Ako spravne zladiť 4 subwoofery

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Wallcott 15. 11. 2024 09:26

Pre zaujímavosť ako môže byť ťažké integrovať sub bez merania.

Menil som teraz nedávno jeden zo štyroch subov SVS SB1000 za SB1000 Pro čiže v podstate idetický model len novší s aplikaciou.

A teda spravil som meranie všetkých štyroch a aj toho jedného samotného pred výmenou aj po výmene, myslel som že to len vymením a nemusím nič riešiť nastavím rovankú fázu, delay a skalibrujem hlasitosť šak sub ako sub nie? :D

Prvý graf je meranie iba jedného suba na tom istom mieste s tými istými parametrami (faza 120°, delay 2,8m, volume -12db), dobre možno hlasitosť a faza boli o pár desatiniek iné kedže starší sa nastavoval manualne otočnými kolieskami a novší cez aplikaciu. Vyzerajú relatívne rovnako nie?

Zelená SB1000, fialová SB1000 Pro
Obrázek

Potom som zapol všetky štyri suby a tu nastalo prekvapenie, modrá farba je so starým a zelená s novým, vidieť tam dramatický prepad db. Pritom v prvom grafe pri meraní samostatných subov vyzerali skoro identicky aj nastavenie mali rovanké, normalne som myslel či nie je vadný ten sub.

Obrázek

Tak som sa začal hrať s nastavaniami a nakoniec aby to vyzeralo ako tak vyrovane SB1000 Pro potreboval nastavenie fázy 0° a delay 5,5m pričom starý SB1000 120°a 2,8m čo sú akože drasticky iné hodnoty.

červena SB1000 Pro, modra SB1000
Obrázek

Čiže čo som tým celým chcel povedať, že ak človek nemá možnost si to odmerať a nastavovať parametre jednotlivých subov zvlášť aj v AVR aj na samotnom sube je podľa ucha takmer nemožné zladiť dva a viac subov lebo aj ked sa nastavia rovnaké parametre každý sub je iný.

Edit: pre zaujímavosť kedže jeden so subov som už mal aj SB1000 Pro skúsil som porovnať s tým druhým SB1000 Pro na tom istom mieste a tie boli pri rovnakom nastavení uplne identické, neviem či tým že cez aplikáciu je to možné nastaviť uplne presne rovnako, alebo že Pro verzie sú identické a nejaká zmena je len oproti staršiemu non pro modelu aj ked rozmerovo, vykonovo sú takmer identické.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SB4000, 2xSVS SB3000, SB2000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 10:34

Update 2xSB1000 Pro -> 2xSB3000 pod 20hz + 10db extremny rozdiel a zas o cosi vyrovnanejsi priebeh po 80hz crossover.

Obrázek
upload image
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 11. 2024 13:11

Ja si uprimne nejsem jisty, jestli i takto manualne, byt s merenim, je mozne dosahnout optimalniho vysledku. Koukni na group delay z poslechoveho mista pro vsechny repro. Tam uvidis, jestli to mas opravdu sladene, vc. casove domeny. A nejen ty 4 suby, ale i suby s ostatnima repro.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 11. 2024 14:35

Meral som to aj s frontami tam je to pekne zladne s ostatnymi nie tam mam crossover na 100hz cize basy sa az tak nebiju, cim vyssie hz tym menej problemom a nizsi vplyv miestnosti. Stale by bolo co doladovat to sem davam skor len pre zaujimavost ze aj v zlej miestnosti sa da s vacsim poctom subov a meranim a ladenim dosiahnut akceptovatelny vydledok.

Denne pozerame filmy a mozem povedat ze je to pekne vyvazene, nieje to prebasovane ani uhucane hlavne ked spomeniem na casy s jednym subom to bola katastrofa.
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 28. 11. 2024 22:08

Hezke. Moc hezke. Tohle zadny REL pod 30Hz nikdy nedokaze :) a bude to brat jako + xD
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 2. 12. 2024 22:32

Vdaka :)

Dalsi update vymena PB1000 za SB4000 grafy mozem dat ak by bol zaujem, ale rozdiel je hlavne pod 25hz kde dominuje sb4000 vdaka uzavretej konstrukcii s tym spojeny pomalsi rolloff a lepsi room gain. Aj ked PB1000 je na svoj vykon uzastny sub v oblasit 18-30hz cca na urovni SB3000 vdaka otvorenej konstrukcii a port tuningu okolo 20hz.
Wallcott
Mírně pokročilý

Předchozí stránka