Kuba4 píše:LUK si pořád hrne svoje. Má to prostě posunuté, nepochopí vtipnou současnou politickou narážku "doufejme, že ne" od s nadhledem a přehledem píšícího Introverta.
Díky za "zhodnocení co jsem zač." Ještě že mě tohle nechává v klidu.
Kuba4 píše:Ty více analytická sluchátka, na kterých jsou slyšet zvýrazněně detaily hudby, které tam ale v reálu nemají být tak hlasité, jsou prostě méně hifi než ty umírněnější typy. Nejsou tak věrné realitě. Řekněme HD800 nebo K1000 na jedné straně a třeba HE-500 nebo klasické LCD2 na straně druhé. U zesilovačů je vše jasné, na vstupu a na výstupu má být shodný signál, jen zesílený, u DAC je to řekněme podobně, ale u beden nebo sluchátek to tak jednoduché není. Různé "sklápění" frekvenčních charakteristik je běžné, vhodné a hlavně správné.
Nemám nic proti tomu, když se někomu líbí nařezaný zvuk s mnoha detaily, slyší i trávu růst, libuje si v akustické pitvě, jen by si takový řízek měl uvědomit, že patří do určité malé skupiny lidí, kteří to takto preferují, ale hlavně, že chce slyšet hudbu nereálně, tedy méně hifi než bylo zamýšleno.
Takže poslech hudby, kdy chci slyšet všechno co v tej nahrávce je, není dost "hifi." To pravý "hifi" je slyšet toho míň

. Zajímavý

. Od naprosto drtivý většiny
"lidí, kteří holdují poslechu," tedy od hifistů, už roky slýchám pravej opak, ale nikdo z nás tedy asi nepatří do tý správný mainstreamový skupiny hifistů, co?
No, tak srandy na úvod bylo dost

.
Jak jsi dospěl k tomu, že:
"analytická sluchátka, na kterých jsou slyšet zvýrazněně detaily hudby, které tam ale v reálu nemají být tak hlasité, jsou prostě méně hifi než ty umírněnější typy. Nejsou tak věrné realitě."?
a že:
"když se někomu líbí nařezanej zvuk s mnoha detaily, slyší i trávu růst, libuje si v akustické pitvě..........., ale hlavně, že chce slyšet hudbu nereálně, tedy méně hifi než bylo zamýšleno."Jak "míň hifi"? Kdo jako určil, že tak jak si to ty představuješ je to správně "hifi"? Ty sám? A na základě čeho? Svých preferencí, nároků, požadavků.....? Nebo nějaká skupina lidí kterým se ty sluchátka který zmiňuješ nelíbí a proto preferujou jiný? Ale to jsou pak zase jen jejich preference, požadavky, nároky atd.... Ale Já mám tyhle preference, nároky a požadavky taky a svoje vlastní. Nezávislý na někom jiným. Já zase právě ty sluchátka, který nejsou tak detailní považuju za míň "věrný" a "míň hifi," protože když to v tej nahrávce je, tak to chci slyšet a ty sluchátka to mají zahrát.
Takže ne že chci slyšet
"hudbu nereálně, tedy méně hifi než bylo zamýšleno," přesně naopak. Já chci slyšet hudbu reálně, tedy tak "hifi" jak bylo zamýšleno, se vším co v ní je a se vším co bylo zamýšleno aby slyšet bylo.
Tady totiž vůbec nejde o nějakej "nařezanej zvuk" a "zvýrazňování detailů," když se řekne detaily, tak si většina lidí myslí, že jde jen o výšky, o nějaký cinkání nebo zas o nějaký zvuky na pozadí..... Detaily jsou na všech frekvencích, i na hlubokých basech. A tudíž nejde o zvýrazňování detailů (nějakých frekvencí), ale to jestli jsou ty sluchátka dost "rozlišující" aby ty "detaily" byly pěkně slyšet.
Jak už jsem psal,
"Já jsem si prostě za ty roky navyknul poslouchat hudbu tak abych toho z ní slyšel co nejvíc (pokud možno všechno), o to mě právě jde, Já chci hudbu opravdu poslouchat, do "detailů," zkrátka komplet. To je "můj" poslech hudby, chci toho slyšet co nejvíc z toho co v tej hudbě/nahrávce je, o tom to je, to je to "hifi," to je ten kvalitní poslech hudby."Já se poslechem hudby zabývám už nějakej ten pátek a dlouho jsem se snažil posouvat výš, směrem ke kvalitnějšímu poslechu/zvuku, blíž směrem k tomu "hifi." Měnil jsem sestavu za lepší a lepší, utrácel, vylepšoval v sestavě kde co, protože hi-fi, že jo = High Fidelity - "vysoká věrnost." Jenže po čase jsem si řekl "vysoká věrnost" čeho a vůči čemu?
Vysoká věrnost reprodukovanýho zvuku vůči původní nahrávce? A jak mám ale vědět jak jim to znělo ve studiu když si řekli - jo to je ono, máme hotovo? Každý studio má jinou aparaturu, která se k tomu v průběhu let mění, každá nahrávka vzniká v jiným období, v jiným studiu, dělají jí jiný lidi s jinými záměry s jiným zadáním....... Výsledkem je, jak tu jistě všichni víme, že jednotlivý nahrávky zní klidně i diamerálně odlišně. Tak jak mám tedy zajistit abych každou tu nahrávku slyšel "vysoce věrně"? Podle čeho mám "naladit" zvuk svojí sestavy aby to bylo správně "hifi"?
Znám hifisty, který řeknou - podle reálnýho zvuku hudebních nástrojů. Fajn, takže si domů pozvu třeba houslistu a nechám ho zahrát mi v obýváku a budu porovnávat to co mi zahraje s reprodukovanou nahrávkou ze svý sestavy? A co mám dělat, když to nebude stejný? Vyměnit repro, sluchátka, nebo zesilovač atd., abych změnil charakter zvuku sestavy a pak si toho houslistu pozvu znovu a tak pořád dokola dokud nenajdu kombinaci přístrojů který budou správně "vysoce věrný"?
A když takovou kombinaci najdu, tak co mám pak dělat, když se mi třeba zvuk tý končně správně "vysoce věrný" sestavy ale vůbec nebude líbit a bude to hrát úplně jinak než mám rád a než jak bych chtěl?
Ano záměrně v jistejch věcech trochu přeháním, ale co je to tedy vlastně celý tohle hifi? To High Fidelity je tedy vlastně vysoká věrnost vůči čemu? Jak mám poznat co je to to hifi? Jak mám poznat, že už moje sestava hraje správně "vysoce věrně"? A jak mám na druhou stranu poznat, že už hraje zase až moc "vysoce věrně"? (evidentně i to jde) Kde je ta úroveň kdy už je těch "detailů" zase moc? To mi určí ňákej Kuba z fóra? (

) Nebo kdo teda a na základě čeho?
Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci. A protože po světě dva stejní lidé nechodí, tak platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Každej jedinec to prostě vidí trochu jinak, opět už jen proto, že se každýmu líbí něco jinýho, má jiný názory, preference, návyky, požadavky, nároky atd.....
Takhle já vidím to "hifi," každej má poslouchat prostě to, co se mu líbí, co mu vyhovuje co kvalitativně uspokojuje jeho nároky a požadavky....... A jestli si to můžeš finančně dovolit a chceš to, tak si to kup, ať už jsou to reproduktory, nebo sluchátka, ať už je to za 15 000,- nebo za 150 000,- a neptej se ostatních jestli je to dobře, nebo špatně, na to si stejně budeš muset odpovědět sám, udělat si svůj názor, říct si jestli se ti to zvukově i po jinejch stránkách líbí nebo ne...... Ty tu sestavu nakonec budeš poslouchat, ne ňákej Kuba4 z fóra.
Každej z nás tu může jen sdílet svoje názory a časem nabytý zkušenosti, může lidem (nováčkům) radit jak to vidí on a jak by jejich situaci řešil on atd., nic víc tu na fóru beztak nejde dělat. Ale pokoušet se tu určovat co je pro koho správně a co je to "správný hifi" a dokonce snad i co už je moc na to aby to bylo "hifi," (to mě dostalo

) atp. to je, jak píše Yiakubou, leda tak úsměvný.