D/A převodník+sluchátkový zesilovač k PC

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod xgandalf 1. 6. 2024 16:11

Zdravím všechny,
po mnoha letech se zvukovkou Xonar Essence STX mi poslední aktualizace W10 rozhasila drivery natolik, že ji nejsem schopen rozchodit. Jako provizorní řešení jsem se vrátil pomocí bodu obnovení k původnímu stavu a zakázal aktualizace, ale je zřejmé, že tohle je pouze dočasná záležitost.
K PC mám připojené repro Edifier R1280T a sluchátka Audio Technica ATH-AD500. Jako adekvátní mi tedy přišlo koupit nějaký malý D/A převodník se sluchátkovým zesilovačem, nicméně se to ukázalo jako o dost složitější záležitost, než se zdá. Podle pár recenzí jsem objednal Topping DX-1, zvukově jsem si nemohl stěžovat, bohužel se ukázalo, že tento konkrétní typ má dva zásadní nedostatky:
1) Ovládání hlasitosti na převodníku funguje pouze na sluchátka, tj. zvuk na repro bych si musel regulovat softwarově - což bych i překousl (u zvukovky to není jinak), bohužel je tu druhý bod
2) Neumí detekovat, že jsou zastrčené sluchátka, tj. hraje pořád na reproduktory i sluchátka bez ohledu na to, jestli to chci, nebo ne. A ne, nepodařilo se mi to přepnout ani v ovladačích. To mi přijde poměrně ujetý, žil jsem v tom, že je to základní standard.

Chtěl bych tedy poprosit o doporučení na základě zkušeností. Cena cca do 5t Kč, nejsem zase nějaký extra velký audiofil, ale kvalitní zvuk ocením.

Díky za rady
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel
xgandalf
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 6. 2024 17:49

Topping DX3 PRO+:
https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Sluc ... 3Pro-Black
Ten umožňuje přepínat výstup mezi sluchátkama a linkovým výstupem pro repro aniž bys musel sluchátka odpojovat (a dokáže hrát i z obou výstupů naráz) a umí i ovládat hlasitost na RCA výstupech pro repro. Jeho RCA výstupy se dají nastavit jako Line-Out (pevná neregulovatelná hlasitost, neboli linková úroveň signálu) nebo Pre-Amp (hlasitost regulovatelná kolečkem volume).
Ty máš ale aktivní repro s vlastním zesilovačem a předzesilovačem, neboli s vlastní regulací hlasitosti, takže v PC nastav hlasitost na 100% (na tom Toppingu DX3 Pro+ bys nastavil RCA výstupy na Line-Out) a hlasitost repro reguluj kolečkem přímo na nich.
Naposledy upravil Kamasu dne 1. 6. 2024 20:01, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 1. 6. 2024 19:11

Topping DX3 Pro+ mozem vrelo odporucit.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xgandalf 1. 6. 2024 20:33

Super, díky moc za doporučení. Osobně bych preferoval spíše regulaci v PC (mám tlačítka na klávesnici), nebo na zesilovači, ovládání sice na reproduktorech je, ale poměrně blbě dostupné ze strany. Sice je k tomu dálkové ovládání, ale na to jsem nikdy moc nebyl..:-)) Ale podle toho, jak to píšeš, tak by to mělo být bez problému zvládnutelné.
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel
xgandalf
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2024 20:44

Reguluj hlasitost kde uznáš za vhodné a bude ti to vyhovovat. Posloucháš to ty, ne my.
Ona je taková mantra, že pokud to měníš na PC, kde to měníš u digitálního signálu, není to bit perfect. Ale co to dnes znamená, to bys nemohl používat ani ekvalizér. Sám posílám zvuk z počítače na několik zvukových zařízení a kde je mi pohodlnější točit knoflíkem na koncovém zařízení, točím tam. A naopak, kde je mi to pohodlnější regulovat hlasitost táhlem v přehrávacím softu, třeba tlačítky na klávesnici, dělám to zas tam :)
Dostává se ti rad, jak kdybys měl striktně audiofilní sestavu za milion, ale to nemáš. A zařízení je od toho, aby sloužilo tobě a ne naopak.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 6. 2024 21:06

Takže ke striktně audiofilní sestavě za milion je rada koupit převodníček za 5000,-? A u striktně audiofilních sestav hraje někdo z obyčejnýho PC a reguluje hlasitost myší na nějakým posuvníku? jo?
A tady vůbec nejde jen o nějaký bitperfect, když se reguluje hlasitost v digitální doméně dochází k tomu, že do zesilovač pak přichází signál o nižší úrovni, čímž se snižuje odstup signál šum. Regulovat hlasitost několikrát po sobě je nesmysl. Zeslabit signál v PC a pak ho znovu zesilovat z vesilovači nedává smysl, tím se jen zvýrazňuje ten na začátku v PC sníženej odstup signál šum. Navíc mezitím PC a zesilovačem může kvůli tomu docházet k chybám v DA převodu atd. Ideální je aby zesilovač vždy pracoval s linkovou úrovní signálu na to je stavěnej a nezesiluje se tak šum na pozadí atd.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 6. 2024 21:10

Takže píšeš totéž co já. U jeho převodníčku za pět litrů je úplně jedno, kde to reguluje, nic nepozná. Jsem rád, že jsme se po dlouhé době na něčem shodli :)
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod konecny.tomas 18. 11. 2024 14:20

Přiživím se na tomto tématu, protože moje bude velmi podobné a nechci vytvářet duplicitní. Pořídil jsem si Fiio FT1 (https://fiio.eu/product/fiio-ft1-closed-back-60mm-large-dynamic-driver-headphones), hrají parádně, ale myslím, že by se to dalo ještě kousek posunout v podobě DAC+zesilovače.
Nevím, jestli má smysl řešit balanced výstup, když to sluchátka umožňují, nebo to v této cenové relaci ani nebude mít vliv. Nepotřebuju zařízení za desetitisíce, byť omezení budgetu zatím úplně nemám. Spíš bych si nechal poradit od zkušenějších co má pro mě ještě smysl, aby to nebyl zbytečný přepal, který by na těch sluchátách stejně nešel poznat.
Další požadavky asi nemám. Připojovat budu přes USB a není v plánu to používat s ničím jiným, než právě se sluchátky. Jestli bude mít zařízení například bluetooth, tak mi to nijak nevadí, ale primárně to nevyžaduji.
Zdroj zvuku: Laptop - Spotify, Youtube
Díky moc
konecny.tomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tibormi 18. 11. 2024 15:02

Hi, posunout se z čeho? Vstavanej karty v pc? Ak ano tak si pořiď iFi Zen dac V3.
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod konecny.tomas 18. 11. 2024 15:50

Přesně tak. Momentálně je zdrojem zvukovka v ThinkPadu
konecny.tomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tibormi 18. 11. 2024 16:03

Tak ten Zen Dac to posunie fakt kus, máš tam aj balanced výstup. A sú teraz všade možne ve slevě.
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod konecny.tomas 20. 11. 2024 11:24

Díky za doporučení, na ten jsem se už taky díval. Jenom jeden dotaz. Nemůže dělat problémy, že má ten Zen DAC relativně slabý výkon na výstupu v (v porovnání třeba s Topping, nebo Fiio v podobné relaci), nebo to u 32Ohm sluchátek nehraje roli?
konecny.tomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tibormi 20. 11. 2024 11:42

Ale vôbec, tvoje slúchadlá nepotrebujú veľa. Zen dac má dosť výkonu a ak neplánujěs kupovať rok-dva iné, bude ti to stačiť. je potom možné dokúpiť externé napájanie. ale iFi sa nevyjadruje, či je výkon vyšší po jeho zapojení.

tibormi
Mírně pokročilý