišel Cassial a jeho kamarád (jehož jméno si opět napamatuju) a jako poslední Bínuv kámoš. Na chvíli se mihnul i Lightning a Ronnies. Jo byli jsme samozřejmě s většinou lidí v hospodě, kde jsme vše probrali a všechny řádně podrbali. Bubaak byl velmi rychle "pod parou" tudíž hned v úvodu asi vyděsil svým chováním Casiala který přišel do hospody hned na to

Poslechl jsem si Dvorixovi Audio Technicy ES7 - no nebyl to až takovej průser jak jsem čekal. Ale nic extra. Turbolama tam měl taky ES7, prej modnutý. Zvuk byl výrazně lepší než u Dvorixových kousků. Následně jsem se dozvěděl, že i Dvorix je má modnutý

Casial a jeho kamarád se mi vysmáli když jsem zmínil, že signálový kabely mají vliv a asi si o mě nemysleli nic pěknýho

No přežili jsem ve zdraví kupodivu. Za sebe musim říct, že výstava se mi líbila zvukově víc než loni. Ani nevím proč. Jakoby vše hrálo tak nějak líp. Buď zapracovali prodejci na umístění repro v prostoru kvůli akustice, nasadili lepší repro nebo jsem jim víc odpouštěl chyby. Nejspíš od každýho něco

Veškeré fotografie made in bubaak