Úvod
Na konci minulého roku jsem se stal šťastným majitelem DACu a sluchátkového zesilovače od americké společnosti Schiit Audio, kterou netřeba audiofilnímu publiku představovat, případně pro zájemce představuje zajímavé čtení jejich blog na Head-Fi, popisující začátky i současnost společnosti.
Nyní, po delším seznámení s danými produkty, bych chtěl tímto způsobem sdělit pár dojmů a také upozornit na značku, která, ač má dobré jméno, není v našich končinách tolik rozšířená.
Představovaný "stack" tvoří zhruba střed nabídky. Jedná se o přístroje střední třídy, jejichž společností by však nepohrdla ani leckterá sluchátka kategorie high-end. A teď už podrobněji...
Kvalita zpracování a obsah balení
V těchto bodech si jsou oba přístroje velmi podobné, téměř identické. Kvalita zpracování obou přístrojů je na skutečně vynikající úrovni. Šasi zhotovené z jednoho kusu hliníku pokrývá horní přední a spodní stranu přístrojů, boky a zadní strana jsou taktéž kovové. Asgard 2 má na horní straně a na bocích perforace kvůli lepšímu odvodu tepla, Bifrost se obejde bez nich. Na pohled jde o krásné kousky techniky působící velmi poctivým dojmem.
Malým nedostatkem jsou pouze nalepovací gumové nožičky od Bumper Specialties, Inc. z New Jersey. Svou funkcí samozřejmě splní, dle mého by však výrobky této ceny snesly kvalitnější pevné nožičky.
Balení je velmi spartánské, ale veskrze funkční. Svůj přístroj dostanete v obyčejné kartonové krabici s logem výrobce. Přístroje jsou uvnitř vloženy do bytelných kusů polystyrenu, takže riziko poškození při přepravě je minimální. Obsah balení tvoří pouze samotný přístroj, napájecí kabel, 4 ks nalepovacích gumových nožiček a návod. Žádné kabely nečekejte - ani USB kabel v případě Bifrostu, ani RCA kabel v případě Asgardu se nekoná.
Funkce a provoz
Asgard 2
Jedná se o sluchátkový zesilovač a předzesilovač pracující ve třídě A. Sluchátkový výstup má výstupní impedanci menší než 2 ohmy a je chráněn zapojením přes relé. Do 32 ohmů poskytuje 1 W na kanál, do 300 ohmů poskytuje 380 mW na kanál.
Na zadní straně najdeme ovládací prvky - vypínač a dvoupolohový přepínač zisku. Toto řešení není vůbec ideální, i když jsou oba prvky dobře přístupné a odlišitelné, na přední straně by se s nimi manipulovalo daleko lépe. Na zadní straně dále najdeme RCA vstup, regulovaný RCA výstup předzesilovače (připojením sluchátek se deaktivuje) a napájecí konektor. Na přední straně najdeme ovladač hlasitosti vyvedený v hliníku, 6,3mm jack pro připojení sluchátek a bílou LED diodu indikující zapnutí, která neštěstí není rušivá jako některé zejména modré diody používané jinými výrobci. Ovladač hlasitosti má příjemný chod, ovšem indikaci aktuální polohy bych si představoval mnohem výraznější než je pouhá nekontrastní tečka.
Co se provozních vlastností týče, musím zmínit asi největší negativum zesilovače, což je zahřívání. Za pár hodin poslechu hřeje tak, že na něm lze jen stěží udržet ruku a ovládání hlasitosti může být taktéž nepříjemné. Je to totiž zesilovač class A a celé šasi funguje jako heat sink.
Bifrost 4490
Tato verze DAC převodníku Bifrost je nejnovější verzí s klasickou delta-sigma topologií. Přináší nový DAC čip AK4490 od AKM . Vstup USB Gen 2 je nyní ve standardu stejně jako analogová stage Uber. V nabídce je také verze Multibit.
Na zadní straně najdeme klasický RCA výstup - žádné viklání konektorů se nekoná ani u jednoho výrobku. Dále zde nalezneme trojici digitálních vstupů (USB, optika, koax), vypínač a napájecí konektor. Na přední straně se nachází tlačítko pro přepínání vstupů vyvedené v hliníku a indikace aktivního vstupu pomocí bílé LED diody. Bifrost podporuje maximální vzorkovací frekvenci 192/24 na všech vstupech.
Na tomto místě musím opět zmínit zřejmě největší negativum, kterým je v tomto případě problematická instalace ovladačů (alespoň na mé konfiguraci - viz níže). Pomohla až ruční instalace starší verze ovladačů přes správce zařízení. Nutné bylo také nainstalovat nejnovější verzi ASIO4ALL (KernelStreaming funguje také). Nyní už je naštěstí všechno bez problému funkční. Ovladače lze stáhnout ze stránek výrobce pro Windows 10, 8, 7, Vista a XP; nejnovější verze a pro jistotu i jedna starší verze. USB chip je C-Media CM6631A.
Zvuk
Software
Windows XP SP3
foobar2000 v1.1.8
ASIO4ALL v2.13
Kabeláž
USB kabel ViaBlue KR-2 Silver 1m
signálový kabel Atlas Element Integra RCA 0,5m
sluchátkový kabel Forza AudioWorks Color Series HPC 1,5m (v případě AKG K712 PRO)
Poslouchané nahrávky (výběr)
Amy MacDonald - This Is The Life (mp3 320kbps, joint stereo)
Edguy - Rocket Ride (FLAC 44,1/16)
Guns N' Roses - Appetite for Destruction (FLAC 44,1/16)
Metallica - Metallica (FLAC 96/24)
Queen - Live at Wembley Stadium (FLAC 44,1/16)
Shakira - Laundry Service (FLAC 44,1/16)
Take That - Beautiful World (FLAC 44,1/16)
U2 - 18 Singles (FLAC 44,1/16)
Wolf Hoffmann - Classical (FLAC 44,1/16)
Yellowcard - Ocean Avenue (mp3 320kbps, stereo)
Asgard 2
Obecně bych tento zesilovač popsal jako mírně teplejšího (warm) charakteru s detailním zvukem a výborným podáním prostoru. Je vhodný spíš pro hladová sluchátka - v kombinaci s Bifrostem a K712 mám na low-gain ovladač hlasitosti na 8:50 (7:00 je začátek).
AKG K712 PRO
Basy jsou opravdu bohaté (rich), mají větší objem a jdou znatelně hlouběji než na FiiO E09K.
Středy bych popsal jako full-bodied, nástroje mají patrné tělo a hlasy mají dostatečný objem.
Výšky jsou spíš jemné (smooth), ale dostatečně detailní.
Co se týče prostoru, tak při přímém srovnání s FiiO E09K je prostor větší, lepší je také separace - krásně oddělené jednotlivé nástroje. Pozadí skladby je znatelně černější a klidnější.
Každý nástroj a hlas má své místo v prostoru, nedochází k žádnému slévání. Zesilovač poskytuje hodně detailů, např. možnost sledovat dozvuky nástrojů je uchvacující.
Dynamika přednesu je imho na vynikající úrovni, zvláště u některých nahrávek je opravdu strhující.
Kombinace Asgardu 2 a K712 je dle mého názoru velmi povedená. Konečně nemám pocit, že zesilovač na sluchátka nestačí, což se mi občas stávalo u FiiO E09K. Zde upgrade opravdu přinesl kýžený efekt.
Grado SR225
Tato kombinace funguje velmi dobře, mírně teplejší charakter Gradům prospívá. Grada kupodivu dobře škálují, zde se zlepšení projevilo na lepší kontrole basů a hlavně na zpřesněném imagingu.
NAD VISO HP50
Dobrá zpráva je, že ani s takto citlivými sluchátky není patrný žádný šum.
Asgard 2 ovšem pro tato sluchátka není to pravé, HP50 na něm zní až příliš vřele (warm), hlavně výšky mi v této kombinaci přišly už příliš jemné.
Bifrost 4490
Po výměně Styleaudio Carat-Ruby2 za Bifrost 4490 mě čekalo příjemné překvapení, tak znatelnou změnu jsem nečekal.
Jako nejvýstižnější pro popis zvuku Bifrostu se mi jeví slova: detaily a přirozenost.
Bifrost mírně kompenzuje teplejší charakter Asgardu 2 a navrch přidává detaily, sice výrazné, avšak bez nějaké vtíravosti.
Bifrost v kombinaci s Asgardem 2 nabízí autoritativní přednes, ze kterého nic netrčí a který se velmi příjemně poslouchá.
Schiit-Europe
Svůj Bifrost 4490 jsem koupil na schiit-europe.com, což je e-shop nizozemské společnosti Sonority Audio, autorizovaného distributora Schiit Audio. Mé zkušenosti jsou pozitivní - v pondělí objednáno, v pátek doručeno. Odpověď na e-mail ještě tentýž den. Akorát e-mail s číslem zásilky nepřišel, ale číslo lze zjistit i po přihlášení k zákaznickému účtu. Platil jsem 20€ poštovné do ČR.
U nás lze produkty Schiit Audio koupit jedině v Audigu, odkud mám svůj Asgard 2, ale nenabízejí kompletní sortiment a ceny jsou také vyšší. Toto mi přijde jako dobrá alternativa a možnost dostat se k těmto výrobkům s vynikajícím poměrem výkon/cena. V Evropě lze Schiit Audio sehnat ještě např. z Velké Británie (Electromod), kde poskytují i upgrady.
Závěr
Touto cestou jsem chtěl představit DAC převodník Bifrost 4490 a sluchátkový zesilovač Asgard 2 od společnosti Schiit Audio. Ve své cenové kategorii se imho jedná o výbornou volbu k širokému spektru sluchátek a klidně může být i konečnou. Moje doporučení rozhodně má.
Také bych chtěl dodat, že rozhodnutí prodat předchozí DAC, sluchátkový zesilovač a ostatní sluchátka a nechat si pouze jedna sluchátka (AKG K712) a pořídit k nim pořádnou sestavu, se mi skutečně vyplatilo.
A nakonec jsem se chtěl podělit o zkušenosti s nákupem u evropské distribuce Schiitu, protože si myslím, že to někomu pomůže v rozhodování, jaké komponenty pořídit do sluchátkové sestavy. Takže moje doporučení zní: Zařaďte do výběru Schiit Audio - v jejich nabídce si vybere opravdu každý a ty produkty za to stojí.