Tak už jsou doma oba, Zero dorazil o pár dní dříve, tak jsem ho stihl už trošičku "zahořet"

ILTW dorazil dnes, takže ten sotva dosáhl pokojové teploty. Vzhledem k tomu, že ILTW nemá sluchátkový výstup a Zero ano, tak je v rámci objektivity poslouchám oba přes Vince, zatím oba přes USB (ale Zero přes USB zvládá max. 16/48, ILTW až 24/192 adaptivně, takže to furt není úplně fér srovnání. Zkouška se zerem přes optiku resp. koax je v plánu, ale first things first.)
Zdrojem jsou povětšinou FLACy resp. ALACy v kvalitách 16/44.1 až 24/96. Nutno dodat, že ty 24/96 jsem pro Zera zatím nedownsamploval (ale soft už je, jak bude čas a síla, udělám pár testovacích skladeb v různých kvalitách pomocí slušných downsamplerů (to je taky celkem věda, jak postupným studiem zjišťuji)).
Některé skladby mám i na SACD, v těch případech používám jako referenční vzorek právě SACD (přes Denon DCD-1500, buď přes jeho sluchátkový výstup, nebo když nejsem líný, tak přes lineout a Vincenta)
Takže první dojmy:
1) Tam, kde jsem měl k dispozici SACD, musím říct, že vede SACD. Ten zvuk, byť i jen z integrovaného sluchátkového výstupu toho Denonu je o něco lepší. Těžko popsat. Lépe vytváří dojem prostoru a je tak nějak celkově průzracnější.
2) Tam, kde jsem měl skladby 24/96 a poslal je v téhle kvalitě do ILTW, ILTW zní lépe než Zero. Ale může to být nekvalitnám "on the fly" downsamplingem. Budu se téhle problematice nadále hlouběji věnovat. ILTW je detailnější, to minimálně.
3)Skladby v CD kvalitě 16/44.1 zní hodně podobně u Zera i ILTW (podotýkám, pořád jsem přes USB, USB je v aktivním HUBu, což, myslím si, je lepší varianta, než USB výstup v počítači - stálost napětí a proudu je u kvalitního aktivního HUBu zaručena, u počítače tomu tak být nemusí.)
Opět opakuji, jsou to první dojmy, hodlám provést velmi extenzivní poslechové testy, i s více posluchači. Na závěr se pokusím sepsat stejně extenzivní recenzi, rozsahu tl;dr
Resumé:
Zero i ILTW jsou nyní v téměř totožné cenové hladině. Zero verze 09 model 2012 mě vyšlo na $200USD+375Kč clo/daň, takže zhruba 4500Kč.
ILTW mě vyšlo na €200+€19poštovné, cca 5650Kč (Běžná cena prý €300).
Oba mají rozsah do 24bit/192kHz, což s přehledem stačí zatím na všechny hi-res tracky.
Zero to ovšem zvládá jen přes coax nebo optiku, ILTW i přes USB.
Zero má výhodu integrovaného sluchátkového zesilovače, který není úplně špatný.
ILTW zase 24/192 přes USB (na kolik je to ovšem v současné době využitelné, to je otázka).
Dle mého názoru hraje ILTW o něco lépe. Čistěji, detailněji, prokresleněji. Jo a má AC/DC adaptér mimo šasi (a uvnitř DC/DC "adaptér", neboť má na vstupu 24V DC), což je obecně považováno za výhodnější, neboť zdroj eventuelního rušení je vzdálen vlastní elektronice.