Stránka 12 z 13

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 6. 2019 12:54
od Vladas77
No... ať už na to má každý názor jaký chce, tak si myslím, že jestliže někdo řeší odhlučňovací puky, podložky pod kabely a další podobné "vědecky podložené ve švýcarském kosmickém institutu vyvinuté" záležitosti, tak otázka rušení a indukce VF do kabelů je prokazatelně měřitelná (no krom jiného mne to živí...). Takže z tohoto pohledu bych to nepodceňoval. Ale jako ve všem, je IMHO nutné nebo alespoň vhodné řešit systém jako celek. A tady bych spíš doporučil vyčištěné napájení (neříkám pračku, ale celé řešení napájení NF) než stíněné kabely...

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 6. 2019 22:16
od marts
Přesně tak.

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 8. 2019 21:56
od ripper6
Takze tyto kabely jsou nestinene?

https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... 0B__Black_

https://www.ges.cz/en/scy-2x2-5mm2-GES06900217.html


Potreboval bych vhodny kabel k repro 2x2,5mm, pri zatezi do 400w / kanal v byte.
Stineni pak asi radeji jo, jelikoz pobliz tech kabelu vedu jeste UTP kabely s internetem.
Cenove nejak podobne no, aby to nebyl extrem pro silence. Nevim teda zda to stineni je nutnost ci neni pokud mam u toho internet kabely chjo :hm a 200kc za metr je uz docela dost pri 15 metrech po byte no ufff :(

a jeste dotaz... pokud je v metrazi nejaky takovy kabel, staci orezat jen tu izolaci na konci a normalne to pouzivate? Kdysi mi nekdo dal kabel kde na konci byla kousek sundana izolace a dratky tedy ten vnitrek byl pocinovany. Jestli tak ten cin je tam nutnost ci ne? :)

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 07:56
od Šonek
Odkazované kabely jsou nestíněné, jak je patrno z obrázků.

Osvědčený levný stíněný reprokabel je Supra.

Napájení konektorů nech na někom, kdo to umí. V nejhorším můžeš napojit i napřímo bez konektorů, ale to je z několika důvodů nepraktický.

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 09:23
od tombas
Pokud se často s kabely nemanipuluje, je přímé napojení bez konektorů to nejspolehlivější, s tím, že je dobré občas terminály zkontrolovat, případně lehce dotáhnout.

Stíněné repro kabely se běžně nepoužívají a podle mého názoru to není potřeba.
Kdybys přesto na stínění trval a nehodláš za to utratit několik tisíc, můžeš si pomoct DIY izolací pomocí al pásky, kterou prostě celý vodič omotáš
https://www.webobal.cz/lepici-pasky/hli ... rianta-759
a navrch to můžeš celé zabalit do punčošky, aby to vypadalo hezky:
https://www.tme.eu/cz/details/hegp08/po ... gL2S_D_BwE

No ale když necháš jen tu holou obyčejnou dvojlinku, bude to hrát stejně dobře.

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 10:29
od Šonek
tombas píše:Stíněné repro kabely se běžně nepoužívají a podle mého názoru to není potřeba.


Stíněné kabely se běžně samozřejmě používají a alespoň podle toho, co jsem ve svém okolí zatím viděl, mnohem častěji než nestíněné. Ale samozřejmě záleží na úrovni sestavy. K sestavě za celkem 20 tisíc nemá smysl utrácet za kvalitní stíněné kabely v ceně desítek procent ceny zbytku.

Ohledně nepotřebnosti stínění je to potom otázka, jak k hifi kdo přistupuje. Pokud je cílem co nejvěrnější přenos signálu ze zdroje k uchu, pak tam stínění má smysl. Elektromagnetické zákony prostě fungují. Kabel se stíněním přenese signál věrněji než kabel bez stínění = nachytá na sebe míň balastu. Je to vcelku snadno měřitelné tedy ověřitelné. Jestli je ten rozdíl v daném systému slyšitelný, je pak otázka mnoha dalších parametrů systému jako celku.

Za sebe to beru tak, že jestli nějaká úprava může pomoci, je dobré ji udělat. Hlodá pak míň červíků a zvuku to rozhodně neuškodí :-).

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 13:53
od marts
ripper6 píše:Stineni pak asi radeji jo, jelikoz pobliz tech kabelu vedu jeste UTP kabely s internetem


Jestli to je skutečně UTP kabel, tedy sice nestíněný ale s kroucenými páry, tak to není až tak kritické.

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 14:24
od dropadred
Šonek píše:Odkazované kabely jsou nestíněné, jak je patrno z obrázků.

Osvědčený levný stíněný reprokabel je Supra.

Napájení konektorů nech na někom, kdo to umí. V nejhorším můžeš napojit i napřímo bez konektorů, ale to je z několika důvodů nepraktický.

Vždy keď sa aktualizuje táto téma, tak len prečítam a zatváram, lebo to nemá zmysel ale....ale....dnes mi to nedá. :D :D

Tienený reproduktorový kábel? K čomu to chceš pripojiť na strane repro? Či ty obľubuješ 2, 3, 4, 5 metrové antény (kedže predpokladám, že by si to pripojil k tým starým šunkám so zemniacim kolíkom na zadnej strane)? Tienený reproduktorový kábel a ešte k tomu Al fóliou? Veď Al fólia je pre tienenie frekvencií ďaleko ďaleko nad audio spektrum a nehovoriac o tom, že pri repro kábloch sa skôr bavíme o tom, o čom pri napájacích kábloch...
Toto je ale nič oproti DIY riešeniu ala obmotaj kábel AL lepiacou páskou. :tleskani :D

Ja žasnem nad týmito výmyslami...

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 16:45
od tombas
Tak mě nenapadlo, že by to někdo vzal opravdu vážně, ale když to zpětně čtu, tak.... sorry :-[

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2019 18:45
od ripper6
tombas píše:Pokud se často s kabely nemanipuluje, je přímé napojení bez konektorů to nejspolehlivější, s tím, že je dobré občas terminály zkontrolovat, případně lehce dotáhnout.

Stíněné repro kabely se běžně nepoužívají a podle mého názoru to není potřeba.
Kdybys přesto na stínění trval a nehodláš za to utratit několik tisíc, můžeš si pomoct DIY izolací pomocí al pásky, kterou prostě celý vodič omotáš
https://www.webobal.cz/lepici-pasky/hli ... rianta-759
a navrch to můžeš celé zabalit do punčošky, aby to vypadalo hezky:
https://www.tme.eu/cz/details/hegp08/po ... gL2S_D_BwE

No ale když necháš jen tu holou obyčejnou dvojlinku, bude to hrát stejně dobře.

Dekuji za odpoved, ale na tohle asi kaslu. Vzhledem k tomu ze zas tak dobre usi nemam, nepoznal jsem nic ani u starych Genius 5.1 Home Theatre kde jsou to tenke kable.
U sestavy typu
Onkyo 7805 vs
Denon S750H + Polk Audio T50 + T30 + T15 zrejme nepoznam taky nic :-)
Nic special nevedu... vedu pouze tohle 2x, presne tak kupovano:
https://www.lan-shop.cz/belkin-a3l980b0 ... blus-91535

Jinak lidi me jiny rikali ze maj kablik jak uz zde byl odkaz z toho Gesu za 39kc / metr :-)
ale i tak zajmal me nazor, ale verim ze tohle dela spis fakt hifista, co ma penize a ma doma sestavu od 70 000czk a tam uz je to dle me lepsi prave aby ten cervik nehlodal :D

-- 26. 8. 2019 19:47 --

tombas píše:Tak mě nenapadlo, že by to někdo vzal opravdu vážně, ale když to zpětně čtu, tak.... sorry :-[

Vazne to je, videl jsem jine forum kde nekdo postoval prispevek jak to vse radne rucne doma udelal ;-)

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2019 07:34
od Šonek
Jen se zeptám, proč jsi psal o výkonu 400 W na kanál, když tebou odkazované receivery zvládnou v reálném provozu v uspořádání 5.1 přinejlepším 50-60 W na kanál?

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2019 23:21
od ripper6
Protoze jsem cetl max na kanal 160w a radeji kabely s vic uz proto ze kdybych pak zkousel treba 2 sestavy ci mel neco krapet vykonnejsi, abych se pak nedivil a nebo zas nemusel kabely kupovat znova s tim ze to nestaci

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2019 08:06
od Šneko
Těch 160 W je za uměle ideálních podmínek s cílem naměřit co největší číslo, které pak dobře vypadá v marketingových materiálech (jen jeden kanál, těsně před limitací (="chrčením"), jednoduchý signál, který zesilovač nezatěžuje prodově), které nemají nic společného s reálným provozem. Ten klade na zesilovač mnohem větší nároky, proto je reálný výkon do pěti reproduktorů řádově nižší.

Abys měl 400 W reálného hudebního výkonu na kanál pro 5 kanálů, jsi cenově ve statisících Kč za zesilovače a statisících za reprosoustavy schopné takový výkon zpracovat.... ;-) . A to u tebe, prosím bez urážky, vzhledem ke kategorii, o kterou se zajímáš, nehrozí ani výhledově ;-) .

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2019 20:45
od ripper6
Šneko: haha mas pravdu :D Jo to nehrozi, pac takove prijmy a vzhledem i kdalsim zalibam ja nemam :) Tudiz pro me je i do tech repraku 30 000 az az ufff :( A to jeste sklidim od okoli a pratel posmech (dobrej vejvar firem, magori hold plati, kdo to pozna apod) :)

Takze me budou stacit z toho GESu ze? :D
https://www.ges.cz/en/scy-2x2-5mm2-GES06900217.html

je tam nejaky rozdil treba proti HAMA znacce?
https://www.alza.cz/hama-reproduktorovy ... 219554.htm

nekde jsem cetl ze max do 80kc / metr kdyz uz :)

Re: Jaký zvolit reprokabel ??

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 9. 2019 06:14
od engine_er
Ahojte, vzhľadom na zmenu umiestnenia DAC na stole (z praktického a dizajnového hľadiska) by som potreboval vymeniť súčasné RCA káble (Kabelguru Classic 1 m) za dlhšie tzn. 2 m a v podobnej kvalite. Kabelguru však túto dĺžku nevyrába. Vedeli by ste mi nejaké poradiť v cene do 1000 CZK/ks? Nechcem to moc preháňať, lebo je to iba k monitorom Fluid F5.
Vďaka.