Zlobí výhybka

Autorádia, reproduktory, zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Karel Datel 13. 2. 2025 07:46

Zdravím,
mám v autě takovej problém a proto prosím o radu.
Mám tam klasickej pasiv: rádio Alpine, ve dveřích středobasy Hertz a pod okny v původních místech vejšky taky Hertz. A mezi středobasama a vejškama výhybky Gladen CR-RS. Ne takový ty čistě kondenzátorový, ale (podle mě) trošku lepší, s cívkama+nějaký ty kondíky.
Nicméně problém je, že jedna z výhybek zlobí. A to tak, že když po tejdnu sednu do auta a pustím rádio na běžnou hlasitost, levej středobas tak nějak šeptá a vejškáč nehraje vůbec. Aby se probral, musím na rádiu buď hodně vohulit hlasitost (což se mi moc nelíbí) nebo stáhnout Balance na stranu toho nehrajícího vejškáče a trochu přidat Volume. Výhybka se probere a vejškáč začne hrát. A pak už to hraje v pohodě dokud auto zas na tejden neodstavím. Že to je na 99% výhybkou a ne vejškáčem jsem zjistil jedoduše přehozením výhybky na druhou stranu auta.
Takže prosím o radu: co by v tý výhybce mohlo bejt špatně? Nějakej vyschlej kondík, co mu už trvá než se nabije? Ano, výhybky jsou starší, odhaduju 8-10 let a zlobení přišlo před cca 2 lety.
Děkuju za rady
Karel
Karel Datel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 13. 2. 2025 09:18

Odhaduji to spíše na studený spoj ve výhybce. Nenapsal jsi, jak je výhybka provedena.
Je na DPS, nebo jsou součástky pospojovány drátem? Kondenzátory jsou fólie, nebo elektrolyt? Fólie by měly být ve výhybce bezporuchové, u elektrolytických je podstatně větší možnost závady, třeba špatný vývod...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Karel Datel 16. 2. 2025 18:55

Díky za reakci, výhybka vypadá takhle: https://1url.cz/G1cWX. Samotný obrázek se mi sem asi nepodaří vložit.
Karel Datel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 17. 2. 2025 22:30

Z toho odkazu a obrázku se dá něco málo vyčíst.
Kondenzátory jsou fólie, tam by problém být neměl. Skutečně si myslím, že bude někde špatný kontakt. Buď špatný pájený spoj na DPS, ta řada šroubovacích konektorů se mi také moc nezdá a co se mi vůbec nelíbí, jsou ty malé kolíkové lišty a ta zkratovací propojka na nastavení útlumu (12, 6 a 0 dB). Těmi bych asi začal. Nicméně takto z obrázku Ti to nikdo přesně nepoví. Nezbude nic jiného, než výhybku vyndat, rozebrat a prohlédnout.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Karel Datel 18. 2. 2025 07:22

Paráda, děkuju, aspoň se mám čeho chytit. Vykuchám to z auta, propájím a pořádně kouknu na ty propojky. Díky!
Karel Datel
Kolemjdoucí