Pre zaujímavosť ako môže byť ťažké integrovať sub bez merania.
Menil som teraz nedávno jeden zo štyroch subov SVS SB1000 za SB1000 Pro čiže v podstate idetický model len novší s aplikaciou.
A teda spravil som meranie všetkých štyroch a aj toho jedného samotného pred výmenou aj po výmene, myslel som že to len vymením a nemusím nič riešiť nastavím rovankú fázu, delay a skalibrujem hlasitosť šak sub ako sub nie?
Prvý graf je meranie iba jedného suba na tom istom mieste s tými istými parametrami (faza 120°, delay 2,8m, volume -12db), dobre možno hlasitosť a faza boli o pár desatiniek iné kedže starší sa nastavoval manualne otočnými kolieskami a novší cez aplikaciu. Vyzerajú relatívne rovnako nie?
Zelená SB1000, fialová SB1000 Pro
Potom som zapol všetky štyri suby a tu nastalo prekvapenie, modrá farba je so starým a zelená s novým, vidieť tam dramatický prepad db. Pritom v prvom grafe pri meraní samostatných subov vyzerali skoro identicky aj nastavenie mali rovanké, normalne som myslel či nie je vadný ten sub.
Tak som sa začal hrať s nastavaniami a nakoniec aby to vyzeralo ako tak vyrovane SB1000 Pro potreboval nastavenie fázy 0° a delay 5,5m pričom starý SB1000 120°a 2,8m čo sú akože drasticky iné hodnoty.
červena SB1000 Pro, modra SB1000
Čiže čo som tým celým chcel povedať, že ak človek nemá možnost si to odmerať a nastavovať parametre jednotlivých subov zvlášť aj v AVR aj na samotnom sube je podľa ucha takmer nemožné zladiť dva a viac subov lebo aj ked sa nastavia rovnaké parametre každý sub je iný.
Edit: pre zaujímavosť kedže jeden so subov som už mal aj SB1000 Pro skúsil som porovnať s tým druhým SB1000 Pro na tom istom mieste a tie boli pri rovnakom nastavení uplne identické, neviem či tým že cez aplikáciu je to možné nastaviť uplne presne rovnako, alebo že Pro verzie sú identické a nejaká zmena je len oproti staršiemu non pro modelu aj ked rozmerovo, vykonovo sú takmer identické.