zajímaly by mě názory ostatních při porovnání audio kvality Spotify Premium vs. Tidal HiFi. Je tu někdo, kdo přecházel na Tidal kvůli právě vyšší kvalitě zvuku?
Dlouho jsem poslouchal jen FLAC, jelikož mi dost vadila slyšitelná komprese na výškách u MP3. Později jsem zjistil, že to bylo hlavně kvůli zprasené konverzi a když jsem si pak FLAC zkonvertoval sám do MP3 320, nepoznal jsem moc rozdíl (při slepém testu bych to pravděpodobně nepoznal). Poslední 2 roky ale poslouchám jen Spotify z časových důvodů a nyní bych rád přešel na stejné pohodlí, ale v lepší kvalitě, čili se nabízí TIDAL.
Poslouchám na sluchátkách Beyerdynamic DT 990 PRO 250 Ohm živené z PC kartou Creative Sound BlasterX AE-5. Nastavení na Direct Mode a 24 bit, 192 kHz
Strávil jsem 2 dny porovnáváním svých naposlouchaných nahrávek a mám problém poznat rozdíl mezi Spotify a Tidal. Zkoušel jsem i různé nahrávky, kde by ten rozdíl měl být více patrný viz třeba „hans zimmer live in prague“ nebo třeba soundtrack ze hry Witcher 3. U Některých pasáži mám pocit, že slyším výšky jemněji, čistěji, klidněji oproti Spotify, ale při slepém testu to prostě nepoznám. Nepoznám rozdíl ani mezi kvalitou Hi-Fi a MASTER, což podle zdejších diskutujících má být dost slyšitelný rozdíl, nicméně u mě se rozdíl nekoná. Jestli víte o skladbách, kde je to hodně slyšet, napište.
Mám doma ještě repro Klipsch R-820f připojené na HK 3490 a je to vesměs podobné jako v případě sluchátek (nicméně živeno z HTPC a zvukovky Asus Xonar D1). Při slepém testu bych rozdíl nepoznal a víc mě štve ten mastering u moderních písniček (přebuzenost, zkreslení na výškách, menší dynamika) něž samotný bitrate.
Jak to máte vy a na čem jste porovnávali? Předem díky za názory a zkušenosti