Vyhrálo RME, hodně rychle, ale to jen proto, že mám pro ně velmi specifickou potřebu.
Pro-Ject s ESS DAC je čistější, rychlejší, trochu ostřeji znějící,
s více detaily, na poslech bych řekl prostě zábavnější. AKM je na první poslech nudnější, uhlazený chipset, někdo by řekl sametový, ale zase už po 24 hodinách je jasné, že sluchátka jsem schopen mít na hlavě déle než s ESS

To jsou nicméně pořád věci rozdílné, neřekl bych, že jedna je lepší než druhá, prostě rozdílné.
Ovšem to RME mi parádně řeší problém co mám po havárii (před asi 15 lety), trochu hůř slyším na pravé ucho. Už tak od 8kHz to začíná klesat, tam tedy začnu mírně ekvalizovat, přidávám +2dB, stoupám až +4dB na 11kHz a končím +5dB na 16kHz. Když si toto na pravé ucho přidám, dramaticky se mi zlepší stereo váha, zpřesní, najednou slyším hudbu jak má být. Uši pak slyší stejně.
Takže to bylo dost jasné, fakt mi to vyhovuje. Docela bych chtěl odzkoušet RME s ESS chipsetem, kdyby se dělal.
Head-Amp mkII nakonec není potřeba, zesilovač v RME je dobře sladěn s tou digitální doménou co potřebuji. Head-Amp je skvělý zesilovač, transparentní, nepatrně lepší jsou s ním basy, ale neměl bych pro něj použití s RME. +1dB či +2dB na basech to řeší.
Sám jsem překvapen, až jak mi toto vyhovuje.
Dříve jsem byl naprosto a zásadně proti EQ, ale když napravuje nějaké "škody" a nějaký přirozený úbytek jinak dobrého sluchu (47 let), vzal jsem jej na milost

Ve 30 letech bych si asi toto nezvolil, ale teď je to fakt jasná volba.
Bez RME a EQ mám prostě hudbu trošku "posunutou doleva", a její srovnání na střed nejde udělat přes "balance" tlačítko, ale s EQ ano. A to je tak obrovský přínos, že co píšu nahoře je oproti tomu vlastně nezajímavé, pro mne.
RME je pro mne absolutní pecka, řeší vše co potřebuji, žádné technické nedostatky, naprosto univerzální.
--
Už docela dlouho používám Samsung telefon a AdaptSound v něm, kde si právě taky mohu nastavit odlišně levou a pravou ekvalizační křivku. No, a RME mi tento komfort přinesl obecně k desktop PC.
Není to určitě něco, co potřebuje každý, pro mne jako velkého odpůrce EQ bylo docela těžké si to vůbec přiznat, ale jsem rád, že jo a jsem spokojen.