Postupem času se ze mě „bohužel“ stává čím dál tím větší milovník kvalitního poslechu, audiofil a už tato záliba nezvratně přechází až do diagnózy zvané hifi. Před nedávnem jsem se rozhodl, že chci povýšit svojí poslechovou soustavu zase o nějaký ten level výše. Sice všechny součásti byly i doposud z mého pohledu slušné, ale člověku (pokud se tak dá hifista vůbec označit) to stejně nedá…
Co to je a k čemu to slouží?
Jak jsem během poslechových seancí vypozoroval či spíše naposlouchal, tak velmi důležitou součástí každého řetězce je zdroj, tedy CD přehrávač, externí D/A převodník, gramofon případně zvuková karta. Zdá se mi, že dělá s výsledným zvukem více kouzel než zesilovač. Alespoň v případě sluchátkového řetězce jako v mém případě. Vzhledem k tomu, že jsem již několikrát zdroj obměňoval za lepší a vždy to byl velký přínos tak jsem se rozhodl posunout se již do co možná nejvyšší třídy co se dá za rozumné peníze ještě koupit. Prostě zvolit co nejméně kompromisní řešení. V mém případě, kdy veškerou hudbu skladuji v PC ve formě přesných kopií CD a sem tam i hires, tj. 24/96 ve formátech Flac nebo wav je v tomto případě jasnou volbou externí D/A převodník. Pro neznalé jen v krátkosti (velmi zjednodušeně) vysvětlím, že se jedná o zařízení s prakticky stejnou funkcí jako zvuková karta s tím, že jedinou funkcí je převést data, hudbu v digitální podobě na finální analogový signál, který lze reprodukovat skrze reprosoustavy nebo sluchátka. Akorát vzhledem k tomu, že naprosto vše je podřízeno jen a pouze této funkci je výsledná kvalita zvuku samozřejmě posazena výrazně výše než ze zvukových karet. Externí D/A převodníky lze připojit nejen k PC ale i k CD/SACD/DVD-A přehrávačům jejichž zvuk taktéž dokážou znatelně vylepšit. Prakticky se dá říci, že i z PC může být už v dnešní době nekompromisní hi-fi zdroj, což by bylo ještě relativně donedávna tvrzení opravdu úsměvné.
Zvolil jsem známý a vysoko hodnocený český výrobek Casea Cepheus. Jedná se o převodník ve vyšší třídě, kde konkurencí je např. Benchmark DAC1 a podobné. Podle toho co se lze dočíst tak by měl být zvukově srovnatelný s CD přehrávači v cenové třídě cca od 30 do 60-ti tisíc Kč. Toto však nemohu potvrdit, protože jsem neměl v době testu přímé srovnání.
Design, výbava a zpracování
„Střeva“ přístroje jsou uložena v poměrně rozměrné krabici z 1,5mm tlustého plechu s výrazným čelním panelem. Zpracování je perfektní . Konstrukce na mě působí pevná jako tank. Provedení zadní části s digitálními vstupy a analogovými výstupy taktéž bez chybičky. Na čelním panelu je malá červená led dioda indikují zapnutí přístroje. Tato nijak rušivě neozařuje místnost jak je dnes u mnoha výrobků z oblasti AV zvykem což považuji za malé ale významné plus. Designem se Cepheus hodí především asi do hifi věže, kde by naskládaný mezi CDP a zesilovači pěkně zapadl, ale ani u mě na stole ostudu rozhodně nedělá. Jenom zmíním, že na fotografiích vidíte verzi s jiným čelním panelem než je na stránkách výrobce: http://www.casea.eu
Cepheus má 2 digitální vstupy, optický (toslink)a koaxiální (BNC), těmito přístroj propojíte s PC nebo CD-P či DVD s digitálním výstupem. V mém případě jsem použil výstup z externí zvukové karty pomocí optiky. Občas se lze dočíst, že koax. propojení poskytuje z nějakého důvodu obecně lepší výsledky ve smyslu kvality zvuku. To bohužel nepotvrdím ani nevyvrátím, protože nemám doma nic s koax digitálním výstupem. Stejně tak nemůžu tvrdit, že moje zvuková karta je zrovna nejlepší transport, ale nedá se nic dělat prozatím to musí stačit. Výstupy z převodníku jsou jak RCA tak i XLR což je příjemné.
V Cepheovi je použit špičkový 24bit/192Khz D/A převodník Cyrrus Logic CS43122. Vstupní přijímač signálu je taktéž od Cyrrusu CS8416, který by měl být schopen omezit jitter pod hodnotu 200 pikosekund. Pro napájení jsou použita 2 toroidní trafa Talema. Jedno pro digitální a druhé pro analogovou část. Vychytávek v konstrukci je poměrně dost. Rozebírat je nebudu, protože tomu nerozumím a stejně je to lépe rozepsané do podrobností na stránkách výrobce.
Konec řečí, jdeme na věc…
Pro test zvukových kvalit jsem použil sluchátkové předzesilovače Dispre II a Little Dot MK IV. Signálové rca kabely RG62 s konektory Nakamichi. Sluchátka Sennheiser HD600, HD650, AKG K701 a In-eary Ultimate Ears TripleFi10. Reprosoustavy mám k dispozici pouze dvoupásmové sloupy Tannoy v ceně nižší než převodník sám v kombinaci s levným stereo AV receiverem. Je zbytečné k nim Cepheus připojovat, kvalitativně nejsou partnerem. Test tedy bude probíhat pouze se sluchátky, což je taky jediné na čem doma v současné době seriózně hudbu poslouchám.
Cepheus je nabízen ve dvou verzích lišících se zvukovým charakterem. Jsem rád, že jsem měl možnost slyšet obě. Původně jsem si objednal verzi „Emotion“, o které jsem si myslel že by mohla mým uším vyhovovat více. Podle slov konstruktéra převodníku je tato verze charakteristická větší barevností zvukového spektra, zemitějším celkově směrem k nižším kmitočtům posunutým projevem. Přirozenejší střední pásmo a větší předozadní prostor má být také jeho vlastností.
Po zapojení Cephea v této modifikaci, připojení sluchátkového zesilovače a sluchátek se začaly dít teprve věci. Co mě jako první „praštilo přes uši“ byl obrovský prostor ve kterém byla hudba reprodukována. Ano ve sluchátkách! S kvalitními reprosoustavami to musí být teprve požitek. Veškeré nástroje jsou od sebe vzorově odděleny a poskládány v tomto širokém a hlubokém prostoru. Zpěvák/zpěvačka se dosti vzdálila od obličeje směrem dopředu. V první chvíli jsem měl skoro dojem, že přístroj musí mít nějakou formu binaurálního procesingu. Což nemá, ale i tak dosti roztáhne dojem prostoru ve sluchátkách. Vokál má velmi pěkné neunavující, pocitově dosti příjemné zabarvení. Výšky nejsou agresivní , ale když je potřeba tak se opravdu silně projeví. Žádné zastřenosti se zde nedočkáme. Nadruhou stranu sykavky také neexistují (ve špatných nahrávkách samozřejmě ano). Pěkně vyvážené. Atmosféra nahrávek je přenášena pro mě s dosud nepoznanou realitou. Bas je mohutný, pěkně prokreslený bohužel ale z mého pohledu ne tak pevný jak bych si představoval. Tuto vlastnost nelze brát jako negativum. Je to vlastností verze Emotion. Poslouchám často rockovou hudbu a mám rád vysokou pevnost a průbojnost basu, proto jsem si nemohl tak úplně zvyknout. Ale abyste mě špatně nepochopili, bas je ve skutečnosti pevný oproti tomu jak hraje většina toho co má 90% + populace doma. To jen já jsem v tomhle trošku zmlsaný. Navíc je docela možné, že na jiné sestavě může být vše jinak.
Po dohodě s Panem Vránou z Casea mi tedy byl Cepheus předělán na verzi „Monitor“, která má být dle jeho slov tou zvukově otevřenější, dynamičtější s posunem zvukového spektra směrem výše. Nekompromisní akustická lupa odhalující všechny detaily, ale i nedostatky nahrávek. Usoudil jsem, že tato verze bude pravděpodobně nakonec pro moje chutě vhodnější.
Prakticky ihned po zaposlouchání se do hudby přes verzi Monitor mi bylo jasné, že tohle je přesně to po čem jsem toužil. Velmi dynamický projev. Přesný opravdu hodně pevný a zároveň silný bas. Tato vlastnost mě hodně potěšila. Doposud jsem měl za to, že bas aby byl přesný a pevný pak musí být poněkud slabší. V opačném případě měkně, má horší kontrolu, případně rovnou začíná zadunívat. U Cephea Monitor je skloubena nevídaná pevnost s velkou razancí či chcete-li tvrdostí basu. Toto se hodí k AKG K701, dodá to jejich basu trochu víc šťávy. Výškové pásmo se mi subjektivně nezdá nějak zvlášť výraznější než v předchozí modifikaci. Stále jsou tu čisté a rozlišené výšky. Nádherné činely v rockové hudbě jsou potěchou pro uši a ducha. Žádné tss tss agresivní syčení známé z levných zdrojů, ale skutečné činely se vší svojí cinkavostí a zvonivostí. V nahrávkách vypluje na povrch skutečně mnoho detailů, které jsou jinak schované nebo spíš slité do ostatních zvuků. Skvělé je podání rychlých rockových a metalových melodií kdy i Senn HD650, které obvykle tak trochu nestíhají díky své pomalosti, dokáží s Cepheeem překvapivě dobře podat rychlé bušení a mlácení neslévajíc se do divné zvukové koule. Ale něco za něco, přesně podle popisu pana Vrány je zde oproti verzi Emotion o něco méně rozsáhlý předozadní prostor. Pořád je však velký a pravolevý prostor zůstal stále obrovský. Člověk se až lekne když slyší kdesi napravo za sebou bubeníka mlátícího do bicích s kadencí kulometu. Dříve tam byl také, ale zdaleka ne situován tak daleko od ucha (stále se bavíme o sluchátkovém poslechu). Zabarvení vokálů je také trochu jiné. Takové „normální“ na jaké jsem byl zvyklý předtím. Možná že je ve skutečnosti reálnější, ale vokály u verze Emotion se mi líbili trochu více. Teď jsem si ještě vzpomněl, dojem ze sterea, návaznosti obou kanálů a stereo efektů je také nadstandardní. Něco takového jsem ještě neslyšel.
Když to shrnu, tak zvuk obou verzí je pro mne high-endový se vším všudy. Záleží na každém jednotlivém posluchači jaký charakter jedné ze dvou vyráběných verzí je jeho srdci blíže. Myslím, že si každý přijde na své. S Cepheem jsem nadmíru spokojen a považuji jeho koupi za dobrou investici, která mi určitě dobře poslouží i v budoucnu ke kvalitní reprosoustavě. Na nedostatky jsem neupozornil, protože jsem za krátkou dobu co ho vlastím žádné nenašel. Standardní cena je 24000 Kč což vzhledem k výkonům je myslím adekvátní.